Sedam restorana na Kornatima za nautičare

8 MINUTES READ

Kornati su jedno od najomiljenijih nautičkih odredišta u Hrvatskoj, a uz prekrasnu prirodu, dobri restorani su jedan od važnijih sastojaka svake prave ‘đite’

Koliko ste puta osjetili da je baš sada vrijeme za nešto posebno? Za to se dovoljno otisnuti na more i prepustiti gastronomskim hirovima vaših domaćina na našem najljepšem otočju, onom kornatskom. Naša priča u kojoj glavnu ulogu igraju restorani i Kornati priča je o sedam dana u raju.

Svaki dan otvorit će vam se vrata kuhinja koje vam se predstavljaju, nude cijeli jedan svijet, poimanje života i njegovu filozofiju. Istovremeno to je i čudesni svijet izvornog Mediterana koji će očarati i trajno osvojiti užitkom doživljenog. Sedam dana, sedam restorana na Kornatima, svaki sa svojom pričom u magičnom ozračju.

Konoba Opat

Ovo je fotografija konoba Opat
Restorani na Kornatima: Opat na otoku Kornat

Plovidba iz Šibenika prema Kornatima jednostavno vas vodi u uvalu Opat, gdje vas u konobi Opat dočekuju s velikim osmijehom i pozitivnom energijom. Ante Božikov Dupin duša je konobe i glavni kuhar, čovjek koji je izuzetno hrabar i kreativan i koji kulinarske čarolije pronalazi u svojoj vali. Lucidnost je još jedna od njegovih osobina pa svakako možete očekivati velika iznenađenja u nepcima.

‘Nakon cijeloga dana jedrenja i kupanja na Kornatima, ljudi koji dođu u restoran vole dobro jesti. Traže velike komade ribe i jastoge na sve načine, poput rižota od jastoga sa šafranom ili jastoga na žaru s umakom ala holandez koji se priprema s maslinovim uljem. Dosta kuhamo brudete, od škarpine, kirnje, romba, i to na kornatski način. Specifično je što se radi na ‘hladno’, tako da se sve namirnice poslažu u posudu, zaliju s dosta ulja i izmiješaju. Najvažnije je pogoditi količinu vode jer se više ne smije dodavati tijekom kuhanja. Tako su nekada radili ribari i meni je taj način najbolji. Iz Imotskog dobivamo domaću palentu iz mlina koja se kuha po dva, tri sata, i to je onda pravo jelo’, objašnjava nam Ante Božikov.

Predlažemo vam da obavezno probate carpaccio od kovača s tartufima, tartar od tune, kovača i škampa, na koje morate obratiti posebnu pozornost jer su pomiješani s mentom i koricom limete, brbavice s pinjolima, kapi maslinova ulja i zrnom domaćeg sira, i nikako nemojte propustiti sashimi od tune, kovača, brbavice, zadimljen kornatskim travama – cvijetom smilja, ružmarinom, kaduljom i lavandom.

Konoba Piccolo – Smokvica

Seven In Heven Kornati
Restorani na Kornatima: Piccolo na otoku Smokvica

Pristajanjem ispred konobe Piccolo stigli ste na mjesto gdje se njeguje tradicionalna kornatska kuhinja. Rajka Turčinov i suprug trude se poslužiti svježe namirnice, pripremljene tako da imate osjećaj kao da jedete hranu iz vremena vaših nonica.

‘Proširili smo meni s hladnim predjelima, namazom od slanutka, tagliatellama i jadranskim kozicama na bijelo, juhom od povrća, steakom od tune na gradelama kako bismo zadovoljili istančane okuse naših gostiju’, istaknula je Rajka.

Miješana riblja salata, salata od hobotnice, slane srdelice, slani inćuni, marinirani inćuni, marinirane kozice na salatu, pašteta od tune, palamida na salatu, zatim carpaccio od tune, crna palenta sa sipom, rižoto od jadranskih kozica i brbavice na buzaru te riba na sve načine samo su dio bogatog dnevnog menija.

Nemojte napustiti Picollo, a da ne probate jastoga ili hlapa s tjesteninom. Jastog, crveni luk, bijeli luk, maslinovo ulje, sol, papar, rajčica… i već se drugi put pokušavamo dokopati recepta, ali ništa. Rajka ga ljubomorno čuva. Jedino što vam preostaje jest da probate ovu nezaboravnu čaroliju i pamtite okus, još dugo, dugo.

