America’s Cup: Spektakl se vraća u europske vode4 min
00:03:31
00:03:31

U Barceloni će se 2024. održati sljedeći America’s Cup, koji sa sobom nosi prestiž, tehnološki napredak i nadmetanje najboljih jedriličara današnjice kroz nastavak jedinstvene svjetske sportsko-povijesne priče

Najstarije sportsko natjecanje na svijetu vraća se u Europu. Mitski America’s Cup održat će se u Barceloni od kolovoza do listopada 2024. godine, trideset sedmi put u svojoj povijesti, koja je započela davne 1851. godine. Od tada se u tom natjecanju promijenilo gotovo sve, ali ostao je isti princip – ‘There is no second’ (ne postoji drugoplasirani). Važan je samo pobjednik, a ovaj put pravo na čuveni srebrni pehar, koji od milja nazivaju Auld Mug, branit će kao ‘domaćin’ Emirates Team New Zealand, dok će pet izazivača pokušati prekinuti novozelandsku dominaciju ovim natjecanjem, koja za sada traje dva posljednja izdanja Cupa.

barcelona

America’s Cup jedriličari

Njih predvodi britanski Ineos Brittania kao službeni izazivač, a slijede švicarski Alinghi Red Bull Racing, talijanski Luna Rossa Prada Pirelli, američki American Magic New York Yacht Club i francuski Orinet Express Team. Jedrit će se u modificiranoj klasi AC 75, prvi put viđenoj na posljednjem America’s Cupu održanom na Novom Zelandu. Laički se te jedrilice mogu nazvati jednotrupcima, ali one uz pomoć dinamičkog balasta i podvodnih peraja (foils) u potpunosti za vrijeme jedrenja izlaze iz vode, dosežući brzine veće od 50 čvorova, odnosno četiri puta brže od brzine vjetra. Osmeročlane posade znalački upravljaju ovim modernim jedrilicama, ali se pri tom i žestoko nadmeću.

U uzbudljivom finalu između talijanskih i novozelandskih jedriličara za 36. America’s Cup bez daha smo promatrali žestoki boj na moru kao da se radi o desetmetarskim konvencionalnim jedrilicama, a ne o ‘letećim’ čudima tehnike. Stoga je, osim jedriličarske vještine, tehnologija najvažnija komponenta ovih modernih jedrilica/letjelica. Partner američkog sindikata je  Airbus, britanskog Mercedes AMG, a branitelj naslova upravo obara brzinski rekord pod jedrima na kopnu u vozilu kakvo bismo mogli pripisati svemircima.

Zanimljivo je da se tehnologija provlači kroz ovo natjecanje od samog početka, na kojem je američki škuner u nadmetanju s britanskim jedrenjacima odnio pobjedu u engleskim vodama, među ostalim i zbog toga što je koristio tada laganija pamučna jedra umjesto konoplje. Od tada do danas je America’s Cup poligon za ispitivanje novih tehnologija koje nerijetko nakon dvadeset i više godina završavaju u masovnoj upotrebi.

Ne čudi što je jedna od najprogresivnijih produkcijskih kuća današnjice, Skydance Sports, odlučila u suradnji s oskarovcem Jimmyjem Chinom (nagrađenim 2018. za dokumentarac ‘Free Solo’) proizvesti seriju dokumentarnih filmova o sljedećem izdanju America’s Cupa, otkrivajući nam tajne iz sportsko-tehnološkog laboratorija najboljih svjetskih jedriličara.

Sve ovo i mnogo više danas nam se održava ‘pred nosom’, u španjolskoj Barceloni. Prilika je to da nakon petnaest godina (poslije Valencije 2007.) ponovno u Europi uživamo u natjecanju koje predstavlja puno više od sportskog izazova. To odlično ilustrira nedavno objavljen Netflixov dokumentarac ‘The Race of the Century’ (‘Utrka stoljeća’), koji opisuje prekid 134 godine duge dominacije Amerikanaca na ovom natjecanju i pobjedu australskih jedriličara 1984. godine, predvođenih Johnom Bertrandom na jedrilici Australia II.

Čak i ako niste ljubitelj jedriličarskog sporta, uvidom u zanimljiv dokumentarac razumjet ćete zbog čega je ovo natjecanje posebno. Generacije najboljih jedriličara na planetu udruživale su se s najbogatijim pojedincima da bi pobijedile u natjecanju u kojemu je prestiž jedina prava nagrada.

Rečenica s početka teksta ‘There is no second’ zapravo se odnosi na anegdotu i pitanje britanske kraljice Viktorije kada su joj priopćili da je škuner America pobijedio britanske jedrenjake, a ona je pitala tko je drugoplasirani. U tom trenutku, u engleskom Solentu drugoplasirani se nije vidio, ali je nastala uzrečica koja najbolje opisuje karakter ‘najluđe regate na svijetu’. Iako je oceansko jedrenje privuklo veliku pažnju jedriličarske javnosti, a ni tamo danas ne manjka letećih jedrilica, primjerice u klasi IMOCA 60, najstarije sportsko natjecanje na svijetu i dalje ima kultni status.

Preporučujemo vam da kasnog ljeta 2024. uživo posvjedočite zbog čega je America’s Cup tako poseban, a u međuvremenu ćemo sa zadovoljstvom pratiti kako se razvijaju pripreme. Prvi dojmovi su već spektakularni jer relativno malene 12-metarske trening jedrilice klase AC40 na samom početku testiranja postižu brzine veće od 40 čvorova. Ovaj put natjecanje prati i paralelna regata mladih i ženskih posada, dajući bogatom povijesnom nasljeđu i blistavu perspektivu u budućnosti.

Povijest America’s Cupa duga je 169 godina

Naime, priča oko America’s Cupa započela je jednog maglovitog popodneva u kolovozu 1851. godine. Tadašnja britanska kraljica Viktorija na svojoj je jahti ispijala čaj i pratila regatu oko otoka Wright u kojoj je sudjelovalo 14 britanskih i jedan američki brod. Anegdota kaže kako je američka škuna prošla sve britanske brodove kao da stoje, a tijekom ulaska u cilj kraljica je upitala jednog od svojih ađutanata tko je osvojio drugo mjesto. ‘Vaše Veličanstvo, nema drugog mjesta’, glasio je kratak odgovor.

Škuna America premoćno je pobijedila brodove koji su u tom trenutku predstavljali svojevrsni ‘britanski best off’ i simbolično je označila rađanje jedne nove sile koja je na koljena bacila najveću pomorsku naciju. A simpatična crtica iz povijesti i fraza koju je izgovorila kraljičina pratnja najbolje opisuje najstarije jedriličarsko natjecanje na svijetu – America’s Cup.

Zovu ga krunom jedrenja, svetim gralom regata, a mi ćemo se poslužiti gastronomskom terminologijom i nazvati ga jedriličarskim fine diningom. Naime, ova je regata tijekom svoje duge povijesti, baš poput jela iz visoke kuhinje, uvijek tražila najbolje sastojke za pobjedu.

To je uključivalo najutjecajnije svjetske poslovne ljude, poput Age Khana, Teda Turnera, Larryja Ellisona…, najbolje svjetske jedriličare, kao što su Dennis Conner, Russell Coutts, Peter Burling…, ali isto tako najkreativnije inženjere i najmoderniju dostupnu tehnologiju. Koliko je to teško, pokazuje i podatak kako su tijekom 36 održanih izdanja samo četiri nacije podignule pehar ‘Auld Mug’ – SAD, Australija, Novi Zeland i Švicarska.

Fotografije & video America’s Cup

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above