Ivica Kostelić starta na Route du Rhum: S oceanom jedan na jedan3 min
00:35:04
00:35:04

Među rekordnom flotom od 138 jedrilica raspoređenih u šest klasa na startu 12. izdanja jedne od najvećih i najprestižnijih samačkih offshore regata naš će bivši skijaš biti jedini jedriličar iz Hrvatske

To je to. Nakon četiri godine pripreme vrijeme je da se suočim s oceanom jedan na jedan.
Routinzi, slijedom vremenske prognoze, nude dvije opcije: sjeverna i južna. Sjeverna opcija je brža, ali prolazi kroz najmanje dvije duboke ciklone s vjetrovima do 50 čvorova i svim drugim čudima koje donosi sjeverni Atlantik zimi. Južna opcija je sporija s kompliciranijim vremenom, ali manje vjetra (do 40 čvorova). Kao i obično, proboj do pasata bit će težak i treba naći pravu mjeru između utrkivanja i poštede broda odnosno skipera.

A’mo ća!

Ivica Kostelic jedrenje offshore

Tako glasi post na Facebook profilu Ivice Kostelića uoči starta 12. izdanja jedne od najvećih i najprestižnijih samačkih offshore regata Route du Rhum – Destination Guadeloupe na kojoj će naš bivši skijaš biti jedini jedriličar iz Hrvatske među rekordnom flotom od 138 jedrilica raspoređenih u šest klasa. Tri od njih su višetrupci: Ultim 32/23, Ocen Fifty i Rhum Multi, a tri su jednotrupci: Imoca, Class40 u kojoj se natječe i Ivica Kostelić te Rhum Mono.

Regata je trebala krenuti još u nedjelju, ali zbog ekstremnih vremenskih uvjeta (čak i za ove prekaljene morske vukove) i velike brige za sigurnost svih jedriličara, organizator je start odlučio pomaknuti za srijedu, 9. studenoga u 14:15 sati. A tada slijedi jurnjava preko oceana. 3542 nautičke milje duge rute od Saint Maloa do otoka Guadeloupe u Karipskom moru.

Svake četiri godine kraljica transatlantskih regata postaje pravi jedriličarski spektakl koji uoči starta privlači milijune gledatelja. Ta mješavina avanture, duha legendarnih istraživača i bespoštednog regatavanja okuplja pravi jedriličarski Hall of fame što se tiče offshore jedrenja. Frances Joyon, Charles Caudrelier, Armel Le Cléac’h, Thomas Coville, François Gabart, Yannick Bestaven, Charlie Dalin samo su neka od imena koja su s oceanom praktički na ti, a među njima je i Ivica Kostelić kao jedan od 55 solo jedriličara u najbrojnijoj skupini koju čine Class40 jedrilice.

Ivica je lani s Callisteom Antoineom završio svoju prvu oceansku regatu Transat Jacques Vabre, a ove godine preko Atlantika kreće sam s jedrilicom ACI. Bivši Optimus Prime pravi je mali izdržljivi tenk, doduše starije generacije, koji za razliku od novih Class40 jedrilica nema oblu provu, teži je i nešto sporiji.

‘Kad me ljudi pitaju koji je glavni cilj, kod mene se ne radi samo o rezultatu, jer nemam brod za to. Bez obzira na to što nisam među favoritima, nisam ovdje došao zbog avanture. Definitivno želim odjedriti vrhunsku regatu, pritisnuti brod kada ću imati priliku i zauzeti što bolje mjesto. Riječ je o osobnom izazovu i prirodno je da kada dolazite iz ekstremnog sporta granice su vam malo više i uvijek želite izazvati svoju zonu komfora. Ocean je definitivno mjesto na kojem izlazite iz osobne zone komfora. Volim oceansko jedrenje jer omogućava kretanje kroz različite vremenske uvjete, u kojem sam ja tek jedna sitna točkica u morskom univerzumu’, ispričao je Ivica za službenu stranicu regate.

U razgovoru za Yachts objavljenom prije nešto više od dvije godine Kostelić je otkrio i zašto je izabrao offshore jedrenje.

‘Jedna od najprivlačnijih značajki jedrenja je uronjenost u sadašnjost, u trenutak. Kada jedrim, vrlo malo razmišljam o nečemu što nije povezano sa zadacima koji su preda mnom. Tako da si čitavih 24 sata u jednom svojem filmu. Ti si kao na svojem planetu. Mali princ je meni lijep lajtmotiv za offshore jedrenje. Na svojem si malom, plutajućem asteroidu, na kojem jedeš, spavaš, jedriš. U konačnici živiš tih nekoliko tjedana koliko traju prekooceanske regate.’

Stoga, bon voyage, Le Petit Prince

Fotografije Alexis Courcoux, Nicolas Dulex

Video Ivica Kostelić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above