Punim jedrima prema proljeću

Punim jedrima prema proljeću

7 MINUTES READ

Za one koji započinju plovidbu na proljeće pripremili smo pet opcija koje nude siguran vez i atraktivne mogućnosti na kopnu, kao idealan uvod u ovogodišnje lijepe priče na moru

Proljeće je doba kada se sve u prirodi budi pa tako i uspavani jedriličari, koji s nestrpljenjem iščekuju da se otisnu prema modroj pučini te se meditativno prepuste titraju vjetra i valova. Jedna od mnogobrojnih prednosti jedrenja u to – za mnoge – i najljepše doba godine jest što se tada na moru susreću iskusniji jedriličari koji poznaju pravila prirode te ih najčešće i poštuju.

Za razliku od ljetnih iznenadnih nevera, u proljeće je vrijeme znatno predvidljivije. Prevladavaju ‘mokra’ juga te ‘sunčane’ bure, a proljetne nevere su povezane s prolaskom fronte pa ih se na vrijeme može predvidjeti te samim time bezbrižno dočekati na sigurnom vezu. Međutim, kako su proljetni vjetrovi najčešće jačeg intenziteta od ljetnih ugodnih maestrala i burina, za vas smo odabrali najsigurnije luke splitskog akvatorija, odnosno njegovih najpopularnijih otočnih satelita.

Bilo da se odlučite za sedmodnevno jedrenje ili si kratkotrajni bijeg od užurbanog načina života priuštite za uskrsni ili, pak, ‘prvomajski’ produljeni vikend, mirni će snovi biti ‘zaštitni znak’ vaše proljetne ‘đite’ koja u sebi krije istinsko zadovoljstvo bivanja na moru. Maslinica je za mnoge najljepše šoltansko mjesto, a s otvorenjem moderne boutique ekološke marine Martinis Marchi postaje svojevrsna meka kako jedrilica, tako i luksuznijih jahti. Marina je s razlogom dobila niz priznanja i nagrada, a njezina najveća zasluga je izgradnja dugačkog lukobrana zbog kojeg ni nevere sa zapada u Maslinici više ne ugrožavaju sigurnost plovila.

Prema tome, Maslinicu s pravom možemo proglasiti najsigurnijom šoltanskom lukom, što potvrđuje i činjenica da je spomenuta marina – koja je ujedno i jedina na otoku – otvorena tijekom cijele godine. Po uplovljenju zasigurno će vašu pažnju magnetski privući istoimeni impozantni dvorac Martinis Marchi, koji svoje najljepše adute otkriva tek kada padne noć, a svijetla ukrase njegove zidine. Dvorac svakako razgledajte, gdje možete uživati i u gastronomskim trenutcima njegova restorana, pa prošetajte ovim malim, ali nadasve skladnim mjestom.

Proljetno Jedrenje
Maslinica, Šolta

U mjestu ćete bez problema moći pribaviti sve osnovne namirnice jer su prodavaonice otvorene tijekom cijele godine, a i ugostiteljski objekti s početkom travnja polako otvaraju svoja vrata. Nakon cjelodnevnog boravka na malom brodskom prostoru, svakako preporučujemo i kratku šetnju do crkvice svetog Nikole na uzvisini, odakle se pruža pogled na samo mjesto i okolne otočiće, a možete produžiti i do uvale Šešula, do koje će vam trebati dodatnih desetak minuta ugodne šetnje. U toj skrovitoj uvali nalazi se popularni restoran Šišmiš koji, osim vrsnih jela i velikog izbora vina, nudi i vlastite vezove (bove), a s obzirom da ove godine planiraju otvorenje sezone na Uskrs, savršen odabir za romantično provedenu večer je pred vama. Uz prethodnu najavu, moguće je organizirati posjet uljari Olynthia Natura ili, pak, obiteljskom imanju Tvrdić i upoznati se sa svim tajnama šoltanskih tradicionalnih zanimanja – maslinarstva i pčelarstva. Informacije o zanimljivom obilasku otoka možete zatražiti od osoblja marine u Maslinici. Milna, najsigurnija luka otoka Brača, često je prva destinacija nautičara koji po isplovljenju iz Splita preferiraju noćenje na čvrstom vezu. U ovoj skrovitoj, duboko uvučenoj uvali može se skloniti na stotine brodova pa ne čudi činjenica da, prema legendi, ime Milna potječe od latinske riječi Mille navi, što bi u prijevodu značilo tisuću brodova. Na samom ulazu nekoliko je uvučenih rukavaca za sidrenje koje koloritno krasi autentična borovina, a prema dnu uvale nizaju se tri marine. Najbolje je zaštićena ACI marina Milna koja se smjestila u samom dnu uvale. Tu je jedina i daleko najopasnija prijetnja za vaše mirne snove jutarnji gromoglasni odjek zvona obližnje crkve – ujedno i glavnog simbola Milne. Osim mnogobrojnih crkvica, mjestom dominiraju dvokatnice koje su građene prije nekoliko stoljeća, dok su njihovi vlasnici, milnarski kapetani, plovili svjetskim morima i zarađivali za ‘kruh sa sedam kora’.

