CRN Rio na testu: Jahta za najsretnijeg mačka na svijetu6 min
00:00:52
00:00:52

Jahta CRN Rio građena je u potpunosti po želji vlasnika sa samo jednim ciljem, da boravak na moru pretvori u posebno iskustvo. Brodogradilište je u tom smislu potpuno ispunilo očekivanja, uz visoku estetsku notu koja krasi vrhunske talijanske proizvode

Na ovogodišnjem sajmu u Monaku imali smo sreću zaviriti u posljednju superjahtu koja je izišla s navoza brodogradilišta CRN: M/Y Rio duga je 62 metra i građena od čelika i aluminija i u potpunosti prilagođena željama vlasnika. Ono što je zanimljivo spomenuti jest činjenica da je jahta već bila gotovo dovršena, ali prvi vlasnik je za vrijeme gradnje preminuo, pa je CRN u rekordnom roku od samo šest mjeseci u potpunosti izgradio novi interijer jahte u skladu sa željama novog vlasnika.

Luksuzna jahta za obiteljske potrebe

Luksuzna jahta CRN Rio

Tim više je ova luksuzna jahta zadivljujuća, a malo veselija priča kaže kako je dobila ime po najstarijem mačku vlasnika. Također, u velikoj mjeri je prilagođena i njegovoj djeci pa možemo kazati kako se radi o pravom obiteljskom remek-djelu. Gledano izvana, odlučne, ali protočne linije trupa i gotovo okomiti pramac prvi su elementi koji govore o njezinoj izvanserijskoj eleganciji i dinamičnom, sportskom karakteru.

Omega Architects zaslužni za eksterijer

Kuća CRN ju je projektirala i izgradila u bliskoj suradnji sa studiom za dizajn i arhitekturu Omega Architects, koji potpisuje koncept eksterijera, te dizajnerima Pulina Exclusive Interiors, koji su dizajnirali interijer. Profil krmenog dijela glavne palube odlikuje se skladom, ponajprije zbog prepoznatljivih lukova dizajnera Franka Laupmana, koji štite palubu i osiguravaju privatnost gostiju, te stvaraju prepoznatljiv okvir gledano s bokova i krme.

Široka čak 11,2 metra, CRN Rio na četiri palube udobno smješta do 12 gostiju u svojem vlasničkom apartmanu i pet kabina za goste koje su namijenjene djeci vlasnika i uređene prema njihovim željama. Dvije VIP kabine su široke koliko i sam trup – jedna na prednjem dijelu glavne palube, druga na donjoj palubi, a do svih se kabina stiže dizalom. Na jahti ima prostora za 15 članova posade.

Beach club na krmi

Veličanstveni vanjski prostori zamišljeni su kao višenamjenski prostori za opuštanje i trenutke druženja, a među njima su i krmeni salon sa svijetlim, prostranim blagovaonicama na otvorenom i salon na pramcu na vlasničkoj palubi, s velikim spa bazenom i sunčalištem, idealan za fitness i druženje. Povrh svega, CRN Rio nosi niz vodenih igračaka u garaži u pramcu, ima beach club na krmi, veliki spa bazen i kino-zonu. Sva ova područja idealna su za provođenje nezaboravnih trenutaka na otvorenome, s obitelji i prijateljima. Udobnost je postignuta detaljima odabranim s apsolutnom pažnjom, u kojima se vrhunski materijali spajaju s posebno osmišljenim kombinacijama boja.

Vlasnik je izričito zahtijevao svijetle, šarene prostore i sretnu atmosferu u kojoj će uživati i mlađi članovi njegove obitelji. Dizajneri su osmislili koncept nadahnut tropskim ugođajem, u kojem prevladavaju optimistične svijetle boje, čiste linije i prirodni materijali istaknuti odmjerenom mješavinom živih boja i živopisnog dekora s egzotičnim motivima. Bijeli zidovi usklađeni su s morskom paletom, od pastelne tirkizne do različitih nijansi morski plave za namještaj i tkanine, a zgodni detalji u tonovima plave, ljubičasto-ružičaste, zelene i sive dodatno ukrašavaju svaku palubu.

Umjetnička djela po narudžbi

Za uređenje je pretežno korišteno drvo američkog oraha i bijeli lakirani hrast u letvicama za podove i zidove na cijeloj jahti. Mramor Crema d’Orcia i Calacatta Vagli Oro krase kupaonice, također pretežno u tonovima bijele, a življe boje mramora Azul Macauba u salonima i Irish Green u vanjskim američkim barovima unose u te prostore boje morskog okoliša. Maštoviti stilski detalji i umjetnička djela rađena po narudžbi daju karakter svim palubama. Raskošne tapete i ukrasi, kao netom izišli iz džungle, poput ručno oslikanih panela u predvorju vlasničkog apartmana, stvaraju živopisne, ugodne i fascinantne prizore.

CRN Rio kupaonica

Kao i vlasnički apartman, svi prostori za goste i kabine su opremljeni najnovijom tehnologijom za automatizaciju, što gostima omogućuje kontroliranje klimatizacijskog sustava, otvaranja i zatvaranja zavjesa, rasvjete – od jačine svjetlosti do uključivanja i isključivanja – i, naravno, svu audio-vizualnu opremu. Kokpit nudi velik i udoban životni prostor na otvorenome, te je opremljen namještajem suvremenih talijanskih dizajnerskih kuća, s paletom boja koja se poigrava s prirodnim elementima poput mora i neba tropskih predjela.

