CRN slavi 60 godina izvrsnosti6 min
00:01:58
00:01:58

Tri slova CRN tijekom godina postala su simbol prestiža, luksuza i elegancije, a plovila toga brodogradilišta iz Ancone osvojila su cijeli svijet

Brodogradilište CRN, odnosno Costruzioni e Riparazioni Navali, osnovao je 1963. Sanzio Nicolini iz Marche, strastveni ljubitelj mora. U svojih šest desetljeća CRN je svojim vizionarskim inovacijama i uspjesima proveo pravu revoluciju u svijetu nautike.

CRN
Iz godine u godinu kuća CRN dokazuje svoje inovatorske vještine, uvijek s istom strašću, stručnošću i fleksibilnošću, kojima se ističe od početka

CRN

Umijeće putovanja brodogradilišta CRN

Brodogradilište je od samog početka zapošljavalo samo najiskusnije majstore zanata i vrhunske međunarodne dizajnere, uz čiju je pomoć stvorilo niz pomorskih dragulja i ispisalo nezaboravne stranice u modernoj industrijskoj povijesti Italije. Uvijek vjerno svojim temeljnim vrijednostima i misiji, brodogradilište je bilo spremno ispuniti svaki zadatak, a na more se iz njegovih pogona otisnulo više od 400 brodova, koji i danas plove i predstavljaju finu talijansku proizvodnju i dizajn diljem svijeta.

Sanzio Nicolini je 1963. u Anconi počeo graditi jahte od čelika i aluminija, što je bio prvi jasan znak njegova avangardnog pristupa brodogradnji, jer je u to doba najdraži materijal brodograditelja bilo drvo. Nicolinijev izbor bio je neuobičajen, ali već u prvom desetljeću kuća CRN je izgradila 32 jahte, duljina između 15 i 20 metara, sve s jasno prepoznatljivim dizajnom, a među njima je bila i prva jahta danas kultne serije 23-metarskih jahti, SuperConero.

porinuće u brodogradilištu crn
Već u prvom desetljeću kuća CRN je izgradila 32 jahte s jasno prepoznatljivim dizajnom

crn

Moramo spomenuti i jahtu Bagheera iz 1969., prvu jahtu kuće CRN dulju od 38 metara. Sedamdesete godine prošlog stoljeća bile su godine partnerstva između Sanzija Nicolinija i Carla Rive, a rezultat je bilo sedam povijesnih brodova: pet iz serije Marco Polo, nadahnutih SuperConerom, i dva Vespuccija, od kojih je jedan postao osobna jahta Carla Rive.

Suradnja između ta dva velika nautička inovatora bila je ključan trenutak i za njihove tvrtke i za talijansku i međunarodnu nautičku industriju. Osamdesetih godina prošlog stoljeća kuća je primila narudžbu od strastvenog zaljubljenika u more s vrlo profinjenim ukusom: samog šefa grupe Fiat Giannija Agnellija.

CRN Atlante
55-metarska jahta Atlante govori o nevjerojatnom rasponu ideja i mogućnosti koje je brodogradilište spremno pretočiti u vrhunske jahte

crn

Tako je nastao CRN F100, prvi explorer, dizajniran za duga putovanja u svim vremenskim uvjetima, s minimalističkim linijama koje su toliko daleko od klasičnog poimanja luksuza da gotovo izgleda poput radnog broda. Godine 1999. brodogradilište CRN je kupila grupa Ferretti, a prvo poglavlje nove ere počelo je s projektom Magnifica, veličanstvenom 43-metarskom megajahtom koju su dizajnirali Nuvolari & Lenard.

Prepoznatljiva kvaliteta izrade

CRN je 2002. kupio brodogradilište Mario Morini, koje mu je sa svojom flotom od 280 izgrađenih brodova dodalo vrijednost, zahvaljujući stručnosti u čeličnim konstrukcijama, a u to vrijeme počinje i suradnja sa studiom Zuccon International Project. Prvi rezultat te suradnje je 54-metarska Ability, jahta s četiri palube, vertikalnim prozorima, prostranom unutrašnjosti i impozantnim izgledom, koji će ubrzo postati zaštitni znak kuće.

skiciranje
Klijent prolazi metamorfozu od vlasnika do stvaratelja vlastite jahte: njegova mašta postaje stvarnost, utjelovljena u jedinstvenom, ekskluzivnom remek-djelu

U drugoj polovici desetljeća nastale su dvije serije kompozitnih superjahti – CRN Custom Line 128 s jahtama od 40 metara duljine, i CRN Navetta 43 s modelima od 43 metra duljine. Grupu Ferretti je 2012. kupila grupa SHIG-Weichai, koja je postala većinski dioničar s vlasničkim udjelom u visini od 75 posto.

