Plavi podrum: Najbolje od Istre i Kvarnera

3 MINUTES READ

Moderna kvarnerska kuhinja prepoznata je na mnogim svjetskim izborima, a The World’s 50 Best Restaurants uvrstio je Plavi podrum dva puta na listu najboljih restorana na svijetu

Restoran Plavi podrum nalazi se u slikovitoj lučici u Voloskom gdje već 22 godine nastoji ponuditi ono najbolje od Kvarnera i Istre. Osim prirodnih ljepota i šarma, to su u prvom redu vrhunske namirnice.

Plavi podrum na listi najboljh restorana na svijetu

U krugu od pedesetak kilometara od restorana nalazi se cijela rapsodija gurmanskih delicija – odlična oborita riba, tartufi, maslinova ulja koja neprestano dokazuju svoju svjetsku kvalitetu, divlje šparoge, kesteni, raznoliko šumsko bobičasto voće, gljive, a nikako ne smijemo zaboraviti ni respektabilni asortiman vina.

Sva raskoš morskih plodova, kapesante, kanaštrele, hobotnice, sipe, pa sve do trlja, brancina i orada, ne mogu s trona skinuti kvarnerski škamp, koji svojom organoleptičkom osobitošću toliko odskače od ostalih i nezaboravna je poslastica. Upravo se Plavi podrum može pohvaliti najboljom ponudom i ne propuštamo uživati u ovoj deliciji svakim novim posjetom.

Plavi je podrum odraz njegove vlasnice. Daniela Kramarić cijeli je svoj život vezana uz ugostiteljstvo. Njezin otac Josip Tariba svoj je prvi restoran Mali raj otvorio je 1969. godine točno na dan Danielina rođenja. Doajen je hrvatskog ugostiteljstva i čovjek koji je više od 40 godina uspješno vodio restorane, među kojima je najpoznatiji Amfora, zatvoren 2013. godine.

Uz dugu tradiciju i neprestanu težnju za napretkom, posljednjih je godina nova energija rasplamsala strast koja kroz ukusne kulinarske kreacije privlači sve veću pažnju gurmana.

Plavi Podrum
Jelovnik je sačinjen od igre tekstura, vizualne dojmljivosti i nadasve intrigantne slagalice okusa

Tu su izvrsnost prepoznali i ocjenjivači San Pellegrina, a The World’s 50 Best Restaurants uvrstio je restoran Plavi podrum 2008. i 2010. godine na listu najboljih restorana na svijetu. Nitko u Hrvatskoj nije ponovio taj uspjeh.

Lepršavo, kao topli lounge jazz, jelovnik je sačinjen od igre tekstura, vizualne dojmljivosti i nadasve intrigantne slagalice okusa, s fokusom na najkvalitetniju ribu kvarnerskog zaljeva. Ovdje se priprema moderna kvarnerska kuhinja temeljena na sezonskim lokalnim namirnicama kao nepresušna inspiracija.

Uz dva degustacijska menija i široku à la carte ponudu, chef kuhinje Daniel Jardas inovativnim pristupom reinterpretira bogato gastronomsko nasljeđe Kvarnera i Istre. Klasici poput morskog pršuta od jadranske tune na kremi od crnih tartufa sa sorbettom od merlota i crnom solju, te tagliolini duginih boja sa škampima, kozicama, breskvama i istarskim crnim tartufima, i dalje su popularni i, srećom, zadržani na jelovniku.

Rižoto od škampa i kozica s dehidriranom ciklom i ikrom od pastrve, kao i sirove repove kvarnerskih škampa na jabukama mariniranim u votki s tekućom majonezom od Ipšina leccino maslinova ulja, obavezno morate kušati. U kojoj god kombinaciji bili, škampi su ovdje savršeni.

Plavi Podrum
Mlada slastičarka Maša Salopek na visokoj razini redovito osvježava ponudu deserata

Dok sljedovi hrane pristižu za stol u elegantnoj harmoniji lupkanja valova u zidine mandrača, kucanje vinskih čaša i smijeh odzvanja ugodnom atmosferom restorana. Ovdje je gostoljubivost iskrena i sveprisutna.

