Plavi podrum: Najbolje od Istre i Kvarnera

3 MINUTES READ

Moderna kvarnerska kuhinja prepoznata je na mnogim svjetskim izborima, a The World’s 50 Best Restaurants uvrstio je Plavi podrum dva puta na listu najboljih restorana na svijetu

Restoran Plavi podrum nalazi se u slikovitoj lučici u Voloskom gdje već 22 godine nastoji ponuditi ono najbolje od Kvarnera i Istre. Osim prirodnih ljepota i šarma, to su u prvom redu vrhunske namirnice.

Plavi podrum na listi najboljh restorana na svijetu

U krugu od pedesetak kilometara od restorana nalazi se cijela rapsodija gurmanskih delicija – odlična oborita riba, tartufi, maslinova ulja koja neprestano dokazuju svoju svjetsku kvalitetu, divlje šparoge, kesteni, raznoliko šumsko bobičasto voće, gljive, a nikako ne smijemo zaboraviti ni respektabilni asortiman vina.

Sva raskoš morskih plodova, kapesante, kanaštrele, hobotnice, sipe, pa sve do trlja, brancina i orada, ne mogu s trona skinuti kvarnerski škamp, koji svojom organoleptičkom osobitošću toliko odskače od ostalih i nezaboravna je poslastica. Upravo se Plavi podrum može pohvaliti najboljom ponudom i ne propuštamo uživati u ovoj deliciji svakim novim posjetom.

Plavi je podrum odraz njegove vlasnice. Daniela Kramarić cijeli je svoj život vezana uz ugostiteljstvo. Njezin otac Josip Tariba svoj je prvi restoran Mali raj otvorio je 1969. godine točno na dan Danielina rođenja. Doajen je hrvatskog ugostiteljstva i čovjek koji je više od 40 godina uspješno vodio restorane, među kojima je najpoznatiji Amfora, zatvoren 2013. godine.

Uz dugu tradiciju i neprestanu težnju za napretkom, posljednjih je godina nova energija rasplamsala strast koja kroz ukusne kulinarske kreacije privlači sve veću pažnju gurmana.

Plavi Podrum
Jelovnik je sačinjen od igre tekstura, vizualne dojmljivosti i nadasve intrigantne slagalice okusa

Tu su izvrsnost prepoznali i ocjenjivači San Pellegrina, a The World’s 50 Best Restaurants uvrstio je restoran Plavi podrum 2008. i 2010. godine na listu najboljih restorana na svijetu. Nitko u Hrvatskoj nije ponovio taj uspjeh.

Lepršavo, kao topli lounge jazz, jelovnik je sačinjen od igre tekstura, vizualne dojmljivosti i nadasve intrigantne slagalice okusa, s fokusom na najkvalitetniju ribu kvarnerskog zaljeva. Ovdje se priprema moderna kvarnerska kuhinja temeljena na sezonskim lokalnim namirnicama kao nepresušna inspiracija.

Uz dva degustacijska menija i široku à la carte ponudu, chef kuhinje Daniel Jardas inovativnim pristupom reinterpretira bogato gastronomsko nasljeđe Kvarnera i Istre. Klasici poput morskog pršuta od jadranske tune na kremi od crnih tartufa sa sorbettom od merlota i crnom solju, te tagliolini duginih boja sa škampima, kozicama, breskvama i istarskim crnim tartufima, i dalje su popularni i, srećom, zadržani na jelovniku.

Rižoto od škampa i kozica s dehidriranom ciklom i ikrom od pastrve, kao i sirove repove kvarnerskih škampa na jabukama mariniranim u votki s tekućom majonezom od Ipšina leccino maslinova ulja, obavezno morate kušati. U kojoj god kombinaciji bili, škampi su ovdje savršeni.

Plavi Podrum
Mlada slastičarka Maša Salopek na visokoj razini redovito osvježava ponudu deserata

Dok sljedovi hrane pristižu za stol u elegantnoj harmoniji lupkanja valova u zidine mandrača, kucanje vinskih čaša i smijeh odzvanja ugodnom atmosferom restorana. Ovdje je gostoljubivost iskrena i sveprisutna.

Vinska lisa restorana u Voloskom zadovoljit će i najzahtjevnije

Za ljubitelje dobrih vina nema boljeg mjesta. Naime, vinska karta je više puta proglašavana najboljom i znalački je sačinjena paletom etabliranih vinskih imena ponajviše hrvatskih vinara, no i francuskih, talijanskih, njemačkih i slovenskih.

Opus šampanjaca je zavidan i kada vam kažemo da je Daniela bila dvostruka prvakinja Hrvatske na natjecanju sommeliera, te 2005. godine i najbolja sommelierka jugoistočne Europe, nema bojazni da i najzahtjevnije nepce neće iznenaditi savršeno sljubljenom čašom vina.

