America’s Cup: Kreće jedriličarska Igra prijestolja5 min
00:02:42
00:02:42

Luna Rossa, American Magic i Ineos Team UK od 15. siječnja u Aucklandu jedre Prada Cup, a pobjednik tog natjecanja bit će izazivač za 36. America’s Cup protiv Emirates Team New Zealanda

Ovo je slika Americas Cup Jedrilica Ac 75
Prvi put nakon 2007. godine America’s Cup će se jedriti na jednotrupcima. AC75 potpuno je drugačija ‘zvjerka’ od svega dosad viđenog u regatnom jedrenju

Sve je počelo jednog maglovitog popodneva u kolovozu 1851. godine. Tadašnja britanska kraljica Viktorija na svojoj je jahti ispijala čaj i pratila regatu oko otoka Wrighta u kojoj je sudjelovalo 14 britanskih i jedan američki brod. Anegdota kaže kako je američka škuna prošla sve britanske brodove kao da stoje, a tijekom ulaska u cilj kraljica je upitala jednog od svojih ađutanata tko je osvojio drugo mjesto. ‘Vaše Veličanstvo, nema drugog mjesta’, glasio je kratak odgovor.

Škuna America premoćno je pobijedila brodove koji su u tom trenutku predstavljali svojevrsni ‘britanski best off’ i simbolično je označila rađanje jedne nove sile koja je na koljena bacila najveću pomorsku naciju. A simpatična crtica iz povijesti i fraza koju je izgovorila kraljičina pratnja najbolje opisuje najstarije jedriličarsko natjecanje na svijetu – America’s Cup.

Povijest America’s Cupa duga je 169 godina

Zovu ga krunom jedrenja, svetim gralom regata, a mi ćemo se poslužiti gastronomskom terminologijom i nazvati ga jedriličarskim fine diningom. Naime, ova je regata tijekom svoje 169 godina duge povijesti, baš poput jela iz visoke kuhinje, uvijek tražila najbolje sastojke za pobjedu.

Ovo je slika Luna Rossa Foilanje
Luna Rossa u bojama modne kuće Prada, čiji je izvršni direktor Patrizio Bertelli strastveni jedriličar

To je uključivalo najutjecajnije svjetske poslovne ljude, poput Age Khana, Teda Turnera, Larryja Ellisona…, najbolje svjetske jedriličare, kao što su Dennis Conner, Russell Coutts, Peter Burling…, ali isto tako najkreativnije inženjere i najmoderniju dostupnu tehnologiju. Koliko je to teško, pokazuje i podatak kako su tijekom 35 održanih izdanja samo četiri nacije podignule pehar ‘Auld Mug’ – SAD, Australija, Novi Zeland i Švicarska.

Tri izazivača i Novi Zeland

36. izdanje America’s Cupa, koje će se jedriti tijekom ožujka 2021. godine u Aucklandu, donosi novi set izazivača koji će s trona pokušati skinuti Novi Zeland.  U kompliciranoj proceduri biranja izazivača, koja uključuje više odvjetnika nego što ih ima u svim američkim pravnim serijama, iskristalizirale su se tri nacije koje su financijski i sportski mogle udovoljiti uvjetima izvrsnosti kakve traži natjecanje poput America’s Cupa.

Americas Cup Skiperi 01
Britanac Ben Ainslie, Novozelanđanin Peter Burling, Talijan Max Sirena i Amerikanac Terry Hutchinson. Jedan od njih će u ožujku 2021. podignuti legendarni pehar ‘Auld Mug’

Prvi izazivači su Talijani, koji su s Novozelanđanima autori okvira pravila po kojima će se natjecanje odvijati iduće godine u Aucklandu. Luna Rossa je projekt koji vodi izvršni direktor Prade Patrizio Bertelli, inače strastveni jedriličar, koji od 2000. godine sudjeluje na najslavnijoj svjetskoj regati. U tom su debitantskom nastupu odmah stigli do velikog finala, a dva desetljeća kasnije uz pomoć iskusnog Jimmyja Spithilla (osvojio dva America’s Cupa) love konačnu nagradu.