Konoba Žakan – Žakan

Ovo je fotografija konoba Žakan
Restorani na Kornatima: Žakan na otočiću Ravni Žakan

Vezati se u Žaknu znači stići na mjesto gdje je sve potpuno drugačije, novo i duboko uronjeno u 21. stoljeće. Vrhunski pristup vrijedi za sve segmente ovog restorana, u koji, kada uđete, ne možete vjerovati da ste na otoku i Kornatima, osim u trenutku kada sjednete i pogledate okolinu koja vas okružuje.

Gastronomski pristup je također u pravcu modernog, ali s naglašenim osjećajem za mjesto na kojem se nalazi.

‘Ako ste prvi put na Žaknu, najbolje vam je da se opustite i probate jedan degustacijski meni koji se dobiva u sljedovima po jačini okusa uz izbor vrhunskih vina. Krećemo s carpacciom od kovača i sirovim škampom, salatom od jastoga, pa mariniranim škampom, rižotom sa šafranom, poširanim filetom od orade na crnoj palenti i emulziji od maslinova ulja, i završavamo s grdobinom u umaku od jastoga i jednim od mnogobrojnih osvježavajućih deserata’, objašnjava nam Nikša Bakulić, voditelji i glavni kuhar.

Za oko nam je zapeo kovač mariniran u đumbiru i limeti. Osvježavajući je to mali zalogaj, ali velikog okusa. Veliki izbor ribe i začinskih trava omogućuje ‘igranje’ u kuhinji, no posebno nas se dojmila salata od jastoga.

Zelena salata iz vrta kraj restorana, cherry rajčica, rukola, kapari, mlada salata, crveni luk, maslinovo ulje, ocat i jastog. Pravo je to ljetno osvježavajuće jelo sočnih i bogatih okusa koji su potpuno ravnopravni s ‘gospodinom’ jastogom.

Konoba Levrnaka – Levrnaka

Seven In Heven Kornati
Restorani na Kornatima: Levrnaka na otoku Levrnaka

Uplovljavanje u ovu tirkiznu uvalu već je samo po sebi doživljaj. Miris mora i otočnog bilja može vam samo otvoriti apetit za raznovrsne delicije spremljene na tradicionalan način, a ipak prezentirane vrlo moderno i atraktivno. Okusi su iskonski i pošteni, a osjeća se poštovanje prema namirnici, vrhunska priprema i, naravno, izbor jela je velik.

Janjetina ispod peke s krumpirima, lignje i hobotnica ispod peke jela su za koja se treba najaviti zbog duže pripreme, ali zato hladnih predjela, brudeta i svježe ribe na gradelama ne nedostaje.

Sin vlasnika restorana Danijel Ježina ponudio nam je salatu od hobotnice, carpaccio od kozica, salatu od kozica, paštetu od slanutka i inćuna i mariniranu tunu s kapulom i višnjama. Iznenađenje ovog tanjura je pašteta od slanutka i inćuna.

Vrlo jednostavno jelo, ali nekako zapostavljeno u okruženju ostalih, koje u nepcima blago podsjeća na spoj zemlje i mora. Preporučili bismo i rižoto s plodovima mora.

Lignja, brbavice, meso dagnji i kozica u spoju s domaćim maslinovim uljem i rižom pokazali su nam snagu svježe namirnice i iskreno napravljenog vrhunskog rižota. Dodatak svemu je terasa ‘u moru’ s pogledom na barke koje se lagano ljuljuškaju u ritmu valova.

Konoba Darko – Strižnja

Ovo je fotografija konoba Darko Strižnja
Restorani na Kornatima: Darko Strižnja na otoku Kornat

Pravo ribarsko selo na Kornatima, nekoliko starih kuća, kameni mul, malo zelenila, pokoja barka i restoran Darko. Tradicionalna kuhinja ovdje vlada u punom smislu. Riba, školjke, jastozi, hlapovi, lignje i to sve jednostavno na žaru prirodnog drveta i gradelama.

Struja je solarna, pa se živi u potpunosti u skladu s prirodom. Vrlo pohvalno.

