CRN 50 m Latona na testu: Svevremenska elegancija5 min
00:03:37
00:03:37

Sa svojim otvorenim prostorima i svevremenskom elegancijom te pedeset metara stila i funkcionalnosti, nova superjahta kuće CRN nudi originalnu interpretaciju besprijekorne brodogradnje

Vještina brodogradnje kuće CRN doživjela je svoj najviši izraz u novoj 50-metarskoj superjahti Latona, predstavljenoj na ovogodišnjoj priredbi Monaco Yacht Show. Najnovije remek-djelo tog talijanskog ateljea sagrađeno je po željama izrazito probirljivog i samosvjesnog vlasnika. Nadahnuta jahtom Superconero iz šezdesetih i obogaćena novim tehničkim rješenjima, nastala je u inženjerskom odjelu CRN-a, dok je vanjske linije dizajnirao studio Zuccon International Project.

S četiri palube i jednom razinom u trupu, Latona se odlikuje klasičnim, bezvremenskim profilom nadograđenim stilom i elegancijom vanjskih prostora. Pramac koji slijedi linije trupa i prostrane unutarnje i vanjske prostorije, od kojih neke oduzimaju dah nadvijajući se nad morem, doprinose sjaju Latone i njezinoj beskrajnoj ljepoti.

Dizajnirana u suradnji s naručiteljem, ova jahta stvorena je da zadovolji sve njegove zahtjeve, te je stoga posve jedinstvena: od sunčališne palube u mediteranskom stilu do velikog prostora za opuštanje na pramcu, te od blagovaonice na otvorenom, odnosno na veličanstvenoj krmenoj terasi nad morem, do ekskluzivnog ‘pristaništa’ za pomoćnu brodicu na donjoj palubi. Ono je zapravo i prostor za opuštanje povezan s plažom, sunčalištem, prostorom za fitness, parnom kupelji i unutarnjim bazenom s morskom vodom savršenim za zabavu djeci.

Upravo u interijeru vrhunac doseže vješto i profinjeno umijeće brodogradilišta i isporučitelja opreme u mukotrpnom iščitavanju srednjoeuropskog stila dvadesetih godina prošlog stoljeća, kojim su obilježene sve unutarnje prostorije, i to od podova – s jedinstvenim ukrasima po izboru vlasnika, primjerice, valovitim tamnosmeđim vezom – do svih paluba.

CRN Latona
Ova jahta dosljedno utjelovljuje namjeru brodogradilišta da odrazi vlasnikove sklonosti i želje, u skladu s načelom ‘stvorena vašim rukama’

Te linije prate goste u svim prostorijama, kao i zaobljen namještaj, stilski usklađen sa sofisticiranim, ručno izvedenim dijelovima dekora. Vrata su lakirana i ukrašena gracioznim valovitim reljefom, svjetiljke od stakla Murano u cvjetnim i motivima lišća, izrađene po posebnoj narudžbi – sve dosljedno u stilu liberty. Kokpit na glavnoj palubi obilježen je prostranim cjelinama za dnevni boravak i bazenom u mozaiku, u kombinaciji tirkiza u raznim nijansama i zlatnih detalja, s prozirnim dnom kroz koje svjetlo dopire do spremišta za pomoćnu brodicu pod njim.

Salon na glavnoj palubi obuhvaća prostranu blagovaonicu sa stilskim okruglim stolom od orahovine, ukrašenim srebrom. Blagovaonica se na tri strane otvara prema eksterijeru, odnosno palubi i dvjema bočnim terasama. Na izričit zahtjev naručitelja, kuhinja je smještena iza prostora za objedovanje: jelo se dodaje kroz vratašca u drvenoj stijeni, koja se zatvaraju kad nisu u funkciji.

Na sredini broda su vrata ukrašena cvjetnim motivima koji stvaraju ugođaj Pariza iz ‘Années folles’, odnosno ludih dvadesetih, a salon je posebnim panelima odvojen od pristupne prostorije i vlasnikova apartmana. Smještena prema pramcu i cijelom širinom jahte, ta se cjelina odlikuje osebujnim rasporedom: kad se uđe, prva prostorija je salon za dnevni boravak sa zaobljenom sofom u pastelnom tonu, namijenjenom isključivo vlasničkom paru. Zanimljiv dio tog salona je balkon za pušenje, koji se može koristiti i u plovidbi.

Crn Latona
Spavaća kabina krije bezbroj ručno obrađenih detalja, poput uzglavlja u tamnoj orahovini i svijetloplavom baršunu

I strop je djelo vještih majstora koji su oblikovali cvijet s pet latica, u središtu kojeg je rasvjetno tijelo. Na desnoj strani apartmana je prostrana privatna terasa s koje se pruža veličanstven pogled na more, a kupaonica, u koju se ulazi s njegove i njezine strane, sva je u mramoru iz Carrare. U sredini je velika okrugla hidromasažna kada i tuš, slavine su također profinjeno elegantne, kao i staklena vrata ukrašena dubokim i plitkim reljefom.

