Pininfarina: Talijanska ikona4 min

Dizajnerska kuća zaslužna za neke od najlegendarnijih automobila u povijesti izgradila je prepoznatljiv stil bezvremenske ljepote, koji je rezultirao suradnjom s brojnim brendovima iz jahting industrije, poput Oceanca, Wallyja, Princessa i Persico Marinea

Dizajn oblikuje svijet i to je ono što Pininfarina radi oduvijek. Globalna ikona prepoznata po stvaranju bezvremenske ljepote evoluirala je od obrtničkoga koncerna koji je bio posvećen automobilima do međunarodne grupe koja radi na revolucionarnim projektima u svim sektorima.

ferrari
Pininfarina i automobili su ljubav koja traje gotovo cijelo stoljeće

pininfarina

Od automobilske industrije do telekomunikacija, preko arhitekture do jahtinga i industrijskog dizajna, kuća Pininfarina izgradila je prepoznatljiv talijanski stil koji se temelji na potrazi za savršenom ravnotežom između karaktera i harmonije, nečega što pobuđuje naš interes i izaziva naše zadovoljstvo na profinjen i uravnotežen način.

Filozofija dizajna kuće Pininfarina potječe od utemeljitelja, Battiste Pinin Farine, kojeg mnogi nazivaju i Picassom u svijetu automobila. Osnovavši Carrozzeria Pinin Farina 1930. godine, posvetio je svoj život i beskrajan talent izradi najljepših automobila na svijetu, a najveću je počast dobio 1951. godine, kada je dogovorio suradnju s talijanskom svetinjom – Ferrarijem.

pininfarina Persico F70 trkaća jedrilica
Persico F70 je ultra-lagana i brza foiling trkaća jedrilica dizajnirana da leti iznad mora

pininfarina

Koliko su osebujni i karizmatični bili Battista i Enzo, najbolje ilustrira jedna crtica iz prošlosti kojom je počeo njihov odnos, koji je na koncu trajao punih 66 godina. ‘Ferrari i Pinin? Neće trajati. To je kao da stavite dvije primadone u istu operu.’ To je bilo opće mišljenje koje se širilo u automobilskom okruženju pedesetih godina. Ferrari je prvotno dao do znanja Pinin Farini da bi ga želio upoznati i pozvao ga je u Modenu.

Odgovor je bio: ‘Vrlo sam voljan upoznati ga, ali bih radije da on prvi dođe u Torino.’ Obavijestili su ga da Ferrari ‘rijetko napušta Maranello’. Činilo se da su pregovori zaustavljeni. No Pinin Farinin sin Sergio pronašao je rješenje: susret na neutralnom terenu. Na kraju su se Battista i Enzo rukovali u restoranu u Tortoni: na pola puta između Torina i Modene. Od tada do 2017. godine, Pininfarina i Ferrari zajedno su izrađivali neke od najlegendarnijih automobila na svijetu.

Od 1980-ih studio Pininfarina se etablirao u jahting sektoru, dizajnirajući interijere i eksterijere ekskluzivnijih motornih brodova i jedrilica te razvijajući važne suradnje kroz godine s brendovima kao što su Beneteau, Elan, Primatist, Oceanco, Fincantieri, Rossinavi, Wally, Princess i Persico Marine.

Zavodljive linije koje podsjećaju na talijanske sportske automobile definiraju upečatljiv dizajn Princessa R35, a X linija ovog poznatog britanskog brodogradilišta redefinirala je čitavu klasu crossover jahti. Pogađate, za stajling je bila zadužena kuća Pininfarina.

Kairos by Oceanco pininfarina
Oceanco Kairos je futuristički koncept 90-metarske superjahte koja živi u skladu s okolišem

Kairos by Oceanco

Pininfarinino duboko poznavanje elegancije i inovativnosti u dizajnu interijera i eksterijera vidljivo je i na konceptu Oceanco Kairos. Zamišljena kao plutajući otok, ova 90-metarska superjahta s hibridnim pogonom prva je suradnja nizozemskog brodogradilišta i talijanske dizajnerske kuće.

Vanjski oblik jahte dizajniran je tako da se prostor, vrijeme i ljudi povezuju, dok je svojevrsni kazališni trg u interijeru posveta mediteranskim trgovima na kojima buja život uz more. Foiling kao potpuno novi pravac u nautičkoj industriji donio je brojne promjene u načinu razmišljanja i konstrukciji brodova. Letenje iznad mora potaknulo je i suradnju Pininfarine s Persico Marineom, tvrtkom koja iskustva i tehnologiju s America’s Cupa želi ponuditi i na drugim brodovima.

princess r35 princess f65

Persico Fly40 izravni je potomak visokotehnoloških foilera klase AC75 namijenjen one design regatama, dok je Persico F70 morska inačica Ferrarija. Hiperbrod koji visoku tehnologiju i performanse kombinira s luksuznijim interijerom i upečatljivim dizajnom. Kao što je legendarni Battiste Pinin Farina znao govoriti: ‘Iznad svega mora biti lijepo.’

Fotografije Pininfarina, Ferrari & Princess

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above