Rolls-Royceom po Lošinju6 min

Obilazak hotelskog poduzeća Jadranka na Lošinju skupocjenim automobilom pokazao se kao pravi potez; uz uvid u ekskluzivnu budućnost ne samo tog poduzeća, već otoka u cijelosti, uživali smo u dobroj vožnji, prvoklasnoj hrani i srdačnom gostoprimstvu

Kada su nas iz Rolls-Royce tvornice pitali želimo li napraviti novu ‘đitu’ po Hrvatskoj s njihovim automobilom, mi smo rado pristali ponoviti lijepu vožnju koju smo odradili prošle godine na Pelješcu. Međutim, nije nam se bilo lako odlučiti gdje odvesti skupocjeni automobil čijem rejtingu realno pariraju samo prirodne ljepote Hrvatske, u kojoj još uvijek ipak nema sadržaja koji nude najvišu razinu usluge. Upravo nam je to bila misao vodilja kada smo se odlučili posjetiti otok Lošinj, odredište poznato po svojim prirodnim ljepotama, ali i buduću najluksuzniju točku Lijepe naše. Uputili smo se u posjet lošinjskoj uvali Čikat i tvrtki Jadranka hoteli koja od prošle godine u svom sustavu ima obnovljeni hotel Bellevue s pet zvjezdica, jedan od najboljih prvokategornika u Hrvatskoj. Taj hotel samo je ‘vrh ledene sante’ novog turističkog lica Lošinja, jer su ove godine renovirana ekskluzivna vila Hortensia i boutique hotel Alhambra s vilom Augusta zapravo početak jedne drugačije i lošinjske i hrvatske turističke priče. Turističko poduzeće Jadranka nikada nije bilo toliko uključeno u elitni turizam, iako ostvaruje više od milijun noćenja godišnje u različitim hotelima i kampovima na otocima Lošinju i Cresu. Za hrabar i snažan iskorak kojim se konkurira najboljim svjetskim resortima trebalo je uložiti značajna sredstva, za što su zaslužni novi vlasnici poduzeća koji planiraju uložiti dodatnih 200 milijuna eura u njegov turistički procvat, a samo ove godine je vrijednost investicija u hotele veća od 30 milijuna eura. Za neupućene, iznos investicija jednak je godišnjim prihodima ACI-ja. Zanimljivo je da se značajne investicije u turističku tvrtku vrše uz maksimalno poštovanje okoliša i oslanjajući se na postojeći značaj Lošinja u turističkom svijetu. A on nije mali.

Rolls-Royce Ghost & Lošinj
Obilazak Lošinja Rolls-Royceom

Nakon ere jedrenjaka u kojoj su istaknuto mjesto imali lošinjski pomorci, još u doba Austro-Ugarske, prije stotinu i dvadeset godina, događa se turistički procvat Lošinja. Zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi i velikom broju sunčanih sati, boravak na ovom otoku smatrao se čak ljekovitim. Mali i Veli Lošinj postaju jednim od najstarijih i najznačajnijih turističkih središta na Jadranu, prvo kao omiljena zimska klimatska lječilišta austrougarske aristokracije, a zatim i kao ljetni kupališni raj za bogate građane. U svemu tome bitnu ulogu ima i današnji boutique hotel Alhambra koji je za Gabriele Kersten, rođenu kao barunica Gregory, 1912. projektirao poznati bečki arhitekt Alfred Keller, te je bio primjer luksuznog i vrhunski opremljenog hotela svog vremena pružajući svojim gostima ugodan boravak tijekom čitave godine. Dio Kellerova projekta je i lijepo kupalište ispod hotela, s lučno zatvorenim nišama kabina, koje su u hladnijim mjesecima služile i kao zaklon za okrepljujuće ‘sunčane kupke’. Prolazilo je vrijeme, mijenjali su se vlasnici, no hotel Alhambra u svojih više od sto godina postojanja nikada nije promijenio ime, što je prava rijetkost u svijetu (ne samo) hrvatskih povijesnih hotela. Danas će taj hotel, inače član grupacije Small Luxury Hotels of the World, postati najluksuzniji smještaj na Lošinju, a i u Hrvatskoj za goste istančanog ukusa, koji su navikli na vrhunsku, personaliziranu uslugu i elegantnu udobnost. Hotel će imati 36 deluxe soba i 16 suitova. Dio hotela čini i vila Augusta. Pod imenom St. Josefsvilla sagrađena je oko 1908. u izrazito secesijskom stilu. Svojom fasadom bogato ukrašenom ornamentima, štukaturama i filigranski razigranim ogradama balkona i skladno oblikovanim vrtom svakako zaslužuje svoje novije ime Augusta, ‘uzvišena’. To je mjesto gdje se duh vremena savršeno sjedinjuje s modernom udobnošću i izvrsnom uslugom. Za vrijeme našeg posjeta radovi na novom hotelu bili su još u punom zamahu, ali zato je Vila Hortensija bila pred svojim otvorenjem. Vila se iznajmljuje cijela i ima sedam suiteova i jednu sobu te je sjevernojadranska konkurencija vjerojatno najpoznatijoj jadranskoj vili, Sheherezadi u Dubrovniku. I ova je predivna vila karakteristične austrougarske arhitekture, okružena predivnim vrtom te raspolaže vanjskim bazenom s grijanom morskom vodom,  sunčalištem i privatnom plažom, a gostima je na raspolaganju batler i chef. Cjelokupan prostor vile je otvoren, prozračan i svijetao.

