Istria Gourmet

by Yachts Croatia

Jedinstvena, intenzivna i strastvena avantura novim modelom marke Citroën, SUV C5 Aircross, po sjeverozapadnoj Istri u obilasku sedam različitih restorana

U bilo koje godišnje doba Istra svoje goste oduševljava izuzetnom raznolikošću eno-gastronomske ponude koju zaokružuju vrhunska maslinova ulja i sjajna vina. Relativno mali prostor koji pokriva područje sjeverozapadne Istre, a koju smo posjetili tijekom naše gourmet avanture, obuhvaća predio Umaga, Buja i grad Novigrad, i vjerujte svaki oduševljava raznolikošću i skladom. Sedam restorana, sedam različitih obiteljskih tradicija, ali s istom filozofijom pri kreiranju vlastitog identiteta, uz neizostavnu ljubav prema onome što rade. U obilasku društvo nam je pravio novi SUV Citroën C5 Aircross koji nam je u vožnji jasno dočarao ideju o kući na kotačima.
Restoran Zigante – Livade
Ako ste ljubitelj aromatične delicije – gljive tartuf, tada svakako posjetite mjesto Livade i restoran Zigante, koji ima poziciju kakvom se ne može pohvaliti mnogo restorana na svijetu. Prvi hrvatski restoran specijaliziran za jela s tartufima svoju autentičnost i izvornost potkrepljuje pločom natpisa ‘Tartufo Vero’, koja vam osigurava da ćete uživati u okusima koji potječu iz obližnje Motovunske šume. U restoranu se tijekom cijele godine nudi pažljivo osmišljen jelovnik temeljen na svježim tartufima, kreiran prvenstveno prema sezoni berbe tartufa.

Tako se jela sa svježim crnim tartufom nude cijele godine, dok se ona s rijetkim bijelim tartufom pripremaju samo u razdoblju od sredine rujna do kraja prosinca. Za potpuni doživljaj istarskih tartufa restoran u svom aranžmanu, uz pratnju specijaliziranog tartufara i utreniranog tragača na četiri noge, organizira ‘lov na tartufe’. Napomena: što nađete, vaše je! U nastavku restorana, u renoviranoj istarskoj kamenoj kući, nalaze se moderno opremljene sobe za odmor u tipičnom istarskom ruralnom mjestu.
Konoba Morgan – Brtonigla
Ladanjsko imanje obitelji Morgan smješteno na brdu iznad Brtonigle, uz cvrkut ptica i pogled na vinograde koji ga okružuju, kupit će vas već na prvi pogled. Od 2009., kad je počela s radom, konoba Morgan nudi istarsku tradicionalnu kuhinju, bogatog mesnog jelovnika, i izrazito se ponose svojom fiorentinom, teletinom, raznom divljači i peradi te pekama. Naš domaćin Marko Morgan sa sestrom Anom, ujedno i cheficom kuhinje, unio je inovacije, nove načine pripreme i recepture u već dobro uhodan obiteljski posao. Na stolu se, u ugodnom modernom interijeru, pred nama složila šarena, ali bogata ‘težačka’ trpeza. Fritaja od šparoga, svježe rezani pršut, razni domaći ovčji, kozji i kravlji sirevi – skuta, marinirani patlidžan, svinjska plećka/lopatica kuhana u tijestu i moštarde/marmelada od paprika, luka, šljiva i dunja te domaći hren. Velika se pozornost posvećuje hrani koja dolazi iz okolice, te se prate godišnja doba, odnosno onako kako priroda diše.

‘Nono i nona često su bili domaćini lovcima koji su dolazili iz Italije, koji bi se nedjeljom okupljali kod nas na ručku spravljenom od divljači koja je taj dan ulovljena. Tu se i rodila ideja da iskoristimo destinaciju na kojoj ‘ležimo’ i počnemo širiti posao’, objasnila nam je Ana, koja kuha onako kako su jele njihove none, i dodaje: ‘Te izvorne recepte nije potreba ni u čemu mijenjati’. Osunčano poslijepodne dopustilo nam je da sljedeće tanjure degustiramo na otvorenoj terasi, i to redom guščju jetru s breskvama, teleći obraz s njokima i raviole punjene guščjim raguom. Nećete zažaliti naručite li išta od navedenog jer besprijekorna priprema i prezentacija svakog od navedenog jela potvrđuju da je riječ o znatno ambicioznijoj konobi od onih na koje ste možda navikli.
Konoba Čok – Novigrad
Karizmatični gazda Sergio Jugovac Čok, ponosni Istrijan, radosno nas je dočekao na terasi svoje konobe, koju od 2000. godine uspješno vodi sa suprugom Vilmom, dok je sin Viljan virtuoz u kuhinji. Smješten nedaleko od novigradske gradske rive, Čok poslužuje sve najbolje iz mora, uključujući žive jastoge, škampe i prvorazrednu ribu, uvijek svježu iz dnevnog ulova. Imali smo sreće što smo se najavili jer su gotovo svi stolovi u nevelikom, ali decentno uređenom unutrašnjem dijelu bili zauzeti. U sali Čok i Vilma pomalo zastajkuju i čavrljaju s dragim gostima, ali hitro punih ruku stižu prema našem stolu. Carpaccio od sipe i cipla, pašteta od bijele ribe, tartar od cipla i, u slobodnom govoru, dva tanjura obojena u proljeće, repovi kozica s crnim tartufima na podlozi od ovčje skute i cikle te rižoto od sipe i cikle.

