Cantiere del Pardo: Dobar posao u Italiji4 min
00:01:28
00:01:28

Jedan od simbola talijanske brodogradnje, Cantiere del Pardo, obilježava 50 godina djelovanja i uspjeha, zračeći jednakom privlačnošću kao i u prvim danima

Ne može se mnogo nautičkih brendova pohvaliti dugom i uspješnom karijerom kao brodogradilište Pardo. Osnovano 1973., iz vizije i strasti Giuseppea Giulianija Riccija, brodogradilište je danas u sigurnim rukama izvršnog direktora Fabija Planamentea i predsjednika Gigija Servidatija.

Pardo je savršen primjer uspješne talijanske tvrtke, a zahvaljujući svojim snažnim i dubokim korijenima bez straha gleda u budućnost i kreće u nove izazove, spajajući inovativnost i tradiciju.

Fabio Planamente
Fabio Planamente, izvršni direktor (gore) i Gigi Servidati, predsjednik brodogradilišta Cantiere del Pardo (dolje)

Gigi Servidati

Legendarni brend Grand Soleil

Kao vodeći graditelj jedrilica s legendarnim brendom Grand Soleil Yachts, Cantiere del Pardo je 2016. odlučio otvoriti novo poglavlje u svojoj dugoj povijesti uplovljavanjem u segment motornih jahti. Rezultat je Pardo Yachts, brend koji se predstavio s 13-metarskim modelom Pardo 43, koji potpisuje dizajner Maurizio Zuccheri. Na svom debiju u Cannesu prodan je u čak trideset primjeraka, a u idućih šest godina čak 270.

13-metarska motorna jahta Pardo 43 u Miamiju
Pardo 43

Potez koji su mnogi smatrali riskantnim pokazao se kao fantastičan uspjeh, što je potaknulo brodogradilište da poveća ponudu motornih modela, s modelima Pardo 50 i Pardo 38, i poradi na raznovrsnosti dizajna, da privuče što više klijenata različitih ukusa.

Motorna jahta Pardo 38
Pardo 38

Tako su nastale serije Endurance i GT. Model Endurance 60 krase izvrsne karakteristike, kako u pogledu brzinskih performansi, tako i u potrošnji goriva. Osim toga, udoban je i komforan, zbog čega je idealan prvi model za one koji s jedrilica prelaze na motorne brodove.

Serija GT, predstavljena 2022. godine s modelom GT52, utjelovljuje dobre osobine prethodnih serija, nudeći zatvorene modele s ugodnim interijerom, komfornom blagovaonicom i tri kabine, uređene u stilu kuće.

Motorna jahta Pardo GT52
Pardo GT52

Godine 2020. Servidati i Planamente odlučili su kupiti nizozemski brend VanDutch, čije prepoznatljive, šarmantne modele potpisuje studio Mulder Design. Poštujući originalne linije i stilske značajke, modeli ovog brenda sad imaju nove trupove, nove kalupe i još ugodniju unutrašnjost.

VanDutch 32 motorna jahta
VanDutch 32

Povijest inovacija i dizajnerskih rješenja

Pardo se nikad ne bi otisnuo u ‘motorne vode’ bez podrške vodstva i znanja koje je kuća stekla u gradnji jedrilica. U svojih pedeset godina izgradili su više od pet tisuća primjeraka modela Grand Soleil, a evolucija modela tijekom godina je u mnogim slučajevima predvidjela dizajnerska rješenja koja je tržište ubrzo kopiralo i usvojilo.

Ti su modeli bili ponosni izlog inovativnih rješenja s potpisima najpoznatijih dizajnera svog vremena. Prvi je 1973. bio Jean-Marie Finot, a danas su to, među ostalim, etablirani dizajnerski timovi, recimo, trojac Polli – Lostuzzi – Nauta Design.

Kultna Grand Solei 34 jedrilica iz brodogradilišta Pardo
Grand Solei 34

Pardo je stvorio mnoge kultne modele koji su ispisali povijest nautike, poput fantastičnog GS 34, koji je dizajnirao Jean-Marie Finot u trkaćoj i krstarećoj verziji, izgrađenog u 290 primjeraka. Jednako su popularni bili kultni modeli GS 39 i 343, koje je dizajnirao Alain Jézéquel, kao i modeli GS 52, GS 45 i GS 42, koji su nastali u suradnji s Germánom Frersom.

S novim tisućljećem na scenu stupaju i drugi slavni dizajneri – prvo Massimo Paperini, koji je dizajnirao Grand Soleil 40, jedan od najuspješnijih modela brodogradilišta (proizveden u oko 230 primjeraka) i označio stilsku prekretnicu sa svojim gotovo okomitim pramcem i uskim nadgrađem. Slijedili su Philippe Briand, koji je dizajnirao GS 56, te studio Judel/Vrolijk, koji potpisuje modele GS 44 Race i modele serije GS 45 i GS 50.

Jedrilica GS 56
Grand Solei 56

Od 2011. Pardo surađuje isključivo s talijanskim dizajnerima. Claudio Maletto zaslužan je za navalni dizajn dvaju brodova – GS 39 i GS 43. Godine 2013. Marco Lostuzzi predstavio je Grand Soleil 46 LC, čiji akronim znači ‘Long Cruise’, s vrhom škote glavnog jedra postavljenim na karbonski rollbar.

Vrlo važni radni odnosi brodogradilišta uključuju i one s Umbertom Felcijem (GS 58) i Giovannijem Ceccarellijem (GS 80). Nakon vrlo uspješnog GS 44 talentirani dizajner jahti Matteo Polli radio je i na GS 40, GS 72 i GS 65 LC, koji će biti predstavljeni u nadolazećim mjesecima.

Jedrilica GS 65 LC
Grand Solei 65 LC

Nova era s Calzedonia grupom

Nedavno su grupa Calzedonia i fond Wise Equity najavili potpisivanje obvezujućeg ugovora o kupnji Cantiere del Pardo. Grupa Calzedonia tako proširuje svoje aktivnosti na području talijanske izvrsnosti. Fabio Planamente i Gigi Servidati ostat će partneri tvrtke, nastavljajući trenutnu razvojnu strategiju koja se temelji na kvaliteti, tradicionalnim vrijednostima, izvrsnosti i, u novije vrijeme, održivosti koja postaje nužnost u nautičkom sektoru.

Brodogradilište Pardo doista ima dugu i bogatu povijest, ali pred njim leži i plodna budućnost, nove neistražene vode i neprestana težnja izvrsnosti koja ih vodi već 50 godina i koja će ih voditi i u nadolazećim desetljećima.

Fotografije & video Cantiere del Pardo

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above