Vinska lisa restorana u Voloskom zadovoljit će i najzahtjevnije

Za ljubitelje dobrih vina nema boljeg mjesta. Naime, vinska karta je više puta proglašavana najboljom i znalački je sačinjena paletom etabliranih vinskih imena ponajviše hrvatskih vinara, no i francuskih, talijanskih, njemačkih i slovenskih.

Opus šampanjaca je zavidan i kada vam kažemo da je Daniela bila dvostruka prvakinja Hrvatske na natjecanju sommeliera, te 2005. godine i najbolja sommelierka jugoistočne Europe, nema bojazni da i najzahtjevnije nepce neće iznenaditi savršeno sljubljenom čašom vina.

Jedinstvena povlastica gostima je i besplatno kušanje cijelog spektra probranih maslinovih ulja te moguće uparivanje s jelima, što nije uobičajeno u ostalim hrvatskim restoranima.

Radi se o fantastičnim maslinovim uljima iz Istre, ali i ostatka Hrvatske – od Belića, Ipše, Chiavalona, do Sušića, Rizmana, Monterosso i brojnih drugih renomiranih uljara. Odlazak u Plavi podrum gastronomski je doživljaj. Stari gosti se redovito vraćaju i restoran je učestalo dupkom ispunjen.

Njegovanjem tradicije i bogate gastronomske raznolikosti ovog podneblja, Plavi podrum je pronašao suvremenu recepturu za hvalevrijednu pažnju među renomiranim mediteranskim restoranima.

Fotografije Žiga Intihar i Dean Dubokovič 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Gastronomija

Raskoš mediteranske gastronomije predstavljena na festivalu Taste the Mediterranean u Splitu

U Splitu od srijede 6. listopada do subote 9. listopada održan je 9. međunarodni festival Taste the Mediterranean, koji je okupio 25 vrhunskih svjetskih i …

ovo je fotografija restorana Nebo, Hilton Rijeka Gastronomija

Hrvatska bogatija za još tri Michelina

Hrvatska je bogatija za tri restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom Naime, restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dodijeljena je jedna …

Ovo je fotografija najboljih restorana južnog Jadrana Gastronomija

Nautički restorani na južnom Jadranu: Augusta Insula, Gastro Mare i Kod Marka

Koji su najbolji restorani na Jadranu jedno je od prvih pitanja koje nautičari postavljaju kada dolaze u Hrvatsku. Ako nas pitate, Augusta Insula, Gastro Mare …

Gastronomija

Tri obiteljska restorana na Paklinskim otocima

Vrhunska gastronomija koja je uvijek bila zaštitni znak hvarskog akvatorija nudi se nautičarima u nekoliko oaza na Paklinskim otocima Antonio Patak – Uvala Ždrilca U …

Gastronomija

Kulinarski asovi na spektaklu u Alhambra Boutique hotelu na Lošinju

Gala večera ‘The Mid Summer Epicurean Extravaganza’ održana u Alhambra Boutique hotelu u Malom Lošinju, uistinu je bila svečanost visoke gastronomije. U zalazak sunca na …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Hoteli

Ekskluzivni Spalato Spa je ozbiljan razlog da ove zime na wellness vikend odete u Split!

Nakon dobivanja pete zvjezdice ovoga ljeta i nedavnog završetka renovacije spa & wellness centra u sklopu hotela, više od 250.000 putnika diljem svijeta svojim glasovima …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Ovo je fotografija novog broja u prodaji YC69 Jahting

Novi broj u prodaji: Rapsodija novih jahti

U našem listopadskom broju donosimo vam pregled sajma u Cannesu s dvadeset stranica premijerno prikazanih jahti. Jahting industrija doživljava svoje zvjezdane trenutke, a proizvođači se, …

Scroll to Top