CRN: Neosporiva razina kvalitete i dizajna5 min

Talijansko brodogradilište CRN dokazalo se kao graditelj jahti kojima je, bez obzira na njihove različite veličine, jedno zajedničko – nesporna kvaliteta izrade

U proljeće ove godine CRN je isporučio jahtu Cloud 9 građenu po strogim pravilima uz nadzor tvrtke Burgess. Također, u njihovim halama nastaje pedesetmetarska Riva iz linije Superyacht Division te kuće, u prvoj fazi gradnje je Pershing 140, nove Custom Line jahte izlaze iz hala u ritmu jedna mjesečno, a CRN trenutno ima tri novogradnje između 50 i 79 metra duljine. Svaki od nabrojenih razloga dovoljan je za posjet brodograditeljima iz susjedne Ancone, pa smo sa zadovoljstvom otišli kod naših talijanskih prijatelja.

CRN Atlante
CRN Atlante

Tijekom vremena CRN se profilirao kao talijansko brodogradilište s konstantnim napretkom u kvaliteti rada, stalno se približavajući čuvenim sjevernoeuropskim brodogradilištima, a neki od njihovih projekata, poput 55-metarske jahte Atlante, govore o nevjerojatnom rasponu ideja i mogućnosti koje je to brodogradilište spremno pretočiti u vrhunske jahte. Obilazak škvera započeli smo posjetom hali u kojoj je spomenuti Cloud 9 zamijenila 79-metarska jahta čija gradnja traje od kraja 2015. godine, kada se počeo raditi njen trup, a ona će zaploviti u ljeto 2018.

Razlog za nešto dulji rok gradnje je promjena krmenog dijela jahte koja je naknadno produljena po želji klijenta, što su talijanski brodograditelji bez problema izveli, pokazujući na djelu jednu od najznačajnijih odlika tog ‘škvera’. Ne samo da su izveli preinake po želji kupca, već su pokazali da je naručitelj istovremeno i dio cijelog projekta i jedne male obitelji stručnjaka.

CRN
CRN klijentu pruža mogućnost da bude dio stvaranja vlastita broda
CRN
Vještina izrade i milimetarska preciznost, uz prilagodbu željama klijenta, aduti su s kojim CRN postiže zapažene uspjehe na svjetskom tržištu jahti

U razvojnoj fazi klijent je dobrodošao u pogonima, a njegovi se prijedlozi uvažavaju bez ograničenja. Najveća snaga brodogradilišta vjerojatno leži baš u toj sposobnosti da provedu u djelo svaku zamisao svojih klijenata, a da pritom stvore jahtu koja će u jednakoj mjeri biti prepoznatljivo djelo s potpisom CRN.

Svaki projekt kreće od nule, od praznog papira, korak po korak u suradnji s naručiteljem, a dosad je svaki od njih pokazao koliko su profinjene metode dizajna i gradnje kojima raspolaže CRN. Jahte su, tvrde u brodogradilištu, prije svega odraz svojih vlasnika i to se na njima mora prvo primijetiti. Da bi ostvarili takav rezultat, graditelji kuće svakom projektu pristupaju strastveno, a strast je od prvoga dana jedan od temelja kuće. Takav pristup omogućuje im i velik broj vlastitih zaposlenika, čime se iskustvo i vještina u gradnji jahti zadržava unutar brodogradilišta. Kao evidentan primjer koji smo vidjeli u proizvodnji, naveli bismo da se svaki posao izvodi u paru, u tzv. senior + junior timovima, čime se razina znanja i kvalitete uvijek postavlja stubu više.

CRN
Cloud 9

Viđena jahta, koju potpisuje Zuccon International Projects, a interijere Laura Sessa, imat će posebnu garažu za tri velika tendera koja je istovremeno i ‘beach club’; raspored i broj kabina je vrlo specifičan (toliko možemo kazati), a standardi izrade su izrazito visoki. Svi se izmjeri rade laserima, u privremenim podnicama se ocrtavaju stropovi milimetarskom preciznošću, a kontrola kvalitete u fazama izrade ne dopušta bilo kakvu pogrešku.

To se lako može vidjeti na brojnim otvorima u trupu, izvedbi elektronike (u jahtu je ugrađeno 160 km kabela!), a jako je lijep primjer pametnog promišljanja i moderne izrade jahte to što je ispuh generatora odveden izoliranim cijevima u dimnjake, čime se na sidru uklanjaju svi potencijalno neugodni mirisi. Ni pedesetmetarska jahta koja nastaje u CRN-ovim halama nije manje zanimljiva, ona će, kao i čuvena Jade, imati uronjivu garažu, a indikativno je što je veliki broj rješenja s jahte Cloud 9 primijenjen i na tu relativno malu jahtu (>499 BT).

Pershing yachts

Simpatično je vidjeti u kolikim detaljima je CRN spreman izići klijentu u susret. Primjerice, na gornjoj palubi sve je podređeno izvedbi za ugradnju tobogana od 12 metara. Ali još je zanimljivije bilo vidjeti pedesetmetarsku Rivu koja se gradi istom tehnologijom kao i ostale CRN jahte, ali u suradnji s najčuvenijim kooperantima na planetu. Ta jahta, koja će biti porinuta krajem 2018., gradi se po drugačijem konceptu, i kada bude gotova, bit će još jedan simbol brodogradilišta, o kojem direktorica proizvodnje Graziella Repetto kaže: ‘Imamo više od dvjesto radnika u proizvodnji i oko osamdeset u uredima. S projektima kao što su Pershing 140 i pedesetmetarska Riva još je veći naglasak dan na kvalitetu, što se nadovezuje na veliku profesionalnost i vještinu naših radnika i povećavanje standarda rada unutar brodogradilišta.

Dobar primjer je Cloud 9, koji je isporučen u rokovima s minimumom odstupanja od zahtjeva naručitelja i standarda Burgessa. To se lako može vidjeti na interijerima koje potpisuje Andrew Winch, a naša unutarnja kontrola je u tome puno pomogla. Ne postoji dio brodogradilišta koji je na različitoj razini standarda i koji u tijeku proizvodnje te jahte nije povećao svoju kvalitetu.’

A Cloud 9 je opisao voditelj projekta Rafaelle Gianetti: ‘Cloud 9 je jahta građena za čarter koja je i lijepa i funkcionalna, s maksimalnim naglaskom na kvalitetu. Za nas je to tražilo oformljavanje posebnog tima na višoj razini, i s tehničkog i stilskog aspekta. Nacrti su detaljnije razrađivani u odnosu na druge projekte, a kontrola odrađenog bila je posebno stroga. Nakon nacrta, provjeravali smo grube radove, pa fine i konačni rezultat, a kontrola ugrađenih dijelova je počinjala kod dobavljača prije dolaska kod nas. Ovaj projekt je dobar u ‘svih 360 stupnjeva’, ali njegova funkcionalnost je posebna, a komfor je zaista velik. Primjerice, ploveći brzinom od 15 čvorova razina buke ne prelazi 44 decibela.‘ Na travel liftu je za vrijeme našeg posjeta ‘visila’ i nova Custom Line Navetta 33, spremna za porinuće. O toj jahti čitat ćete u budućnosti, a taj ‘brodić’ samo nas je podsjetio na raspon znanja radnika CRN-a.

Fotografije CRN

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above