Hrvoje Čeprnja dočekao nas je s velikim sunčanim osmijehom. Kroz razgovor smo saznali da svaki dan podižu mreže, vrše, parangale pa ribe ne nedostaje. Kuhanje? Nema tu tajni, kaže, sve je od jutros. Gosti pristižu s mora dolazeći na ručak ili večeru i jednostavno gledaju kako im se peče riba prelivena maslinovim uljem s dodacima po želji.

Obavezno kušajte romba s povrćem i krumpirom. Serviran jednostavno, uz domaće vino postiže vrhunac iskonskog okusa na terasi uz more, cvrčke, barke… Sve ostalo bi samo pokvarilo ugođaj.

Konoba Ante – Vrulje

Ovo je fotografija konoba Ante Vrulje
Restorani na Kornatima: Ante na otoku Kornat

Jedan od starijih lokala na Kornatima u Vruljama, živopisnom mjestu koje možete doživjeti i s vrha brda do kojeg vas vodi stazica uz suhozid. Osnovna ponuda tamošnje konobe Ante je riba iz ulova oko Kornata i s Kalija, uz poneku zanimljivost poput bifteka i ramsteka za sve koji su se zaželjeli dobrog komada mesa.

Konobu danas vodi Antin sin, Jure Jerat, a promjene koje je uveo vidljive su u svakom detalju. Jure nam predlaže da probamo nešto iz svakodnevne ponude. Škampi, jadranske lignje, zubatac, blitva, krumpir i salata – znalački ispečeno na žaru od domaćeg drveta i preliveno maslinovim uljem. Zvuči jako jednostavno, ali kada je stiglo na stol na terasi uz more, sve se odjednom pretvorilo u gozbu i okuse koje teško možete doživjeti negdje drugdje.

Škampi, riba, lignje… sve je slatko, sočno, punog okusa. Kažu da riba prvo pliva u moru, zatim u ulju, a posljednji put u vinu koje će vas opustiti dovoljno da pogledate zalazak sunca u Vruljama. Naša preporuka ovdje su svakako domaće jadranske lignje na žaru. Prelivene maslinovim uljem, uz blitvu i kuhani krumpir, ovaj standard zaslužuje pet zvjezdica.

Restoran Fešta – Žut

Ovo je fotografija restoran Fešta
Restorani na Kornatima: Fešta na otoku Žut

Uplovljavanje u uvalu Golubovac na otoku Žut odmah vam daje do znanja da ulazite u jedan posve drugačiji svijet. Smaragdna boja mora i odrazi koji dominiraju pejzažom najavljuju da je riječ o posebnom mjestu. Restoran Fešta spoj je tradicije i modernog, kako u arhitekturi, tako i u gastronomiji.

Zapanjujuće je koliko je pažnje posvećeno detaljima oko uređenja restorana, a sve u svrhu da se gost osjeća potpuno elitistički. Kameni pod po kojem hodate od lokalnog je kamena sa susjednog brda, stigao na rukama vrijednih ljudi (više od 20 tona kamena je preneseno!). Stare kamenice za ulje su postale izložbeni prostor, vinoteka ima oko pet stotina etiketa, a kolekcija najboljih svjetskih pića na svjetskoj je razini. I to uz studio za masažu, koktel bar, vodeni park za djecu, biološki pročišćivač voda… No, sve to možete zanemariti kada uronite u jedinstvenu gastronomiju restorana Fešte.

Vlasnik restorana Krešimir Mudronja izabrao je težak put u zadovoljavanju svih zahtjeva svojih gostiju. Rade svoje maslinovo ulje, masline, inćune, ulje od jastoga, kavijar od lavande, marmeladu od marelice, domaći ocat, med i tako unedogled. Veliki tanjur sa svim mogućim hladnim predjelima jednostavno zadovoljava i najizbirljivijeg gurmana.

Ovo je fotografija medietranska kuhinja

Ovo je fotografija restorani kornati fešta
Restoran Fešta jednostavno pripada nekoj svojoj jedinstvenoj kategoriji…

Tjesteninu također rade sami pa ako je spojite s jastogom, nećete zažaliti. Sva riba iz ulova peče se na velikim gradelama, a jela iz krušne peći, kao brudet sa sirutkom u glinenom loncu, počast su tradiciji i, u neku ruku, živući spomenik kulture koji se održava u Fešti.