Svaki projekt kreće od nule, od praznog papira, korak po korak u suradnji s naručiteljem, a dosad je svaki od njih pokazao koliko su profinjene metode dizajna i gradnje kojima raspolaže CRN. Jahte su, tvrde u brodogradilištu, prije svega odraz svojih vlasnika i to se na njima mora prvo primijetiti. Da bi ostvarili takav rezultat, graditelji kuće svakom projektu pristupaju strastveno, a strast je od prvoga dana jedan od temelja kuće. Takav pristup omogućuje im i velik broj vlastitih zaposlenika, čime se iskustvo i vještina u gradnji jahti zadržava unutar brodogradilišta.

CRN
Vještina izrade i milimetarska preciznost, uz prilagodbu željama klijenta, aduti su s kojim CRN postiže zapažene uspjehe na svjetskom tržištu jahti
CRN Cloud 9
CRN Cloud 9

Očaravajući CRN projekti

Posljednjih godina CRN je stvorio jahtu J’Ade (60 m), revolucionarnu zbog dizajna nadgrađa, inovacija u interijeru i zbog garaže – prve garaže na jahti u koju voda ulazi da bi se olakšalo porinuće tendera. Potom slijedi Chopi Chopi, 80 metara dugačka najveća jahta izgrađena u cijeloj povijesti CRN-a, Saramour (61 m), prava ploveća umjetnička galerija koju krase izuzetno čiste i aerodinamične linije, te Yalla (73 m), fantastično otmjenog dizajna, prva jahta kuće izgrađena na novoj platformi 12,50 metara.

Desetljeće se nastavlja s jahtom Atlante od 55 metara, koja se izdvaja zanimljivim dizajnom prostora; Eight (46 m), koja označava vrlo važan trenutak u povijesti kuće kao njihov prvi remont; Cloud 9 (74 m), spektakularna, očaravajuća kombinacija tehničke izvrsnosti i vrhunskog dizajna; jahta Latona (50 m), koja obiluje avangardnim dizajnerskim rješenjima, uključujući balkon koji se može koristiti i tijekom plovidbe, terasu s pogledom na more koja se može otvoriti i uživati na sidru, beach club na krmi i prvom poplavnom garažom za tender na modelu od 50 metara; te Mimtee, 79 metara dugačka jahta skladnih linija, koja upada u oči kako dimenzijama, tako i nevjerojatno nježnim linijama trupa.

CRN Rio
CRN Rio
CRN Voice
CRN Voice

Jahta Voice je zvijezda 2020. godine: moderna ikona za novo doba, ali i dalje nepogrešivo i nesumnjivo izdanak talijanske brodogradnje, s aerodinamičnim vanjskim linijama i snažnim bojama.

U 2022. CRN je isporučio tri jahte: Rio od 62 metra, savršen spoj kreativnosti, kvalitete i finih detalja, naglašeno sportskog karaktera; Ciao od 52 metra čistog aluminija, jahtu stvorenu za veća društva i uživanje na otvorenome koja u fokus stavlja eksterijere, i CRN M/Y 141, jedinstveni projekt od 60 metara dizajniran – na zahtjev vlasnika – kao jahta koja ostavlja bez daha, počevši od aerodinamičnih, odvažnih, fluidnih, agresivnih vanjskih linija koje podsjećaju na viđenje brzine i fluidnosti tipično za svijet brzih automobila.

Neprestana potraga za jedinstvenim dizajnerskim rješenjima jedna je od glavnih ideja kuće CRN, koje se držala tijekom cijele svoje šezdesetogodišnje povijesti i koju unosi i u svoje sedmo desetljeće.

SLAVNI SURADNICI

Ugled i stručnost CRN-a privukli su mnoge vodeće svjetske arhitekte i dizajnere tijekom 60 godina postojanja kuće, pa su na popisu njihovih suradnika i Carlo Riva, Gerard Gilgenast, Terence Disdale, John Bannenberg, Walter Franchini, François Zuretti, Alberto Pinto, Paola Smith i mnogi drugi. Trenutno kuća održava dugoročna partnerstva s velikim međunarodnim studijima: Nuvolari & Lenard, Omega Architects, Francesco Paszkowski Design, Studio Zuccon International Project, Studio Laura Sessa, Andrew Winch Design, Vallicelli Design, Harrison Eidsgaard, Lobanov Design, Pulina Exclusive Interiors i March & White.

Fotografije & video CRN

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above