Tyde ICON na testu: Futuristička ‘letjelica’3 min
00:00:38
00:00:38

Nakon probne vožnje futurističke električne jahte s foiling perajama u čijem je razvoju sudjelovao i BMW, možemo samo reći – u pitanju je svemirski brod

Kad smo čuli da je BMW bio uključen u projekt dizajna električne jahte, očekivali smo da ćemo biti impresionirani, no ništa nas nije moglo pripremiti na Tyde ICON, prvi model njemačkog start-upa Tyde, koji je, pod vodstvom njemačkih poduzetnika Christopha Ballina i Tobiasa Hoffritza i surađujući s BMW-om, proizveo nešto što nas je stvarno ostavilo bez riječi.

Futuristički dizajn modela Tyde ICON

tyde icon vanjske linije

Izvana ICON na prvu djeluje toliko neobično i futuristički da niste sigurni da je riječ o brodu. Na niski strelasti srebrni trup rađen po uzoru na trupove modernih jedrilica America’s Cupa, nastavlja se golemo stakleno nadgrađe s prominentnim nosačem krova na samome pramcu, koji se spaja s ostatkom trupa te zajedno s krmenim nosačima krova čini jedinstvenu strukturu visoke čvrstoće, napravljene tako da ICON bude što lakši, a u isto vrijeme i siguran te da pruža maksimalnu preglednost svojim gostima iz salona.

Čitav dizajn rađen je očito da bude maksimalno aerodinamičan, ali da pritom osigura veliku prostranost u unutrašnjosti.

tyde icon interijer

A njegov interijer posebna je priča jer s natkrivene krme kroz prostrana klizna vrata ulazimo u jedini prostor ovog broda, salon, kod kojega je odmah po ulazu veliko centralno upravljačko mjesto s golemim ekranom, preko kojega se upravlja svim funkcijama broda, stiliziranim kormilom, ručicama gasa te joystickom za manevriranje u marinama.

Osjećaj prostranosti u interijeru

Lijevo od upravljačkog mjesta nalazi se jedno sjedište, dok je ispred njega sofa za dva pojedinačna sjedišta oko centralnog stolića za kavu, uključujući i jedno u samom vrhu pramca koje se može okrenuti prema naprijed za odličan pogled u smjeru plovidbe.

Čitava unutrašnjost je u zelenim i srebrnim tonovima s mekim tepihom na podu i mekim zelenim presvlakama svih sofa i stolica, čiji su čvrsti dijelovi izrađeni od refleksivnog materijala, što kombinirano s ogromnim bočnim i stropnim prozorima pojačava osjećaj prostranosti i otvorenosti iako ste u potpuno zatvorenom salonu.

Ipak, koliko god se iznutra i izvana čini da ICON nije s ovoga svijeta, toliko je osjećaj plovidbe na ovome brodu toliko neobičan da se ne može usporediti ni s jednim brodom do sada.

Tyde ICON lebdi s dometom od 50 milja

Kada plovi kao običan brod, ICON je vrlo stabilan, gotovo ukopan u moru, zahvaljujući svojim foiling perajama koje minimaliziraju sva valjanja, a u marini se lako manevrira pomoću joystick kontrola i centraliziranog kompjutorskog sistema koji upravlja svim propelerima i omogućuje da se brodom može manevrirati u svim smjerovima.

Isti taj sistem u kombinaciji s foiling perajama, jakim artikulatorima i malenim radarima na pramcu omogućuje da foiling, odnosno proces kada se brod izdigne iznad mora na spomenutim perajama, bude nevjerojatno ugodan bez ikakvih trzaja ili penjanja na valove, budući da čitavo vrijeme kompjutor usklađuje peraje prema nadolazećim valovima, čineći čitavo iskustvo lebdenja jedan metar od mora pri maksimalnoj brzini od 30 čvorova, uz potpuni komfor klimatiziranog futurističkog salona, jedinstvenim osjećajem.

S dometom od 50 milja pri 24 čvora, ICON za sada ima najbolju učinkovitost od svih električnih brodova svoje veličine i odličan je pokazatelj da, uz integraciju svih postojećih tehnologija, buduća elektrifikacija u svijetu jahti može donijeti ne samo smanjenje emisija, već i nova iskustva plovidbe.

Tekst Mlađan Marušić
Fotografije & video Tyde

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above