Električna plovila budućnosti: Novo iskustvo mobilnosti na vodi4 min
00:02:41
00:02:41

Ova inovativna plovila ističu se jedinstvenim dizajnom i obećavaju potpuno novo iskustvo mobilnosti, u ekskluzivnom ambijentu, izvrsnoj udobnosti i ozbiljnoj predanosti smanjenju utjecaja na okoliš

Nautilus: Snovi postaju stvarnost

U-Boat Worx Nautilus

Otkako je 1870. objavljenja knjiga Julesa Vernea ‘20.000 milja pod morem‘, ljudi sanjaju o luksuznom plovilu koje je sposobno zaroniti i ispod površine oceana.

Otad su izumitelji smislili mnogo impresivnih koncepata, ali nažalost, nijedan od njih nije realiziran. No, U-Boat Worx konačno je uspio utjeloviti luksuz, sigurnost i tehnologiju u prvoj potpuno certificiranoj privatnoj podmornici.

U-Boat Worx Nautilus salon

Dizelsko-električni Nautilus može se spustiti do 200 metara, na površini postiže brzinu od devet čvorova, a pod vodom brzinu od četiri čvora. Dok plovi kao brod, Nautilus nudi golemo sunčalište sa bazenom, bar i stol za blagovanje. U unutrašnjosti ima salon površine 50 četvornih metara, vlasničku kabinu, četiri gostinske kabine, kao i spavaonice za do šest članova posade, no raspored interijera u potpunosti se može prilagoditi vlasniku.

ICON: Održiva luksuzna mobilnost na vodi

Tyde ICON u plovidbi

BMW i Tyde predstavili su ICON, novog nositelja održive mobilnosti koji spaja plovidbu bez emisija s vizijom luksuza. Dugačak 13,15 m, ICON postiže najveću brzinu od 30 čvorova, a već je i samo time pionir među plovilima s baterijskim električnim pogonom. Njegov trup ističe se laganom strukturom nadahnutom tehnikom origami, a foil krila omogućuju izuzetno mirno iskustvo kretanja.

Tyde ICON interijer

Dizajneri su uobičajene bočne dijelove plovila zamijenili velikim staklenim površinama, pa putnici mogu uživati u pogledu dok klize nad vodom. Nakošena staklena vrata omogućuju pristup salonu, koji s umjetnički dizajniranim namještajem podsjeća na kaleidoskop luksuza.

DeepSeaker DS2: Futurističko istraživanje podmorja

Deep Seaker

Plovidba morem brzinom hidroglisera, a zatim istraživanje podmorja u ekološkoj podmornici futurističkog dizajna. Ako vam ovo zvuči kao neostvarivi san, DeepSeaker DS2 kuće iSpace2o uskoro bi trebao postati stvarnost.

Ova podmornica izgleda poput svemirske letjelice, plovi kao gliser, a povrh svega krasi je dizajn poznatog talijanskog arhitekta Giancarla Zeme.

Deep Seaker

U kokpitu ima dovoljno sjedala za četiri osobe, a naslonjači su nadahnuti automobilskim i raspoređeni 2+2. Dva električna motora DeepSpeed kuće Sealence omogućuju plovidbu površinom brzinom do 35 čvorova, zahvaljujući sklopivim foil elementima koji se koriste po potrebi i sklapaju.

DeepSeaker ima pozamašnu prednju kupolu i velike podne prozore koji omogućuju dobru vidljivost – na razini one iz helikoptera. Najveća dubina do koje će DeepSeaker smjeti zaroniti bit će ograničena na 50 metara.

SeaBubble: Putovanja morem s daškom luksuza

Sea Bubble

SeaBubble unosi nešto novo u plovidbu, kako po pitanju osjetilnog iskustva putnika, tako i po pitanju ekološke prihvatljivosti. Ovaj leteći brod kreće se bez zvuka i bez ikakvih štetnih emisija, udoban je i ekološki prihvatljiv, zbog čega je savršen izbor za gradske luke i zaštićena područja.

Model Bubble s 4 do 5 sjedala pokreću isključivo baterije i može poletjeti za samo tri sekunde. Unutrašnjost je uređena poput malog salona u kojem se putnici mogu opustiti i nakratko pobjeći od svega, ploveći brzinom krstarenja od 13 čvorova.

Sea Bubble u plovidbi

SmartBubble je najnoviji dodatak asortimanu SeaBubbles, veći je od ostalih modela i dostupan u verziji s isključivo električnim pogonom ili s vodikovom baterijom. Ovaj vodeni taksi s 8 do 12 sjedala nudi veći energetski kapacitet, smješta više putnika i plovi bliže obali, zahvaljujući sklopivim foil krilima.

Candela P-12: Revolucionarno putovanje po vodi

Candela P12 Shuttle

Candela P-12 Shuttle inovativni je električni trajekt s hidrofoil krilima, koji može skratiti trajanje putovanja na posao. Dok leti površinom vode, ovaj električni brod za 30 putnika postiže brzinu od 30 čvorova, što mu omogućuje dosad neviđenu autonomiju od 50 nautičkih milja.

Pokreće ga 0,1 kWh električne energije, pa je energetski učinkovitiji od hibridnog električnog autobusa, a s punjenjem do 200 kW DC može napuniti bateriju za manje od jednog sata. Candela P-12 podiže i iskustvo putnika na potpuno novu razinu, zahvaljujući sustavu Candela Flight Controller, koji ispravlja rad hidrofoila i jamči mirnu, stabilnu plovidbu, čak i u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Tekst Ivana Nedoklan

Fotografije U-Boat Worx, TYDE, Candela, iSpace20 & SeaBubbles

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above