CRN Voice: Jahta s karakterom5 min
00:01:00
00:01:00

Moćne i moderne vanjske linije, zanimljiva, jedinstvena boja trupa, prepoznatljiv pramac i snažan karakter glavna su obilježja jahte CRN Voice. Porazgovarali smo s njezinim tvorcem, Carlom Nuvolarijem, kako o njoj, tako i o novim trendovima u segmentu superjahti

O najnovijoj superjahti kuće CRN, nazvanoj Voice, imali smo priliku porazgovarati s njezinim dizajnerom Carlom Nuvolarijem, suosnivačem – s Danom Lenardom – svjetski poznatog talijanskog studija za navalnu arhitekturu Nuvolari Lenard.

Voice ima moderne vanjske linije. Čime ste se vodili pri dizajniranju?
Stilska obilježja jahte Voice proizlaze iz želje da stvorimo jahtu snažnog karaktera: dinamičnu, moćnu jahtu sportskog duha. Najupečatljiviji detalj dizajna su izduljene linije koje se pretaču jedne u druge bez vidljivog spoja. Ograda palube spušta se u neprekinutom potezu od pramca do krme, a kao i na svim jahtama kojima smo kroz godine podarili taj element, naš svojevrsni zaštitni znak, i na Voice to stvara dojam fluidnosti i naglašava duljinu. Voice je vrlo otmjena i krase je linije koje naznačuju njezinu brzinu, ali istodobno ima prostran, svijetli interijer poput doma. Ova jahta ima snažan karakter, lako je prepoznatljiva i ističe se ne samo zbog custom boje, nego i zbog aerodinamičnih, odrješitih linija i snažnog identiteta.

This is photo of a design

Koji su jedinstveni ili najzanimljiviji elementi projekta?
Jedinstven dio jahte Voice svakako je njezin karakter, koji spaja ekstremnu čistoću linija s odbacivanjem svega nepotrebnog, što se najbolje vidi na njezinoj širokoj, prostranoj palubi s koje je uklonjen svaki suvišni element. Jedan od zanimljivih detalja je i pogled iz panoramskog salona na pramcu gornje palube, koji je namijenjen isključivo vlasniku. Taj je salon jedinstven jer nudi apsolutnu privatnost, ali je i savršen za druženje. Druga je posebnost ove jahte stručnost kuće CRN, golemo iskustvo u gradnji custom jahti i posvećenost svakom detalju, koliko god sitan bio. Kao i svaka druga jahta na kojoj smo surađivali s CRN-om, Voice je izrađena savršeno do posljednjeg detalja. Neki elementi, recimo, rukohvati od nehrđajućeg čelika, prava su remek-djela. Zanimljiva je i veranda s panoramskim prozorima na najvišoj palubi, idealna za pogled na more kojem ništa ne stoji na putu.

Voice je definitivno jahta s karakterom, a lako ćete je prepoznati po posebnom izboru boje vanjštine

This is photo of a CRN Vocie launch

Što je još custom na jahti Voice?
Voice je potpuni custom, kao i sve druge jahte koje smo oblikovali za kuću CRN. Nijedan dio njezina dizajna nije izrađen ni serijski, ni bez savjetovanja s vlasnikom, sve je po mjeri. Vlasnik je vrlo odlučna osoba koja zna što želi, a na nas i CRN je prenio svoju jasnu viziju i entuzijazam. Želio je jahtu koja će odraziti njegov karakter i stil, ali i biti zanimljiva općenito. Vlasnici custom jahti više od svega žele da njihova jahta bude samo njihova, da ih predstavlja, da bude jedinstvena poput njih. To smo i ovaj puta postigli, u suradnji s CRN-om, i stvorili jedinstvenu jahtu moćne osobnosti, na kojoj su svi elementi u savršenom skladu.

Koji je vaš stav o odnosu svijeta superjahti i potrebe za zaštitom okoliša?
Vjerujem da se jahting industrija sve više zanima za zaštitu okoliša, kao i vlasnici superjahti. Ugradnja hibridnih ili električnih brodskih sustava, odabir pogona i smanjenje potrošnje goriva neke su od glavnih tema kojima se bavimo, ali još je mnogo elemenata u igri. Među njima je svakako najvažniji stav vlasnika, kao i ponašanje u plovidbi, izbjegavanje plitkih voda gdje bi jahta mogla oštetiti podmorje ili zbrinjavanje otpadnih voda i drugog otpada bez utjecaja na okoliš. Razmišljanje o okolišu mora postati esencijalan dio razgovora o gradnji svake nove jahte. Živim u Veneciji i predan sam smanjenju utjecaja jahti na morski okoliš, jer je nama to već stvaran problem.

