Plavi podrum: Najbolje od Istre i Kvarnera

3 MINUTES READ

Moderna kvarnerska kuhinja prepoznata je na mnogim svjetskim izborima, a The World’s 50 Best Restaurants uvrstio je Plavi podrum dva puta na listu najboljih restorana na svijetu

Restoran Plavi podrum nalazi se u slikovitoj lučici u Voloskom gdje već 22 godine nastoji ponuditi ono najbolje od Kvarnera i Istre. Osim prirodnih ljepota i šarma, to su u prvom redu vrhunske namirnice.

Plavi podrum na listi najboljh restorana na svijetu

U krugu od pedesetak kilometara od restorana nalazi se cijela rapsodija gurmanskih delicija – odlična oborita riba, tartufi, maslinova ulja koja neprestano dokazuju svoju svjetsku kvalitetu, divlje šparoge, kesteni, raznoliko šumsko bobičasto voće, gljive, a nikako ne smijemo zaboraviti ni respektabilni asortiman vina.

Sva raskoš morskih plodova, kapesante, kanaštrele, hobotnice, sipe, pa sve do trlja, brancina i orada, ne mogu s trona skinuti kvarnerski škamp, koji svojom organoleptičkom osobitošću toliko odskače od ostalih i nezaboravna je poslastica. Upravo se Plavi podrum može pohvaliti najboljom ponudom i ne propuštamo uživati u ovoj deliciji svakim novim posjetom.

Plavi je podrum odraz njegove vlasnice. Daniela Kramarić cijeli je svoj život vezana uz ugostiteljstvo. Njezin otac Josip Tariba svoj je prvi restoran Mali raj otvorio je 1969. godine točno na dan Danielina rođenja. Doajen je hrvatskog ugostiteljstva i čovjek koji je više od 40 godina uspješno vodio restorane, među kojima je najpoznatiji Amfora, zatvoren 2013. godine.

Uz dugu tradiciju i neprestanu težnju za napretkom, posljednjih je godina nova energija rasplamsala strast koja kroz ukusne kulinarske kreacije privlači sve veću pažnju gurmana.

Plavi Podrum
Jelovnik je sačinjen od igre tekstura, vizualne dojmljivosti i nadasve intrigantne slagalice okusa

Tu su izvrsnost prepoznali i ocjenjivači San Pellegrina, a The World’s 50 Best Restaurants uvrstio je restoran Plavi podrum 2008. i 2010. godine na listu najboljih restorana na svijetu. Nitko u Hrvatskoj nije ponovio taj uspjeh.

Lepršavo, kao topli lounge jazz, jelovnik je sačinjen od igre tekstura, vizualne dojmljivosti i nadasve intrigantne slagalice okusa, s fokusom na najkvalitetniju ribu kvarnerskog zaljeva. Ovdje se priprema moderna kvarnerska kuhinja temeljena na sezonskim lokalnim namirnicama kao nepresušna inspiracija.

Uz dva degustacijska menija i široku à la carte ponudu, chef kuhinje Daniel Jardas inovativnim pristupom reinterpretira bogato gastronomsko nasljeđe Kvarnera i Istre. Klasici poput morskog pršuta od jadranske tune na kremi od crnih tartufa sa sorbettom od merlota i crnom solju, te tagliolini duginih boja sa škampima, kozicama, breskvama i istarskim crnim tartufima, i dalje su popularni i, srećom, zadržani na jelovniku.

Rižoto od škampa i kozica s dehidriranom ciklom i ikrom od pastrve, kao i sirove repove kvarnerskih škampa na jabukama mariniranim u votki s tekućom majonezom od Ipšina leccino maslinova ulja, obavezno morate kušati. U kojoj god kombinaciji bili, škampi su ovdje savršeni.

Plavi Podrum
Mlada slastičarka Maša Salopek na visokoj razini redovito osvježava ponudu deserata

Dok sljedovi hrane pristižu za stol u elegantnoj harmoniji lupkanja valova u zidine mandrača, kucanje vinskih čaša i smijeh odzvanja ugodnom atmosferom restorana. Ovdje je gostoljubivost iskrena i sveprisutna.

Vinska lisa restorana u Voloskom zadovoljit će i najzahtjevnije

Za ljubitelje dobrih vina nema boljeg mjesta. Naime, vinska karta je više puta proglašavana najboljom i znalački je sačinjena paletom etabliranih vinskih imena ponajviše hrvatskih vinara, no i francuskih, talijanskih, njemačkih i slovenskih.

Opus šampanjaca je zavidan i kada vam kažemo da je Daniela bila dvostruka prvakinja Hrvatske na natjecanju sommeliera, te 2005. godine i najbolja sommelierka jugoistočne Europe, nema bojazni da i najzahtjevnije nepce neće iznenaditi savršeno sljubljenom čašom vina.