Raskošan glavni salon

Klizna staklena vrata otkrivaju raskošni glavni salon, koji je podijeljen na ugodno područje za druženje i blagovaonicu. Goste dočekuje američki bar na ulazu, svojevrsni most između unutarnjeg i vanjskog lounge prostora. Blagovaonica je dizajnirana za formalnije trenutke, a u njezinu središnjem dijelu stoji impresivan custom okrugli stol koji prima osam osoba i može se proširiti da primi do 12 osoba. Na drugom kraju glavnog salona nalazi se sofa, a pred njom je televizor s ekranom od 83’’, što je idealno mjesto za opuštanje gostiju ili djece koja se mogu neometano igrati.

U predvorju se nalazi i dizalo koje vodi do svih paluba, a ima zidove s ogledalima s ukrasnim 3D efektom i pod od američkog oraha s ukrasima od mramora Crema d’Orcia. U pramčanom dijelu glavne palube nalazi se VIP kabina široka koliko i sam trup i dovoljno velika da bude još jedan vlasnički apartman. U sredini kabine stoji king-size krevet s uzglavljem od bijele kože s 3D efektom riblje ljuske, detaljem koji se u različitim verzijama javlja na uzglavljima kreveta u svim kabinama.

Dnevni boravak s pogledom na more

Ovdje pogled privlače jedinstvene tapete izrađene od bambusa protkanog srebrnim nitima i pamukom, čineći pravu simfoniju u tonovima plave, s ugodnom teksturom. Na donjoj palubi beach club krma je pravi višenamjenski dnevni boravak s pogledom na more, a osim wellness područja u kojem se nalaze hamam i tuš, tu je i dnevni boravak sa svijetlim, veselim plutajućim ukrasnim jastučićima u obliku morske zvijezde, na koje se gosti mogu zavaliti gledajući veliki TV koji služi i kao interaktivna ploča za igre i drugu zabavu.

Po silasku iz predvorja glavne palube na donju, prva prostorija je potpuno opremljena teretana. Ovdje su četiri gostinske kabine s privatnim kupaonicama: jedna VIP kabina širine trupa, dvije identične dvokrevetne kabine i jedna kabina za dvije osobe, s trećim krevetom na kat, sve s bijelim lakiranim hrastovim zidovima prošaranim točkicama boje. Iako su izvedene u besprijekornom skladu s unutarnjim stilom i materijalima različitih paluba, svaka od njih je jedinstvena i personalizirana posebnom kromatskom shemom: crvena/smeđa, zelena/plava i pastelnozelena u kojima su izvedeni zidovi i namještaj.

Vlasnička paluba od 323 četvorna metra

Vlasnička paluba ima površinu od 323 četvorna metra i namijenjena je za ekskluzivnu upotrebu vlasnika. Na krmi, impresivna otvorena blagovaonica povezana je s dnevnim boravkom, a to područje uključuje lounge za opušteno druženje i uređeno je namještajem nekih od najprestižnijih talijanskih dizajnerskih marki. Automatska klizna staklena vrata otkrivaju golemi salon sa staklenim stropom, još jedan prostor raznolikog karaktera. Okupan svjetlom s prozora na trupu, nudi pogled na more koji oduzima dah, a ovaj višenamjenski životni prostor može se koristiti kao društvena zona ili kino, za opuštanje i zabavu, kao igraonica za mlađe goste ili kao soba za sastanke i rad u potpunoj udobnosti i privatnosti.

CRN Rio gornji most CRN Rio pramčani lounge

Ekskluzivni vlasnički apartman je sofisticirano utočište izolirano od svih drugih prostora, s prozorima koji nude pogled od 180°, dok bijeli tonovi lakirane hrastovine na zidovima ističu različite nijanse svjetloplave u detaljima i na namještaju. U srcu apartmana stoji king-size krevet s uzglavljem od bijele kože s umetkom jedinstvene plave boje. Na lijevoj strani je radni prostor sa stolom izrađen prema preciznim specifikacijama vlasnika, koji se može okrenuti za 90 stupnjeva u L-oblik, tako da vlasnik uvijek može uživati u pogledu na more dok radi.

Površina pramca predstavlja salon na otvorenom koji se prostire na 115 četvornih metara i ima ulaz iz vlasničke kabine. Na tom se prostoru nalazi i bazen s rubom od tikovine, natkriven tendom koja ga štiti od sunca. Ovaj veliki višenamjenski vanjski prostor također se može koristiti i kao impresivni plesni podij pod zvijezdama.

CRN Rio u plovidbi

CRN M/Y Rio postiže najveću brzinu od 15 čvorova i krstari brzinom od 12 čvorova, zahvaljujući dvama motorima Caterpillar 3512C ACERT, koji joj daju snagu od 1230 kW pri 1800 okr./min. Prema riječima kapetana, potrošnja generatora na sidru se kreće između 40 i 50 litara na sat, a potrošnja motor pri brzini krstarenja ne prelazi 450 litara.

CRN Rio tehnički podaci

Duljina: 62 m
Širina: 11,20 m
Gaz: 3,15 m
Bruto tonaža: 1218 GT
Brodograditelj: CRN
Projekt: CRN Engineering
Dizajn eksterijera: Omega Architects
Dizajn interijera: Pulina Exclusive Interiors
Predstavnik vlasnika i upravljanje projektom: TWW Yachts &
TWW Yacht Management
Brzina krstarenja: 12 čvorova
Motori: 2 x Caterpillar 3512C ACERT,
1230 kW @ 1800 okr./min

Tekst Darko Šupuk
Fotografije & video CRN

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above