‘Pristup jelima kreće se od baznog, elementarnog, jednostavnog ili prostog, tradicionalnog do modernog sa zahtjevnim tehnikama kuhanja i izrade deserata i svjetskih koktela za lounge bar. Moramo gostu ponuditi nešto što će biti elitistički jer je ovo takav objekt. I to besprijekorno i bez greške. U svakom svom segmentu Fešta odiše tradicijom i podnebljem odakle jest. Ona ima genetski kod ovog podneblja, uz vrhunsku gastronomiju i to je ono po čemu je naš objekt totalno drugačiji od drugih’, istaknuo je Krešimir.

Nije čudno da restoran Fešta ima stalne goste koji su prepoznali vrijednost ovog mjesta i nevjerojatan trud i ulaganja vlasnika koji je u teškim uvjetima poslovanja na izoliranom otoku Žut izgradio svjetsku restoransku ponudu.

Ovo je fotografija kornatski arhipelag
Vlasnik tvrtke Archipelago Šime Stipaničev kao naš vodič, ‘klasa od fotografa’ Boris Kačan i naše gastronomsko pero Đorđe Stošić poveli su nas u bajkoviti svijet restorana na Kornatima, toga jedinstvenog hrvatskog arhipelaga
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Slovenska chefica Ana Roš Gastronomija

Ana Roš: Priča o velikim snovima u dolini Soče

Hiša Franko je avangardna, hrana je isključivo od lokalnih namirnica malih proizvođača, mikrosezonska, vrlo jedinstvena u okusima i kreativnoj formi slaganja jela. Jednostavno senzacionalna. Zbog …

Istra Gourmet Gastronomija

Gastro avantura po sjeverozapadnoj Istri

Relativno mali prostor koji pokriva predio Umaga, Buja i grad Novigrad, i vjerujte svaki oduševljava raznolikošću i skladom. Restorani u Istri koje smo posjetili poznati …

NP Kornati Plovidba

Nacionalni park Kornati: Krstarenje nautičkim rajem

Svaki kornatski vrh ostavlja bez daha, a Nacionalni park Kornati nudi 16 uvala u kojima je dopušteno sidrenje i noćenje vaši su prijatelji prekrasno zvjezdano …

NP Kornati Plovidba

NP Kornati: Više od plovidbe

Kornati su jednostavno magični – to možete doživjeti na brojne načine, a jedan od njih vam donosi i tekst našega dugogodišnjeg suradnika, koji je ploveći …

Korčulanske Pjatance Gastronomija

Korčulanske Pjatance

Treće izdanje proljetnog festivala hrane i vina Kraj travnja i početak svibnja već je tradicionalno rezerviran za sve popularniji, proljetni festival hrane i vina Korčulanske …

Ovo je fotografija otok Šolta Plovidba

Zašto je otok Šolta poput zaboravljenog kraljevstva?

Šolta kao otok kraljice Teute, Dioklecijanovih ribnjaka i inspiracije Marka Marulića danas je jedna od nautičarskih oaza u kojoj ćete doživjeti Dalmaciju kakva je bila …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

ovo je fotografija mjesta Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija fine dining restoran bowa Gastronomija

Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarim LD Restaurant – otok Korčula Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault …

Ovo je fotografija maleza modna kuća Moda

Upoznajte slow fashion boutique modne kuće Maleza

Snaga. Moć. Strast. Ženstvenost. Neustrašivost. Hrabrost. Sve su ovo karakteristike žena koja nose Maleza modele Maleza je boutique modna kuća osnovana u vrijeme početka pandemije …

This is photo of a Bloc Outdoor, furniture design Luksuz

Savršena definicija kulture života na otvorenom

Svaki komad Bloc Outdoor brenda krasi sofisticirani dizajn u nekoliko linija, koje zadovoljavaju najviši standard luksuznog životnog stila, vrhunska kvaliteta posebno tretiranog afričkog iroko drva …

ovo je fotografija električna dska za surfanje lampuga Jahting

Vodene igračke 21. stoljeća: Sedam električnih daski za surfanje

Električna daska za surfanje je zabavna, sigurna i moćna. Predstavljamo modele kod kojih je dovoljno samo upaliti motor i uživati u vožnji JETSURF Rođen za …

Scroll to Top