Proljetno Jedrenje
Dobro uvučene uvale nude siguran vez za vrijeme proljetnih nevera, ali i mogućnost za razgledavanje otočne baštine

Lijepo je prošetati dugom šetnicom uz more od ACI marine prema marini Vlaška i dalje prema izlazu iz uvale, kao i kamenim uličicama koje su se sakrile od pogleda s mora. Nautičari u Milni tijekom cijele godine mogu pronaći sve potrebne namirnice, jer nije riječ samo o turističkoj destinaciji, već o mjestu koje – iako uspavano – i zimi živi. S početkom travnja neodoljivi miomirisi označe otvorenje gotovo svih konoba i restorana u mjestu – a sveukupan broj od njih 17 – dovoljno govori o kakvom je nautičkom središtu riječ. Desetak kilometara udaljena vinarija Senjković svoja vrata prvim posjetiteljima otvara s Praznikom rada, ali vaše strpljenje će višestruko nagraditi. Naime, ova nadaleko poznata vinarija ujedno predstavlja i mali gurmanski raj u kojem se posebna pažnja posvećuje svakom i najsitnijem detalju, bilo da je riječ o hrani, vinu, ambijentu ili srdačnoj dobrodošlici. Nadasve, unikatno i neponovljivo iskustvo! Na otoku Hvaru mnogo je atraktivnih nautičkih destinacija, ali među ljepšim morskim doživljajima upečatljivo ostaje plovidba uskim, vijugavim fjordom na čijem se kraju ‘ugnijezdila’ Vrboska – najmanji grad na otoku. Gusta borovina čije se grane prema kraju uvale spuštaju sve do mora potvrđuju da je riječ o najbolje zaklonjenoj uvali otoka Hvara. Tu se jedino osjeća jako jugo i levanat, a opasnost prilikom istog predstavlja plimni val koji se iznimno rijetko javlja. Vrboska, iako mala, nudi dvije mogućnosti za vez plovila. Brod možete vezati na samom ulazu u mjesto, u ACI marini Vrboska, gdje će vam na raspolaganju biti sve blagodati sanitarnih čvorova ili se, pak, zavući malo dublje u uvalu te se vezati za gradsku rivu.

Proljetno Jedrenje
Hvar se može pohvaliti mnogim atraktivnim nautičkim destinacijama, no mi smo izdvojili Vrbosku, Jelsu i Stari Grad

Tu ćete u većoj mjeri osjetiti lokalni proljetni šušur mjesta, a dva brata koja drže koncesiju će vam rado pomoći svojim savjetima i intervencijom prilikom uplovljenja u slučaju da zatreba. U Vrboskoj svakako treba posjetiti Ribarski muzej i impozantnu crkvu tvrđavu te prošetati do kraja slikovitog, vijugavog kanala. Zbog jedinstvenog otočića u sredini uvale, koji je ujedno zaštićen kao prirodna rijetkost, te brojnih mostića koji se protežu preko kanala, Vrboska se ponekad naziva i ‘malom Venecijom’. S lijepom terasom te pogledom na spomenuti otočić, konoba Škojić predstavlja dobar gastronomski odabir, a kako je to jedina konoba u mjestu koja je otvorena tijekom cijele godine, često ćete u njoj zateći i lokalno stanovništvo. Nakon što istražite ovo malo pitoreskno mjesto nastavite lijepom šetnicom do uvale Soline, koja se smjestila na sjevernoj strani uvale, a svakako vam preporučujemo da unajmite bicikle i nakon četiri kilometra ugodne vožnje borovinom upoznate još jedan slikoviti hvarski grad – Jelsu. U proljeće ćete u Jelsi ili nešto udaljenijem antičkom gradu Starom Gradu, osjetiti nešto više lokalnog šušura jer je riječ o većim mjestima, a među mnogobrojnim kulturnim znamenitostima ne propustite posjet UNESCO-ovu zaštićenom Starogradskom polju te malenom mikrokozmosu Tvrdlju Petar Hektorović. U proljeće, točnije na Veliki četvrtak, započinje procesija ‘Za križen’ pa ako se na taj dan nađete u Jelsi, postanite dijelom još jedne UNESCO-ove zaštićene baštine. U Jelsi ćete s prvim znacima proljeća zasigurno naići na otvorena vrata restorana Me & Mrs Jones, koji je među nautičarima iznimno popularan, dok se u Starom Gradu treba odlučiti između posjeta restoranu Kod Damira ili Jurinu podrumu.