Jedinstvena povlastica gostima je i besplatno kušanje cijelog spektra probranih maslinovih ulja te moguće uparivanje s jelima, što nije uobičajeno u ostalim hrvatskim restoranima.

Radi se o fantastičnim maslinovim uljima iz Istre, ali i ostatka Hrvatske – od Belića, Ipše, Chiavalona, do Sušića, Rizmana, Monterosso i brojnih drugih renomiranih uljara. Odlazak u Plavi podrum gastronomski je doživljaj. Stari gosti se redovito vraćaju i restoran je učestalo dupkom ispunjen.

Njegovanjem tradicije i bogate gastronomske raznolikosti ovog podneblja, Plavi podrum je pronašao suvremenu recepturu za hvalevrijednu pažnju među renomiranim mediteranskim restoranima.

Fotografije Žiga Intihar i Dean Dubokovič 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Plovidba

Hvar: Vodič za najspektakularniji otok na Jadranu

Hvar je kao najpopularniji otok na Jadranu savršena kombinacija glamura, nautičkog hedonizma i fascinantne prirode koja jamči bajkovitu morsku avanturu Otok Hvar predstavlja prestižni nautički …

dubrovnik stradun Destinacije

Dubrovnik: Jadranski simbol slobode i ljepote

Svojom prirodnom ljepotom, bogatom poviješću, zavodljivim šarmom, ugodnom klimom i obalom neusporedive ljepote, UNESCO-ov grad Dubrovnik spada među najposjećenije mediteranske destinacije Dubrovnik kao da je …

Jahting

Svibanjski broj Yachtsa u prodaji

Novo izdanje našeg časopisa je na kioscima s pregršt zanimljivih tema Yachts Croatia u svojem 72. broju donosi test rasne jedrilice Scuderia 65, koja je …

Gastronomija

Restorani u Istri koji spajaju zemlju, more i umjetnost

Vodimo vas u restorane u Istri u kojima možete doživjeti tradicionalne okuse na neki sasvim nov i kreativan način Restoran Morgan – Brtonigla ‘Krasna zemljo, …

Destinacije

Najljepše jadranske proljetne destinacije

Proljeće je idealna prilika da posjetite jadranske bisere u doba kada nisu ‘okupirani’ turistima i doživite mediteranski stil života na otvorenom u punom sjaju Nakon …

porsche Macan S Automobili

Porsche Macan S u Posavju: Savršen bijeg za vikend

Luksuzni crossover Porsche Macan S i uspavana ljepotica slovenskog turizma Susjedna Slovenija lani je proglašena Europskom gastronomskom destinacijom, i to s razlogom. Promišljeni spoj tradicije …

jedrilica scuderia 65 Testovi

Scuderia 65 na testu: Sexy jurilica

Naručitelj ove fantastične i jedinstvene ljepotice pod jedrima strastveni je jedriličar, koji Scuderiju 65 koristi za offshore regatavanje, ali i za krstarenje kao na ‘običnoj’ …

Plovidba

Hvar: Vodič za najspektakularniji otok na Jadranu

Hvar je kao najpopularniji otok na Jadranu savršena kombinacija glamura, nautičkog hedonizma i fascinantne prirode koja jamči bajkovitu morsku avanturu Otok Hvar predstavlja prestižni nautički …

Luksuz

Cascade Dubrovnik: Luksuzna vila u blizini Starog grada

Oduvijek ste sanjarili o životu u gradu, u atraktivnoj nekretnini koja istodobno predstavlja pametno ulaganje i idealnu oazu s najljepšim pogledom koji možete zamisliti? Neupitno …

dubrovnik stradun Destinacije

Dubrovnik: Jadranski simbol slobode i ljepote

Svojom prirodnom ljepotom, bogatom poviješću, zavodljivim šarmom, ugodnom klimom i obalom neusporedive ljepote, UNESCO-ov grad Dubrovnik spada među najposjećenije mediteranske destinacije Dubrovnik kao da je …

nova generazija aperitiva Chandon Garden Spritz Luksuz

Prvi gutljaj ljeta uz Chandon Garden Spritz

Profinjen i drukčiji, jednostavan no intrigantan, Chandon Garden Spritz je nova generacija aperitiva, koji klasičan spritz podiže na sasvim novu razinu Savršene ravnoteže između slatkoće …

Luksuz

U Splitu otvoren Move Moto

Dobra vijest za sve ljubitelje vrhunskih motocikala i skutera. Naime, u Splitu na adresi Poljička cesta 26, otvoren je novi prodajni servisni centar Move Moto …

Scroll to Top