Latona je rajsko mjesto kojim vlada mir zahvaljujući inovativnim rješenjima koja se najbolje prepoznaju u krmenom dijelu donje palube, gdje se nalazi dnevni boravak na otvorenom izveden kao brodsko kupalište površine sedamdeset četvornih metara, koje također ima i tursku kupelj u mozaiku i vodene igračke za sve uzraste. Djeca se mogu zabavljati u unutarnjem bazenu, koji u plovidbi postaje spremište za pomoćnu brodicu.

U potpalublju se nalaze četiri gostinske kabine: dvije dvokrevetne VIP izvedbe, u dijelu prema krmi, i dvije u pramcu. Jedna od tih je namijenjena maloj djeci, ima krevete na kat i jedan sklopivi za dadilju, dok su u drugoj pomični kreveti koji se mogu kliznim mehanizmom spojiti u bračni, a tu je također dodatna postelja na razvlačenje.

Na gornjoj palubi gosti se mogu opustiti u velikom salonu posvećenom glazbi: i u njemu dominira stil liberty, počevši od sofe po narudžbi izrađene u obliku lire, muzičkog instrumenta tipičnog za 1920-e, do ukrasa na bijelom sagu ispred nje. Pažnju privlači i elegantan, crno-bijelo lakiran klavir, a zahvaljujući bočnim prozorima i ostakljenim stijenama koje se otvaraju pod 120 stupnjeva, muzički salon vrlo je svijetao i nudi prekrasan pogled na okolni krajolik.

Na otvorenom, gosti mogu uživati u objedovanju pod vedrim nebom, sjedeći za posebno izrađenim stolom, za barom ili u prekrasnom prostoru za ispijanje čaja, pravim draguljem na toj palubi.

CRN Latona
Unutrašnjost je uređena u profinjenom stilu liberty, koji je ujedno i zajednička crta koja se proteže svim cjelinama namijenjenim gostima

Tu cjelinu dopunjavaju dva velika jastuka za sunčanje, kao i zid za penjanje (na napuhavanje) koji nudi nezaboravne uzbudljive pustolovine. Predsoblje na gornjoj palubi ima veliki krovni prozor koji propušta obilje svjetla sa sunčališne palube. Kad krenemo prema pramcu, nailazimo na kapetanovu kabinu i njegov ured, a za kojima slijedi zapovjedni most.

Na pramčanom dijelu jahte smješteni su prostor za dnevni boravak i solarij, koji taj dio broda čine prostranim i vrlo udobnim. U pramcu se nalazi i skriveno spremište za spasilačku brodicu, smješteno ispod velikog sunčališta s jastucima koji se razvlače i dva jet-skija. Sunčališna paluba sastoji se od tri zasebne, ali fizički spojene cjeline koje se mogu pregraditi u jednu: blagovaonice, sunčališta s vrtložnom kadom i krmenog sunčališta. Taj prostor ograđuje se u posebnu cjelinu, idealnu za potpuno opuštanje.

Rampa za spuštanje, odnosno tobogan na napuhavanje, jedna od najdražih igračaka cijele obitelji, nalazi se prema krmi, dok je nad središnji dio te cjeline, namijenjen uživanju u obiteljskim objedima, ugrađen sustav za raspršivanje kapljica, odnosno rashlađivanje po potrebi. U sklopu te blagovaonice nalaze se roštilj i američki bar.

Udobnost na brodu osigurana je ugradnjom najsuvremenijih kućnih automatskih sustava za kontrolu audio-video uređaja, svjetla i zastora za zamračivanje, kojima se upravlja iPadom raspoloživim u svakoj prostoriji. Zahvaljujući paru pogonskih strojeva Caterpillar C32 od po 1.081 kW pri 2.300 okr./min, ova jahta postiže najveću brzinu od 16 čvorova, odnosno brzinu krstarenja od 14 čvorova.

Tehnički podaci

Duljina preko svega: 50 m
Širina: 9,20 m
Gaz: 2,75 m
Istisnina: 510 tona
Spremnik za gorivo: 50.000 l
Spremnik za vodu: 14.000 l
Glavni generatori: 2 x Cat C7.1 od po 118 ekW pri 50 Hz
Motori: 2 x Cat C32 od po 1.081 kW pri 2.300 okr./min
Najveća brzina: 16 čvorova
Brzina krstarenja: 14 čvorova
Autonomija: 3.800 nm pri 11 čv.
Projekt: CRN Engineering
Dizajn eksterijera: Zuccon International Projecto
Graditelj: CRN

Fotografije CRN

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above