Pulina Exclusive Interiors: Zelena revolucija u jahtingu4 min

Tijekom prošlogodišnjeg Monaco Yacht Showa talijanski dizajneri predstavili su najnovije inovacije u primjeni biotehnoloških materijala za dizajn interijera jahti, kao konkretan odgovor na potrebu podizanja ekološke odgovornosti u nautici

Toskanski arhitekt Alessandro Pulina, osnivač tvrtke Pulina Exclusive Interiors, ime je koje će ljubitelji jahti sigurno prepoznati kroz dizajn interijera superjahte CRN Rio, a u Hrvatskoj je poznat i kao dizajner ekskluzivnog Riva loungea u hotelu Ikador.

Sa svojom ekipom od 15 stručnjaka, koji rade na projektima diljem svijeta, studio Pulina Exclusive Interiors specijaliziran je za projektiranje luksuznih privatnih stambenih objekata, hotela i luksuznih jahti, a ima urede u Pisi i Šangaju. Uz filozofiju dizajna koja naglasak stavlja na stvaranje okruženja i prostora koji poboljšavaju kvalitetu života, svaki projekt je prilagođen potrebama kupca.

Na projektima za najimućnije klijente primjećuje se želja da se krene drukčijim, ekološki prihvatljivijim putem, a studio tu inicijativu provodi vrlo konkretno i s puno profesionalnog poleta. U suradnji s Institutom Sant’Anna is Pise, gdje je i sjedište studija, kroz LAB11, studio Pulina je razvio ambiciozan projekt ‘U skladu s održivošću’, koji promiče korištenje novih materijala razvijenih biotehnološkim istraživanjima.

U projektu sudjeluje pet talijanskih tvrtki koje rade u ovoj industriji i među svoje ciljeve ubrajaju i odgovornost i realističnu, praktičnu održivost za postizanje ekološke budućnosti. To namjeravaju postići korištenjem dotičnih materijala u dizajnu nautičkih interijera, kojima se naručitelju nudi drukčiji, mudriji izbor, koji je usto potkrijepljen sveobuhvatnim istraživanjem. Osim smanjenja emisija, potrebno je pronaći rješenja koja će omogućiti usklađivanje proizvodnog procesa s drugim industrijama koje su već postigle značajne rezultate u zaštiti okoliša.

Dnevni boraak, Pulina Exclusive Interiors blagavaonica, Pulina Exclusive Interiors

‘Nautička industrija čini velike korake u tom smjeru. Taj izazov zahtijeva mnogo truda, a jedini cilj pritom nam mora biti zaštita planeta’, kazuje Pulina. ‘Ovo je naš doprinos. Konačno smo pronašli način da uvedemo promjene u industriju u kojoj se mnogo istražuje i daju mnoga obećanja, ali još uvijek nije postignuto ništa revolucionarno. U suradnji s LAB11 u Italiji provodimo projekt istraživanja tržišta kojem je cilj identificirati tvrtke zainteresirane za korištenje biotehnoloških materijala u nautičkoj industriji. Već sad u suradnji s njima predstavljamo nautička rješenja na brodu koja će provesti zelenu revoluciju.’

Pokrovitelj ovog eventa je Cantalupi Light Engineering, poznata toskanska tvrtka kojoj je održivost među temeljnim vrijednostima, a događaju u Monaku prisustvovao je i Alessandro Bedini, voditelj marketinga i komunikacija, koji je objasnio da je Cantalupi bio pionir LED rasvjete u nautičkoj industriji, već od 2005. godine, te da je od 2012. ovo jedina tehnologija koju tvrtka proizvodi.

Spavaća soba, Pulina Exclusive Interiors

Projekt ‘U skladu s održivošću’ čine iduće tvrtke: Artep, proizvođač tepiha po mjeri od prirodnih materijala; Ohoskin, sicilijanska tvrtka koja pretvara nusproizvode od naranče i opuncije u alternativni materijal identičan životinjskoj koži; Rada, tvrtka sa sjedištem u Forliju, proizvođač tkanina od prirodnih vlakana i recikliranih materijala; i VGHN, firentinska tvrtka za preradu konoplje.

Izvršni direktor Artepa, gospodin Riccardo Meglioranzi, istaknuo je: ‘Važno je nautičkoj industriji podignuti svijest o potrebi povratka zanatskim proizvodima izrađenim od vrlo održivih materijala nove generacije ili prirodnih materijala. Koristimo materijale čija obrada troši manje vode za bojenje, koji ne otpuštaju mikroplastiku tijekom pranja i usto su biorazgradivi. Tu su i materijali nove generacije, poput certificiranog Tencela, vlakna dobivenog iz drvne pulpe eukaliptusa, i materijala poput Sari Silk, svile reciklirane od otpadne tkanine proizvedene u procesu izrade sarija, tradicionalne odjeće koju nose indijske žene.’

Gospodin Alessandro Scuderi, direktor marketinga kuće Ohoskin, o sicilijanskom startupu osnovanom 2019. kaže: ‘Sve je počelo idejom korištenja patentiranog procesa kružnog gospodarstva za proizvodnju alternative koži iz poljoprivrednih nusproizvoda, a posebno otpadnih proizvoda od rezidbe opuncije i prešanja naranača, u kombinaciji s recikliranom plastikom. Naši su proizvodi uspješno testirani u nautičkoj industriji.’

Isto kaže i gospodin Davide Ravaglioli, generalni direktor kuće Rada iz Brianze, koja opskrbljuje vodeće robne marke kao što su Cassina, Flexform i Kartell. ‘Na ovom smo događaju predstavili Revivu, projekt koji koristi recikliranu plastiku za proizvodnju visokokvalitetnih tkanina s osobinama prilagođenim prije svega primjeni u vanjskim prostorima, stoga idealnim za nautiku.’

Za kraj, osnivač VGHN (Very Genuine Hemp Nature), gospodin Paolo Quirici rezimirao je sudjelovanje svoje tvrtke na ovom događaju od velike važnosti za cijeli segment dizajna interijera. ‘Naši proizvodi dolaze na svijet bez okrutnosti, a prije svega su zdravi i sigurni. Izrađeni su od malča konoplje, materijala koji štedi znatnu količinu vode tijekom uzgoja i za čiji uzgoj nisu potrebni pesticidi. Znamo li da hektar zemlje zasađene konopljom proizvodi kisika koliko i 25 hektara šume, jasna je važnost ove biljke, koja regenerira tlo vraćajući ravnotežu u njega, usklađujući sve prirodne minerale. Materijal dobiven od konoplje djeluje antibakterijski, protugljivično i vatrootporno, te štiti od elektromagnetskih valova.

Cijeli ovaj koncept je pun entuzijazma i temelji se na idejama koje će Pulina Exclusive Interiors primijeniti na nadolazeće projekte dizajna nautičkih interijera. Želimo im puno uspjeha i nadamo se primjeni novih materijala i u Hrvatskoj.

Tekst Darko Šupuk 

Fotografije Pulina Exclusive Interiors

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above