Peter Burling: Nepodnošljiva lakoća jedrenja3 min

Dvostruki osvajač America’s Cupa nasljednik je slavnih novozelandskih jedriličara kao što su Russell Coutts, Sir Peter Blake, Grant Dalton

Kao što u Hrvatskoj ima četiri milijuna nogometnih izbornika, tako na Novom Zelandu tijekom America’s Cupa ima gotovo pet milijuna kormilara. Jedrenje je na Pacifiku jednostavno veće od sporta. Jedrenje je kultura življenja. U sportu u kojem je drugoplasirani samo prvi među gubitnicima, Novozelanđani su nakon pobjede u debitantskom nastupu 1995., u eri Russella Couttsa, još tri puta podizali legendarni pehar Auld Mug.

Ovo je fotografija America's Cup 2021

Posebno je emotivna bila pobjeda na 36. izdanju u kojem je Emirates Team New Zealand svladao Luna Rossa Pradu Pirelli 7-3 i postao jedan od najuspješnijih timova u povijesti najstarijeg sportskog natjecanja na svijetu. Premda je America’s Cup momčadski sport u kojem je svaki čovjek bitan, ključna figura posljednja dva novozelandska trijumfa je Peter Burling, jedriličarski čarobnjak koji već u 31. godini ima više trofeja nego neki jedriličari koji imaju dvostruko dulji staž na moru.

‘Tijekom America’s Cupa imao sam osjećaj da cijeli Novi Zeland proživljava zajedno s nama te sretne trenutke‘

Spomenut ćemo samo najbitnije: tri olimpijske medalje u klasi 49er (zlato u Riju 2016. i srebro u Londonu 2012. i Tokiju 2021.), devet naslova svjetskog prvaka u različitim klasama i, kao šlag na torti, dva America’s Cupa (2017. i 2021.). Upravo je slavlje u Aucklandu bio idealan početak teksta o Peteru Burlingu.

Ovo je fotografija Peter Burling

America’s Cup zauzima posebno mjesto u mom srcu jer je najstarije natjecanje na svijetu, ali i zbog naših navijača. Tijekom regate mislio sam da cijeli Novi Zeland proživljava zajedno s nama te sretne trenutke. Kada smo se vratili u luku nakon završetka regate, imao sam osjećaj da će Auckland eruptirati od veselja’, pojasnio je najmlađi osvajač Cupa u povijesti. Peter Burling rođen je u Taurangi 1991. godine, gradu u kojem je ocean način života. U jedrenje ga je povukao stariji brat Scott, a imao je samo šest godina kada je prvi put isplovio u obližnji zaljev na drvenom optimistu.

Peter Burling je serijski pobjednik, pritom mu nije važno jedri li na klasi 49er ili foiling jednotrupcima na America’s Cupu

S 12 godina već je bio nacionalni prvak, kao 15-godišnjak postao je najmlađi svjetski prvak u klasi 420, a u proteklih je 10 godina klasu 49er u paru s Blairom Tukeom praktički pretvorio u privatno natjecanje. Kao što je rekao jedan američki biznismen: ‘Najviše riskirate ako prodajete samo vaniliju’, tako i Peter Burling miksa različite discipline jedrenja. Od olimpijskog jedrenja, preko off shore jedrenja, do America’s Cupa i SailGP-a.

Ovo je fotografija foiling jednotrupca

‘Ne vidim budućnost, ali mogu jedriti kroz nju! Tijekom odrastanja imao sam priliku probati mnoštvo različitih klasa, što me naučilo da se puno brže prilagodim na nove izazove. Isto tako, puno sam naučio gledajući druge ljude kako jedre i upijao znanje. Veliki postotak uspjeha u našem sportu ovisi o tome koliko se brzo možete naviknuti na brod. Naravno da postoji talent za jedrenje, ali bez življenja na moru i testiranja uoči regata prirodna nadarenost ne znači ništa’, otkrio je Burling. Uz jedrenje, druga velika Peterova strast je zaštita mora. Dobrotvorna organizacija Live Ocean, koju je osnovao s jedriličarskim partnerom Blairom Tukeom, bavi se zaštitom mora.

Ovo je fotografija foiling jednotrupca

‘Uvijek sam se divio Davidu Attenboroughu zato što je svojim radom utjecao na milijune ljudi. Volim more i prirodu, pa je fondacija LiveOcean bila logična ideja. Mnogi sportaši takve projekte ostavljaju za kraj karijere, ali ja sam imao sreću takve stvari započeti ranije’, otkrio je Burling.

Russell Coutts, pokojni Sir Peter Blake, Grant Dalton samo su neka od velikih novozelandskih imena koja su pisala povijest svjetskog jedrenja. Peter Burling njihov je savršeni nasljednik.

Fotografije America’s Cup

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above