Proljetno Jedrenje 04
Kabal, Hvar

Otok Vis, koji je posljednje desetljeće postao pravi magnet, kako za turiste raznih profila, tako i za nautičare, svoje najljepše atribute otkriva u proljetnim mjesecima kada se otok i otočani tek polako bude te iz meditativnog zimskog ritma još nisu uspjeli uskočiti u užurbano vrelo sezone. Na ovom otoku, koji gotovo da se može proglasiti i pučinskim, daleko najsigurniju luku predstavlja Viška luka. Iako u njoj gotovo svi vjetrovi znaju puhati snažno, svaki iskusniji nautičar će u ovoj prostranoj uvali po svim vremenskim uvjetima pronaći mirni kutak za sebe. Naime, za vrijeme jake bure i tramuntane ili nevere sa zapada daleko najsigurnije je biti vezan za neku od bova ispred benzinske stanice. Za juga najmirniji predio predstavlja Kut, ujedno i najstariji dio grada Visa, dok se vez u Luci – svojevrsnom centru svih zbivanja – savjetuje za zapadnih vjetrova. U svakom slučaju, Viška uvala može ‘ugostiti’ na stotine brodova bilo na sidru, bovi ili čvrstim vezovima u Luci i Kutu. Svakako preporučujemo šetnju jednom od najslikovitijih jadranskih šetnica koja spaja Luku i Kut, a nastavlja se dalje prema istočnom ulazu u višku uvalu. Tu se smjestila Češka vila te najljepša plaža grada Visa – Grandovac. ‘Kopneni’ dio otoka Visa obavezno valja obići – cesta koja kruži oko otoka duga je otprilike 35 kilometara, a na vama je hoćete li se odlučiti za ‘pedalanje’ ili pritiskanje ručice gasa. Osim toga, mnogobrojne viške agencije organiziraju uistinu atraktivne i nadasve zanimljive izlete pa ako ste raspoloženi, obavezno se raspitajte u nekoj od njih. Ovo je otok na kojem se želite zateći ako vas nepovoljne vremenske prilike jedan ili više dana spriječe u namjeri da isplovite. Za gurmane Vis je kao izmišljena destinacija. U samom Visu, konoba Pojoda ima najdužu tradiciju, omiljeno je mjesto mnogih nautičara te jedan od rijetkih ugostiteljskih objekata koji je otvoren tijekom cijele sezone. Najbolja alternativa je posjet agroturizmu Roki’s koji se zavukao u unutrašnjost otoka, u selu Plisko Polje.

Proljetno Jedrenje
Ako vam vrijeme dopusti, zaplovite prema korčulanskom škoju ili Skrivenoj luci na otoku Lastovu

Unaprijed se najavite, a domaćini će vas tijekom cijele godine dočekati širom otvorenih vrata te još šireg osmijeha. Za sve one sretnike koji si u proljeće mogu priuštiti još pokoji dan na moru, a ujedno im vremenske prilike to dozvole, savjetujemo nastavak plovidbe prema Skrivenoj luci na otoku Lastovu te posjet gradu Korčuli i Veloj Luci na obližnjem korčulanskom škoju. O Skrivenoj luci kao našem odabiru skrovitog sidrišta ime bi trebalo reći dovoljno. Zaštićena je od svih vjetrova, a kako je iznimno prostrana i u ljetnim mjesecima nautičarima osigurava privatnost. Za ljubitelje čvrstog veza, ponton ispred restorana Porto Rosso na raspolaganju je tijekom cijele godine, dok istoimena konoba prve posjetitelje prima od Uskrsa. Nakon vrhunskih mnogobrojnih sljedova ove nadaleko poznate gastronomske lokacije, prijevoz do mjesta Lastova, koje se skrilo u unutrašnjosti otoka, lako se organizira. Nakon Lastova lijepo je zaploviti prema gradu Korčuli, mjestu u kojem tijekom cijele godine Korčulani upriličuju raznorazne manifestacije i fešte. U ACI marini Korčula siguran vez ćete u proljeće sa sigurnošću i pronaći pa bezbrižno krenite u istraživanje ovog bajkovitog grada koji zasluženo nosi atribut ‘mali Dubrovnik’. Za prave gurmane tu je ekskluzivni restoran Lešić Dimitri, dok će i najskrivenije želje nautičara željnih aktivnog odmora s neopisivom lakoćom ispuniti turistička agencija vrijedna svake preporuke – Korcula outdoor. Nakon što grad Korčulu ostavite po krmi, provu usmjerite prema najmuzikalnijem mjestu na Jadranu – Veloj Luci. Tu je nautičarima na raspolaganju 25 vezova i petnaestak bova, a samo mjesto otkriva svoju ljepotu tek kada se zavučete među njegove kamene ‘kalete’. Romantičarima, kao alternativu, savjetujemo noćenje pod zvijezdama u tirkiznoj uvali Gradina koja se smjestila na samom početku prostranog Velolučkog zaljeva. U slučaju da prognoza ne najavljuje neugodna iznenađenja sa zapada, vjerujemo da će to biti jedna od noći koje još dugo ostaju među najljepšim proljetnim sjećanjima…

