Rolex Middle Sea: Utjelovljenje mediteranskog ideala3 min

Privlačnost regate Rolex Middle Sea Race nikada nije bila samo u ukupnoj pobjedi ili prvom prelasku preko ciljne linije: ona seže dublje, temelji se na strasti prema moru, osjećaju timskog rada i drugarstva i – najvažnije – spremnosti na prihvaćanje osobnih izazova

Jedan od najvažnijih događaja u međunarodnom nautičkom kalendaru je regata Rolex Middle Sea Race, utjelovljenje osobina koje treba posjedovati svaka offshore regata. Sponzor regate, koja se održava svake godine i pokriva 606 nautičkih milja (975 kilometara), od 2002. je Rolex, u partnerstvu s organizatorom regate Royal Malta Yacht Club (RMYC). Uz Rolex Fastnet Race, regatu koja pokriva 695 milja (1.287 kilometara) i održava se svake dvije godine u kolovozu i Rolex Sydney Hobart Yacht Race (628 milja, odnosno 1.010 km) i održava se svakog prosinca, ova je regata najteži test za svakog profesionalnog nautičara i dio epskog trijumvirata oceanskih regata.

Ovo je fotografija s regate Rolex Middle Sea Race 2021

Švicarska urarska kuća Rolex dio je jedriličarskog sporta već dulje od 60 godina, a 42. izdanje regate krenulo je iz malteške prijestolnice Vallette, grada na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Veličanstvena glavna gradska luka zbog svog je položaja i oblika prirodna pozornica za jedan od najimpresivnijih startova regata, a flotu natjecatelja ovoga je puta pozdravila topovska paljba odreda postrojenog visoko iznad vode.

Regata koja pred natjecatelje postavlja brojne zagonetke, prepreke i zaokrete, održava se na području mora koje je podjednako izazovno koliko i slikovito, na kojem se nalaze aktivni vulkani Etna i Stromboli, te koje buja od morskog života i osvaja pogledom na osamljene otočiće i hridi. Navigatori i taktičari, međutim, nemaju vremena za uživanje u pejzažu: geografske osobine ovog područja diktiraju česte promjene smjera, što uzrokuje i promjenu uvjeta plovidbe. Većina dosadašnjih regata izložila je posade mješavini visokih valova i žestokog vjetra na otvorenoj pučini, kao i prevrtljivom vjetru u blizini obale.

Ovo je fotografija s regate Rolex Middle Sea Race 2021

Plovidba oko Sicilije u smjeru suprotnom od kazaljke na satu zahtijeva savršenu koncentraciju, natjecateljski duh i oštru intuiciju, jer ništa manje od toga nije dovoljno za prilagodbu napornim uvjetima. Broj natjecatelja i ove godine potvrdio je privlačnost ove regate, koja je djelomično posljedica njenog jedinstvenog statusa offshore regate od starta do cilja na istome mjestu, kao i sposobnosti da privuče razne brodove i internacionalne natjecatelje.

Na startnoj liniji očekuje se više od 120 brodova s posadama iz 26 zemalja. Konačni pobjednik utrke u posljednja dva izdanja, Elusive 2, nastojat će izjednačiti rekord Nite IV od tri uzastopne pobjede, postignut od 1978. do 1980. godine. Rekord utrke koji je neoboren već 14 godina iznosi 47 sati, 55 minuta i 3 sekunde, a mogao bi konačno pokleknuti ako uvjeti to dozvole.

Ovo je fotografija s regate Rolex Middle Sea Race 2021

Kandidati za to su tri trimarana od 70 stopa (21,5 metara), među kojima i pobjednik iz 2020., Maserati Multi 70 Giovannija Soldinija, kao i tri maxi jednotrupne jedrilice: ClubSwan 125 Skorpios (dugačak140 stopa, odnosno 42,56 metara) koji je najveći sudionik svih vremena, Comanche (dugačak 100 stopa, odnosno 30,48 metara) i nezaustavljivi Rambler od 88 stopa (26,82 metara) iz Sjedinjenih Država.

Petorostruki pobjednik između 2015. i 2019., vlasnik Ramblera George David pribavio je legendarnu trostruku ukupnu pobjedu, line honors i rekord regate u svom debiju 2007. s prethodnom verzijom Ramblera. Privlačnost regate Rolex Middle Sea Race nikada nije bila samo u ukupnoj pobjedi ili prvom prelasku preko ciljne linije: ona seže dublje, temelji se na strasti prema moru, osjećaju timskog rada i drugarstva i – najvažnije – spremnosti na prihvaćanje osobnih izazova.

Ovo je fotografija jedrilice ClubSwan 125 Skorpios

Možda najvažnije nasljeđe ove regate je prijenos znanja s iskusnih posada na one manje iskusne, jer članovi posada su profesionalci i amateri, veterani i debitanti. Rolex od svojih ranih dana predstavlja domet ljudskog postignuća i ponosno podržava ovo sportsko natjecanje koje iz godine u godinu ujedinjuje, odražava vlastiti vječni sportski duh, pritom se ponizno prilagođava elementima, neprestano se poboljšava i na putu do pobjede oslanja na svu snagu koju natjecatelji posjeduju u nutrini.

Fotografije Rolex

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above