Jedinstvena povlastica gostima je i besplatno kušanje cijelog spektra probranih maslinovih ulja te moguće uparivanje s jelima, što nije uobičajeno u ostalim hrvatskim restoranima.

Radi se o fantastičnim maslinovim uljima iz Istre, ali i ostatka Hrvatske – od Belića, Ipše, Chiavalona, do Sušića, Rizmana, Monterosso i brojnih drugih renomiranih uljara. Odlazak u Plavi podrum gastronomski je doživljaj. Stari gosti se redovito vraćaju i restoran je učestalo dupkom ispunjen.

Njegovanjem tradicije i bogate gastronomske raznolikosti ovog podneblja, Plavi podrum je pronašao suvremenu recepturu za hvalevrijednu pažnju među renomiranim mediteranskim restoranima.

Fotografije Žiga Intihar i Dean Dubokovič 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Cavtat Destinacije

Cavtat: Autentična ljepota juga

Cavtat i Konavle oduvijek su okrenuti jednoj posebnoj kulturi življenja koju ćete upoznati kroz raskoš ovdašnje arhitekture, maritimnu tradiciju, prekrasnu prirodu, lokalnu gastronomiju i autohtonu …

Ovo je fotografija otok Žut Destinacije

Otok Žut: Fešta kamena i gastronomije

Za otok Žut vrijedi pravilo: svaka uvala je lučica, a i gotovo u svakoj naći ćete dobru konobu s izvrsnom ponudom domaće kužine, začinjene vrsnim …

Ovo je fotografija žene u gastronomiji Gastronomija

Žene u gastronomiji: Moćna manjina

U vrhunskoj gastronomiji dominiraju muškarci čiji su kulinarski svjetonazor uglavnom oblikovale njihove majke i bake. I premda se mnoge mlade žene školuju za vođenje kuhinja …

Ovo je fotografija otok mljet jedrenje Plovidba

Mljet: Omiljeni otok morskih Robinzona

Otok Mljet po mnogočemu je jedinstven, a upravo zbog svojih karizmatičnih atributa rado ga posjećuju nautičari koji tragaju za iskonskim prirodnim ljepotama. Američki Forbes nedavno …

Ovo je fotografija AlpiNN Restorana Na Vrhu Kronplatza Luksuz

Restoran AlpiNN: Planina à la carte

AlpiNN je mnogo više od restorana na samom vrhu Kronplatza. Chef Norbert Niederkofler gaji gastronomsku filozofiju temeljenu na lokalnoj kuhinji, s vrhunskim mikrosezonskim namirnicama s …

Ovo je slika panorame Paklenih otoka Plovidba

Pakleni otoci: Vodič za bajkovitu oazu morskog hedonizma

Pakleni otoci ‘usidrili’ su se na popularnoj trasi između Splita i otoka Visa, a njegova 21 nautički atraktivna otoka, otočića i hridi koja kao da …

Ovo je fotografija jedrilice ClubSwan 36 u plovidbi Testovi

ClubSwan 36 na testu: Monoklasa na raketni pogon

ClubSwan 36 iznenadit će vas performansama koje su plod izuzetno pametnih rješenja smišljenih u konstrukciji jedrilice, da bi je prilagodili modernim jedriličarskim trendovima u kojima …

Ovo je fotografija mercedes EQS Automobili

Mercedes EQS prva je električna luksuzna limuzina na svijetu

Model EQS je prva potpuno električna limuzina iz serije Mercedes-EQ. S ovom limuzinom Mercedes-EQ ponovo definira ovaj segment vozila. EQS je također prvi model koji …

Ovo je fotografja rolex satovi explorer Luksuz

Novi Rolex satovi za 2021. godinu

Rolex predstavlja najnovije kreacije koje su oživljene njihovim jedinstvenim urarstvom. Ovi nas satovi vode od najdubljih špilja do najviših planinskih vrhova, od vanjskih dijelova Sunčeva …

Ovo je fotografija Porsche Ladies Day 2021 Automobili

Porsche Ladies Day 2021.: Prvi Porsche event samo za žene

Povodom Dana žena, prvi put u Hrvatskoj organiziran je Porsche Ladies Day 2021., vozački event Porschea samo za žene. Odabrane dame imale su priliku isprobati …

Ovo je fotografija garmin sat Luksuz

Garmin MARQ satovi: Inspirirani strašću

Garmin je predstavio MARQ kolekciju. Serija je to povezivih satova kreiranih u skladu s tradicionalnim urarskim načinom izrade, stvorenih na temelju Garminove dugogodišnje baštine na …

Ovo je fotografija Kninska tvrđava Hrvatska

Tvrđave u Dalmaciji: Igra prijestolja na hrvatski način

Kninska tvrđava, tvrđava Klis i tvrđava Nehaj te utvrde u Dubrovniku i Omišu zbog svojih su ljepota idealne proljetne destinacije Savršen vikend s cijelom obitelji …

Scroll to Top