Iduća na listi je Velika Britanija. Ineos Team UK, uz slogan ‘Cup se vraća kući’, pokupio je sve najbolje iz Ujedinjenog Kraljevstva kako bi postao prvi britanski osvajač America’s Cupa u povijesti. Tu misiju će pokušati zajedno ostvariti jedan od najbogatijih Britanaca Sir Jim Ratcliffe i najuspješniji olimpijski jedriličar u povijesti Sir Ben Ainslie. Savez ‘dva Sira’ i jedrilica ‘Britannia’, koja je naslijedila slavno ime od broda na kojem je jedrio kralj George V., imaju samo jedan zadatak. Vratiti Veliku Britaniju, barem simbolično, na tron najveće svjetske pomorske nacije.

American Magic Foilanje 01
Jedrilica američkog izazivača American Magic zove se Patriot

Amerikanci su vladali ovim natjecanjem od 1851. do 1983. godine, a New York Yacht Club u tom je razdoblju America’s Cup pretvorio praktički u privatno natjecanje. Nakon nekoliko ciklusa u kojima je SAD predstavljao Larry Ellison i Oracle Team, na veliku se scenu vraća elita iz ‘Velike jabuke’. Biznismen Doug DeVos, čija je jedriličarska momčad pod nazivom Quantum Racing jedrila i u Hrvatskoj 2018. godine tijekom dvije regate klase TP52, i jedan od najsposobnijih jedriličarskih menadžera Terry Hutchinson autori su American Magica, tima koji je dobio ime po prvom osvajaču i prvom branitelju America’s Cupa (America i Magic).

Peter Burling i milijuni navijača

Svima njima će u velikom finalu posljednja prepreka biti branitelj naslova – Novi Zeland. Za razliku od tri izazivača, Kiwiji su praktički nacionalni projekt potpomognut sponzorskim ugovorima, prije svega tvrtke Emirates. Kako na Novom Zelandu ima više jedara nego ljudi, America’s Cup idealna je promocijska platforma za kompletnu državu. Osvajači 35. izdanja imaju prednost domaćeg terena, vjerojatno najboljeg jedriličara današnjice – Petera Burlinga, te više od četiri milijuna domaćih navijača koji će sigurno biti dodatni vjetar u leđa za Emirates Team New Zealand.

Team New Zealand Foil 01
Brod branitelja naslova Emirates Team New Zealand
Americas Cup Luna Rossa 01
Prema kompjutorskim simulacijama AC75 je sposoban za brzine i preko 50 čvorova

Šećer na kraju su sami brodovi. America’s Cup je natjecanje u kojem, uz ljudski faktor, tehnologija igra veliku ulogu. AC75, kako glasi kratica nove klase, najnapredniji je jednotrupac u povijesti, koji će više letjeti nego ploviti na regatnom polju ispred Aucklanda. Koristeći foiling tehnologiju ovaj je brod početak jedne nove ere za kompletnu industriju. Kako se u Formuli 1 neka rješenja primjenjuju poslije na običnim automobilima, tako će i AC75 imati bitan utjecaj na nautičku industriju. Organizatori i konstruktori najavljuju kako će pravim vremenskim uvjetima ovi brodovi razvijati između 40 i 50 čvorova.

Raspored 36. izdanja America’s Cupa

S obzirom na ‘novo normalno’ regate America’s Cup serije nisu ni održane, a siječanj, veljača i ožujak 2021. rezerviran je za prave stvari. U nastavku donosimo kompletan raspored regata:

PRADA Cup – od 15. siječnja do 22. veljače 2021.

36, America’s Cup  – od 6. do 21. ožujka 2021.

Kako i gdje gledati America’s Cup

Osim televizija koje će ovisno o TV-pravima pratiti regate u Aucklandu, za ljubitelje jedrenja najbitnija je stvar kako će se online America’s Cup moći pratiti u čitavom svijetu. Putem stranice americascup.com, službenog Facebook profila ili You Tube kanala regate će biti prenošene uživo uz jaku postavu stručnih komentatora koju čine prezenter Stephen McIvor i tri sjajna jedriličarska imena. Legendarni američki jedriličar Ken Read sjajan je posao radio na 35. izdanju America’s Cupa, a uz njega tu su još jednako sjajna Shirley Robertson koja će biti na moru te australski jedriličar Nathan Outteridge koji će davati stručan insiderski pogled na kompleksne jedrilice i jedrenje na njima. Naravno, sve će pratiti i on-board kamere i Virtual Eye grafika. Rekli bismo, uspješan recept koji će i pravim znalcima i ljudima koji samo povremeno prate jedrenje pružiti zanimljiv sadržaj.

Fotografije i video America’s Cup

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above