Vlasnik butik-vinarije Filip Baraka cijeli je život proveo u jahtingu, no velika strast prema eksperimentiranju i ljubav prema vinu odveli su ga iz kućne radinosti u ozbiljni hobi, te se u kratkom vremenu prometnuo u jednog od vodećih vinara šibenske regije
Moram biti potpuno iskren i priznati, prvo što me privuklo kod vina Baraka bila je fantastično dizajnirana etiketa. Iza stiliziranih suhozida poluotoka Srime na etiketi jednog od prvih komercijalnih vina nazvanih Mocira iz 2012. (Merlot/Plavina), otkrio se svijet vinarije Baraka, u kojem vlasnik Filip Baraka vodi priču od etikete do vinifikacije.
Jedinstveni položaj Srime, stisnut između rijeke Krke i mora na samo trideset metara nadmorske visine, uistinu je prekrasan areal. U njemu se isprepleću materijalni ostaci kulture, poput Prižbe – dvojne bazilike iz 6. stoljeća, a čitavo područje na samo tri kilometra od Vodica ispresječeno je s više od 500 kilometra suhozida i bunja – beskrajni kameni krajolik nastao u pokušaju da se na plitkom i škrtom tlu, za generacije što dolaze, kultiviraju maslina i loza.
Vizualna posveta Srimi
Dizajnersko rješenje etikete Mocire (sinonim za suhozide) nije bila samo vizualna posveta Srimi, već i najava slavljenog, pomalo zaboravljenog, srimenskog terroira, očito presudnog za uspjeh ovih vina, naročito kada je riječ o definiciji, ali i završnim notama samog vina. Profesionalno, Filip Baraka je cijeli život proveo u jahtingu, no velika strast prema eksperimentiranju i ljubav prema vinu odveli su ga iz kućne radinosti u ozbiljan hobi.
Pomalo neobično za vlasnika tvrtke Adria Libar za edukaciju pomoraca, koji se bez ikakve pomoći enologa, tek uz savjet starijih vinara sa Srime i malo dišpeta, u kratkom vremenu prometnuo u jednog od vodećih vinara šibenske regije. Prva komercijalna vina ove butikne vinarije izišla su na tržište 2010., a kupaže poput Prisbus edicije bila su osvježenje na tržištu, jer spoj caberneta, koji u Hrvatskoj daje izvrsne rezultate, i autohtone plavine, koja u ovom blendu zaokružuje vino svojom elegantnošću, iznjedrio je vino svježeg karaktera i voćnosti.
Vina Baraka moćna su poput šibenske tvrđave
Vina Baraka na oko četiri hektara vinograda godišnje proizvedu oko 17 tisuća boca, a babić i plavina, nadopunjeni su nasadima merlota, caberneta, pa i syraha. Upravo se Memento Riserva nudi kao monosortni syrah, te će berba 2018. upravo sada izići na tržište. Barone je, pak, oko 70 posto caberneta, a plavina je dodana kako bi se spustili šećeri, no rezultat je moćno vino s više od 15 posto alkohola, baš poput šibenske tvrđave po kojoj je dobio ime.
Iza etikete Timbar Riserva krije se nezaobilazni i čisti babić, koji se radi na tradicionalan način u otvorenim maštilima, nakon čega sazrijeva u malim hrastovim bačvama. Kušaonica s podrumom mjesto je gdje možete spariti klasične zalogaje sa svim vinima Barake, a možete i uživati na predivnom posjedu, te zaviriti u podrum kako biste se uvjerili u eksperiment čija je misija povratak jedne autohtone sorte.
Butik-vinarija Baraka jedno je od odredišta i za goste s jahti, koji tu mogu uživati u vinskim aromama šibenskog kraja
Koristeći razne tehnike, prije svega betonsko jaje za odležavanje, Filip Baraka nastoji s autohtonim debitom, zbog odličnog omjera kiselina i sladora, izgraditi jedno lagano ljetno vino i ovoj zanemarenoj sorti vratiti malo renomea. Mi smatramo da mu je pošlo za rukom i da ima još prostora za doradu, a uz berbu 2018., koja je spremna i premijerno je prezentirana na upravo održanom Vinartu, predlažemo degustaciju Debit Riserva iz 2017. Isti kod aperitivnog vina slijedi i Maraština s obiljem voćnosti, te Rose Malena, napravljen od čiste plavine, lagan i osvježavajući, s idealnih 11 posto alkohola, kao stvoren za ove proljetne dane i možda najbolji uvod u priču o butik-vinariji Baraka.
Tekst Filip Bubalo
Fotografije Vinarija Baraka