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Jahting

Nova X5⁶: Svestrana jahta pod jedrima

Na godišnjem sastanku s novinarima danski brodograditelj X-Yachts predstavio je dva svoja nova modela, krstaše od 56, odnosno 60 stopa – prvi, X5⁶, u proizvodnju …

Extra 93 Jahting

Extra 93: Novi standard za brodove do 100 stopa

S modelom Extra 93 brodogradilište Palumbo Superyachts u prvom je redu htjelo unaprijediti standarde na brodovima kraćim od 100 stopa u smislu povećanja volumena prostorija, …

Royal Huisman Jahting

Royal Huisman: Dva nova projekta

Godina 2020. je počela izvanredno dobro za nizozemsko brodogradilište Royal Huisman: po završetku u pogonima u Vollenhoveu, gnijezdo je napustio Sea Eagle II, koji se …

Pardo 60 Jahting

Pardo 60: Trawler vrhunskog stila i elegancije

Cantiere del Pardo priprema i značajno iznenađenje – model Pardo Endurance 60, najavljen kao prvi brod nove linije trawlera oplemenjenih vrhunskim stilom i elegancijom. U …

Hot Lab Naval dizajn

Studio Hot Lab: Inspiracija dolazi iz arhitekture

Tijekom godina, studio Hot Lab je dobio nekoliko internacionalnih nagrada, među kojima su i nagrade ShowBoats Design i World Superyacht, kao i World Yachts Trophies …

Sajam nautike Jahting

Sajam nautike imat će više od 300 izlagača

Već tradicionalno Zagrebački velesajam započinje novu poslovnu godinu u veljači sa Sajmom nautike, koji je najposjećeniji i najposlovniji nautički sajam u Hrvatskoj, a u svom …

BMW Serije 4 Coupé Voznja 01 Automobili

Novi BMW Serije 4 Coupé: Automobil sa stavom

Novi BMW Serije 4 Coupé upečatljivim dizajnom nastavlja bogatu bavarsku tradiciju klasičnih sportskih coupéa ‘Automobil kroz dizajn mora pokazati stav’, jedna je od upečatljivih rečenica …

Tudor Black Bay Fifty Eight Navy Blue 01 Luksuz

Tudor Black Bay Fifty-Eight ‘Navy Blue’: Plava je nova crna

Ostajući vjeran svojoj dugoj tradiciji plavih sportskih satova, nagrađivani švicarski proizvođač satova Tudor predstavio je ‘Navy Blue’ (mornarsko plavu) verziju svog najatraktivnijeg modela Black Bay …

Boot-dusseldorf Jahting

Boot Düsseldorf 2021. je na pravom kursu

Kao najveća svjetska platforma za vodene sportove, organizatori sajma boot Düsseldorf svjesni su svoje odgovornosti prema industriji. Od 23. do 31. siječnja 2021. boot određuje …

Coco Chanel Hotel Ritz 01 Moda

Modni manifest Coco Chanel

Prva pariška retrospektiva posvećena legendarnoj dizajnerici Coco Chanel, koja je svojim jednostavnim stilom i osebujnim životom obilježila svijet mode, razotkriva veličinu njezine ostavštine Iduće godine …

Princess S 66 Bocni Pogled 01 Testovi

Princess S66 na testu: Najbolje od oba svijeta

Princess S66 besprijekorna je jahta s četiri kabine, udobnim salonom i tri odvojene vanjske cjeline koja zadržava svoj sportski duh, uz nedvojbenu eleganciju i kvalitetu …

Fairline Targa 45 GT Render 01 Jahting

Fairline Targa 45 GT imat će hrvatsku premijeru na Biograd Boat Showu

Fairline Yachts nedavno je uspješno lansirao model Targa 45 GT, prvu jahtu u toj kategoriji koja ima tender garažu sa sunčalištem, koja će prvi puta …

Scroll to Top Skip to content