Rolls-Royce Ghost & Lošinj
Hotel Bellevue s pet zvjezdica

Za najljepši ugođaj u bilo koje doba dana, pobrinuo se jedan od vodećih arhitekata za svjetlo, Dean Skira, koji je osmislio poseban sustav rasvjete, prilagođen svakom kutku ovog luksuznog zdanja. Mi smo bili jako zadovoljni smještajem u hotelu Bellevue, iskustvom za koje se isplati provesti barem vikend u Malom Lošinju, a osim sve sile luksuznih sadržaja najviše nas se dojmila ljubaznost domaćina i njihovog osoblja. U svakom trenutku se možete obratiti srdačnom zaposleniku koji će se svojski potruditi udovoljiti vašim željama. Kapa dolje za gostoprimstvo domaćina koje nadmašuje viđeni luksuz, što, vjerujte nam na riječ, uopće nije lako. Prošavši kroz sveobuhvatnu obnovu, hotel jedinstvene arhitekture pruža bogatstvo pomno biranih detalja koji uključuju elegantnu spa kliniku s vlastitim spa vrtom, suvremeno opremljenom relax i fitness zonom, te prostranim unutarnjim i vanjskim bazenom s morskom vodom. Hotel pruža novu generaciju spa usluge osmišljene u suradnji s liječnicima, nutricionistima i kineziolozima. Mi smo se više posvetili gastronomiji, nečemu u čemu je Jadranka počela postavljati nove standarde i to ne samo u okviru navedenih zdanja. Posjetili smo restorane Borik i Lanterna, te se uvjerili u ono u što nas nije trebalo uvjeravati – elitni turizam prati i elitna gastronomska ponuda. Iako se cjelokupna ponuda tek sastavlja, od početka smo se uvjerili u neke detalje na koje ćete rijetko gdje naići. Ulje i janjetina je s Cresa, poznatog po tim proizvodima, te smo tijekom boravka posjetili i PZ Cres i lokalne maslinike (400 hektara pod maslinama!), te smo vidjeli ovce koje bez dohrane slobodno lutaju poljima. Kada smo u hotelu pitali za cresko ulje, dobili smo odgovor da ga više nema jer je prošle godine urod bio loš. Malo gdje ćete dobiti tako iskren odgovor koji jasno svjedoči o kvaliteti posluženog proizvoda.

Rolls-Royce Ghost & Lošinj
Villa Hortensia s kvalitetom usluge podignutom na novu potenciju

Na Cresu se uzgaja i organsko povrće za potrebe hotela, a svježa jadranska riba je nezaobilazan dio njihove ponude. Iako se nalaze na samom početku jedne nove (i) gastronomske priče, lošinjski djelatnici uhvatili su odličnu startnu poziciju u kojoj dominira kvaliteta lokalnih namirnica, među kojima ćete pronaći i istarskog boškarina i dalmatinski pršut. A nastavak te priče izgleda impresivno. Ljubitelji golfa znaju tko je Ernie Els koji će dizajnirati buduće ekološko golf-igralište koje se na području Matalde razvija na južnom rtu otoka Cresa u blizini mjesta Punta Križa. Samo taj će projekt, kada zaživi, na otok privući elitu svjetskih ljubitelja u bijeli sport. Također, u okviru postojećih kapaciteta Jadranka planira značajnija ulaganja u zdravstveni turizam vraćajući se u prošlost kada je Lošinj bio istaknuto zimsko odmaralište i lječilište. Kažu da otoci Cres i Lošinj imaju više vrsta bilja nego britansko otočje, a točnost te tvrdnje prepustit ćemo ipak biolozima. Sasvim sigurno izuzetno važan utjecaj na ekonomsko zdravlje otočana imat će već ove zime planirano produljenje aerodromske piste u kojem će sudjelovati i lokalna zajednica. Već danas za luksuzno uživanje u odmoru i izbjegavanju gužvi na prometnicama, Lošinj Hotels & Villas svojim gostima pruža mogućnost avio-taxi usluga. Zrakoplov Beechcraft King Air C90B na raspolaganju je onima koji žele doći na destinaciju ‘s kućnog praga’, može prevesti šest putnika, a letovi se organiziraju na upit kako iz domaćih, tako i stranih zračnih luka. Značajna obnova lokalnog aerodroma produljenjem piste na 2.000 metara omogućit će slijetanje i brojnim putničkim zrakoplovima, te postaviti Lošinj u jednu sasvim drugačiju poziciju od današnje, poziciju u kojoj je najavljeno ulaganje u novu marinu za megajahte u Malom Lošinju sasvim normalna stvar.

Rolls-Royce Ghost & Lošinj
Idilični pejsaži zaštitni su znak cijelog akvatorija

U uvali Čikat i danas možete privezati jahtu u posjetu njenim sadržajima, gledajući preko puta, na rtu uvale u zavjetnu crkvicu lošinjskih pomoraca – tzv. Anuncijatu koja očito i dalje štiti generacije žitelja Lošinja – ovog puta na malo drugačiji način. Nama se čini kako se, uz već do sada viđeno, njegovi stanovnici poznati po pomorstvu i brodogradnji ne trebaju bojati za svoju budućnost.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above