This is photo of a balcony

Kako bi se, prema vašemu mišljenju, industrija superjahti mogla razvijati u idućih pet godina?
Trenutno svjedočimo situaciji u kojoj vrlo malen broj vlasnika raspolaže vrlo velikim svotama novca. Zbog toga dimenzije superjahti rastu, brodogradilišta dizajniraju i grade sve veće jahte. S druge strane, raste i potražnja za manjim jahtama. Njih ponajprije naručuju vlasnici koji su već posjedovali veću jahtu, na kojoj su shvatili da im je zbog pretjeranih dimenzija jahte ograničeno kretanje, da im je onemogućen pristup nekim vrlo ugodnim lokacijama, malim otocima, malim lukama. Superjahtama je pristup ili nemoguć ili zabranjen u neka vrlo zgodna mjesta, a pravila i zabrane postaju sve strože.

Stručnost kuće CRN, golemo iskustvo u gradnji custom jahti i posvećenost svakom detalju jasno su vidljivi i na jahti Voice, koja ima posebne boje trupa i nadgrađa. Čija su ideja bile te boje i kako ste odabrali točne tonove?
Te zanimljive, jedinstvene tamne boje je odabrao sam vlasnik, koji je želio da Voice bude iste boje kao njegovi najdraži automobili. Naš odjel za vođenje projekta bio je zadužen za boje i sve su custom: trup je tamnosiv poput kvarca, nadgrađe srebrno s mat finišem, a detalji crni. Ovisno o vrsti, količini i kutu upada svjetlosti, boje se mijenjaju i dojam je fantastičan.

This is photo of a CRN Voice

Ovo je prva jahta kuće CRN građena prema standardu IMO Tier III. Što je to značilo za projektante i dizajnere?
Voice je početkom 2020. dobila potvrdu da odgovara svim zahtjevima standarda IMO Tier III, koje će slijediti i sve druge jahte koje CRN trenutno gradi. IMO Tier III odnosi se prvenstveno na zagađenje zraka, a za dobivanje certifikata potrebno je smanjiti štetne emisije dušikova oksida u plinu pogonskog sustava za najmanje 70 posto. Projekt je u potpunosti vodio i izveo tehnički odjel CRN-a, odabirom i ugradnjom sustava SCR (Selective Catalytic Reduction) koji omogućava smanjenje udjela dušikovog oksida. Modifikacije potrebne za ugradnju sustava pretežno su se odnosile na dizajn strojarnice: cilj nam je bio ugraditi taj katalizator bez smanjenja dimenzija vlasničke kabine. Da bismo to postigli, naši inženjeri su morali optimizirati raspored svih elemenata u strojarnici, kao i preoblikovati raspored cijevi i kabela, koji su isto tako svi morali zadržati i funkcionalnost i ostati lako dostupni.

Jahta je građena u Italiji. Odražava li se u njoj doista sva vještina talijanske brodogradnje?
Talijanska tradicija je apsolutno odigrala ključnu ulogu u oblikovanju Voice, kao i u oblikovanju svake naše custom jahte. Ponosni smo što CRN ima stručnjake za svaki dio procesa – majstore brodograditelje, zavarivače, mehaničare, električare, proizvodne mehaničare, mehaničare zadužene za instrumente, stolare, tesare, malere, stručnjake za rad u gipsu i mramoru, tapetare, dekoratere – svi oni svojim znanjem i vještinama doprinose izgradnji svake naše custom superjahte. CRN ima vlastiti odjel za izradu namještaja, to je kuća Zago u vlasništvu grupe Ferretti, koja dulje od pola stoljeća izrađuje vrhunske drvene elemente. Ovi vješti radnici su naša specijalistička tajna, a njihov doprinos svakoj custom jahti odražen je u savršenstvu svakog detalja. CRN surađuje i s nizom malih i srednjih tvrtki, a sve to je temelj našeg dugogodišnjeg konstantnog uspjeha i omogućava nam da radimo na visokoj profesionalnoj razini, ali i fleksibilno.

Fotografije CRN & Giovanni Malgarini
Video CRN

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above