Princess R35 na testu: Brz, lijep, uzbudljiv i crven!5 min
00:02:36
00:02:36

Sa zavodljivim linijama Pininfarine koje podsjećaju na talijanske sportske automobile i dizajnom trupa za koji je zaslužan BAR Technologies, Princess R35 je jahta koja redefinira cijeli brend

Uprava glasovitoga britanskog brodogradilišta Princess Yachts kao da se upitala kako zapravo treba danas izgledati brza i uzbudljivo lijepa jahtica od 35 stopa. Promišljanje nije dugo trajalo, a plod je radikalna jahta avangardne tehnologije dizajnirana prema potpuno novom konceptu i idejama.

Princess R35 u boji koja se naziva signal red

Princess R35 Pogled S Krme I Boka 07
Princess R35 izgleda sjajno iz svih kuteva

Vrhunskim konceptom, vrhunskom tehnologijom i vrhunskom cijenom R35 također privlači mlađe generacije kupaca, kojima nije strano u svojim automobilima imati ‘sport’ i ‘comfort’ načine vožnje i ne razumiju zbog čega to ne bi bio slučaj i s brodovima. Također, s finim detaljima koji kao da ne očekuju da će ih nekada zalijevati more (iako su itekako dobro projektirani za isto), ovo je u prvom redu jahtica za dnevno korištenje.

Gradbeni je materijal karbonski laminat, uz korištenje najsuvremenije tehnologije gradnje, no R35 ipak predstavlja cjelovitu redefiniciju brenda Princess, s tim što je nova zvijezda kućnog programa namijenjena nautičarima koji sintezu sportskih odlika i udobnosti poznaju iz prestižnih automobila.

Princess R35 dizajn

Princess R35 Vanjski Detalji 09
‘Škrge’ koje asociraju na sportske automobile

Tko se pomnije zagleda, u dizajnu modela R35 naći će elemente stila znamenitog dizajnera Pininfarine, posebice u činjenici da ćete ravne linije uz puno muke pronaći samo na krmenom zrcalu, a plovilo uživa u bogatstvu zakrivljenih linija i mekanih privlačnih formi. Ako pogledate još malo bolje, naići ćete i na odraze stila kuća Ferrari i Lamborghini kod usisa zraka za motore, ali ipak se ne radi o izravnim ‘citatima’. Usto, ni engleska automobilska industrija nije zapostavljena kao uzor jer u proizvodnji, radi sjajne estetike modela, nije korišten gelcoat, nego je površinski sloj obojen u debljini 500 mikrona, kao što već godinama rade u tvornici Aston Martin.

Princess R35 Pogled Na Salon 06
U salonu se nalazi kuhinica, sanitarni čvor i ležaj

U kompaktnom kokpitu za upravljačkim sustavom nalazi se klupica za tri osobe, u potpalublje se ulazi kroz vrata visine metar i pol, ležaj u pramcu širok je između 1,55 i 2,10 metara, a ostatak prostora iskorišten je za ugradnju kuhinjice i sanitarnog čvora. Duša ovog plovila je dizajn njegova podvodnog dijela, a taj zadatak povjeren je studiju BAR Technologies, s kojim Princess godinama surađuje.

Vrhunski koncept, vrhunska tehnologija i vrhunska cijena odlike su novog modela Princess R35

Bila su im postavljena tri zahtjeva: nova jahta trebala je biti najnaprednije dizajniran model Princess dosad, s novim pristupom dizajnu korita i značajnim povećanjem efikasnosti. Taj zahtjev upućen je baš na prava vrata, jer BAR Technologies stoji za projektom golemog katamarana s uzgonskim perajama (tzv. Folis), nove jedrilice za America’s Cup. Doduše, projektanti te kuće u stvaranju nove Princess R35 ipak su se ograničili na brzu jahtu kojoj podvodne peraje služe za podešavanje trima kao najvećim dizajnerskim krikom, i one služe stabilnosti, a ne uzgonu. BAR je započeo razvoj od nule, sa zadaćom da dizajn bude efikasan i prilikom glisiranja i prilikom manjih brzina.

Princess R35 U Voznji Pogled S Krme 04
Princess R35 nudi osjećaj rasnog sportaša

Podvodne peraje duge su samo pola metra te su pod kontrolom brodskog računala, a napadni kut pod kojim djeluju automatski se prilagođava svakoj brzini broda – s tim što postoje dva režima rada: comfort i sport. Smještene su ispred propelera i pomiču se pet stupnjeva u svakom smjeru. Da bi bile efikasne, težina plovila koncentrirana je u sredini, pa su motori spojeni s propelerima dugim karbonskim osovinama. Kad se prelazi s jednog režima rada na drugi, upravljački zaslon mijenja pozadinsku boju.

Motor iz Corvette

Princess R35 pokreću dva benzinska motora Volvo Penta V8s, proizvedena u sklopu razvoja motora GM Generation V 6.2 l (kopnena verzija je ugrađena u automobil Corvette Grand Sport). Uz dizelski elektrogenerator snage 4 kW, ta je snaga na testu u vodama pred Plymouthom bila dovoljna za postizanje maksimalne brzine od živahna 43 čvora. Dakako, pri dizajnu i gradnji ovako osebujne i tehnički kompleksne jahte brzina nije prioritet – važnije je kako se na njoj osjećate.

motorna jahta Volan I Komandno Mjesto 08
Komandno mjesto dostojno Jamesa Bonda

Prisjetio sam se što je vojvoda od Edinburgha izjavio nakon prve vožnje Concordeom: ‘Osjećao sam se kao u svakom drugom avionu.’ Bila je to prava muzika za uši inženjera koji su razvijali taj supersonični putnički avion, a također i tehničko čudo na vodi; kompjutorski kontroliran Princess R35 nudi isti osjećaj poput bilo kojeg drugog ‘pravog’ sportskog plovila.

U punoj brzini na testu Princess R35 se ponaša kao i drugi modeli s dubokim V-koritom, te doista nudi doživljaj vrhunskog komfora u konzervativnom načinu plovidbe, samo se malo naginjući prilikom najoštrijih okreta sa stalnim držanjem mora.

motorna jahta Kolaz Detalja 00
Brojni detalji zbog kojih je R35 posebna vrsta jahte

Ako ovim brodom upravljate i ne mareći za ono što poručuju zasloni, plovit će ugodno i udobno, bez udara o valove i poskakivanja, a računalna kontrola trima zadržat će i potrošnju goriva sasvim zadovoljavajuće niskom. To se posebno vidi prilikom prijelaza iz deplasmanske brzine u brzinu glisiranja, kada, zahvaljujući ‘foilovima’, nema uobičajenog skoka u potrošnji goriva.

Kuća Princess zadala si je zadatak stvoriti jahtu besprijekornih performansa i u pogledu efikasnosti i taj je zadatak izvršila – besprijekorno. Na kraju se može zaključiti kako je fascinantno da ugrađena tehnologija zaista funkcionira na djelu.

Princess R35 tehnički podaci

Duljina preko svega: 10,89 m
Širina: 3,27 m
Gaz: 0,76 m
Istisnina: 5,9 t
Spremnik za gorivo: 600 l
Spremnik za vodu: 140 l
Motori: 2 x 430 KS Volvo V8-430-EVC DPS
Najveća brzina: 43 čvora
Graditelj: Princess Yachts
Zastupnik: Princess Yachts Adriatic

Tekst Alan Harper

Fotografije i video Princess Yachts

 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above