Mmm… zanimljiva kombinacija, svakako probajte. ‘Nudimo najbolje što možemo. S obzirom na to da imamo stalne goste, a treću godinu zaredom i Michelinovu preporuku, znači da i uspijevamo u tome’, kazao nam je Čok. Kod Čoka ćete dobiti uvijek i sigurno najbolje namirnice i kvalitetno pripremljen jelovnik, i svakako kušajte deserte gospođe Vilme. Posebnost ove konobe je u tome što nude namirnice od lokalnih malih proizvođača vina, ulja, povrća i ostalih proizvoda, čime svojim gostima pružaju prave okuse Istre.
Restoran Damir & Ornella – Novigrad
U samoj novigradskoj jezgri, u pomalo skrivenoj ulici, smjestio se malen restoran obitelji Baletić koji ljubav prema pripremi svježe ribe njeguje od kasnih 90-ih godina. U restoranu ima svega dvadesetak sjedećih mjesta, a geslo ‘Iz mora na stol’ govori o tome da svojim gostima pružaju jedinstvena gastronomska iskustva. Ugodnu atmosferu interijera i pogled na pregršt kamenih detalja, stare komode i moderne slike prekinuo je zveket kolica na kojima se spravljaju predjela po kojima su nadaleko poznati. Brzinski obrađen svježi brancin našeg domaćina Damira, metodom ‘mediteranskog sashimia’, poškropljen maslinovim uljem, soli i paprom, poslužen je sa svježim šparogama i palentom. Iako okom minimalizam na tanjuru, nepce će vam ispuniti bogat okus svježe ribe, čiju je priču zaokružila kapljica prave istarske malvazije, ovaj put u formatu koji potpisuje vinarija Kozlović.

Osim sirovih i pečenih plodova mora (npr. zapečene capesante/Jakobove kapice) na jelovniku su i lagane tjestenine i domaći njoki, koje smo imali prilike probati, i to u verziji od špinata posluženi u kremastom umaku s komadima brancina. Iako već pomalo ‘ispunjeni’, nismo smjeli propustiti priliku okusiti slastice za koje je zadužena kći Matea, po struci somelijerka. Redom posloženi rekonstrukcija krempite – slastičarska krema s limunom i lisnato tijesto, kolač s hrskavim jabukama preliven maslinovim uljem, ricotta s bijelom čokoladom i malinama i za kraj kolač od tamne čokolade s velikim udjelom kakaa i narančom. Nije ni čudno što kao slučajni prolaznik nećete naći mjesta za uživati u standardu koji zaslužuje pet zvjezdica.
Restoran Badi – Lovrečica
Negdje na pola puta između Novigrada i Umaga, u mjestu Lovrečici, smjestio se obiteljski restoran Badi, koji vrhunskom gastronomijom više od trideset godina mami goste iz Austrije, Italije, Slovenije i cijele Hrvatske. Moderno uređen interijer, ugodna atmosfera i visoka razina usluge – sve je odmjereno i nenametljivo. Profesionalni riblji restoran, koji u ponudi ima i biftek, janjeće kotlete i pačja prsa, razlikuje se po nizu sofisticiranih tehničkih i prezentacijskih elemenata. Šarmantni konobar Ivan, sin vlasnika i voditelj restorana, predstavio nam je filozofiju restorana kroz degustacijski meni složen prema njihovu izboru. Krenuli smo s mariniranim tartarom od šarge s mladom kapulicom, perlicama od grejpa, prahom od maslinova ulja, kremom od agruma i gelom od breskve, pa zapečenim škampima s prahom od suncokreta i sezama, gelom od zelene jabuke, mariniranom rotkvicom i kremom od kelja.

Uslijedila je tapenada od sipe, orzo s lovorom, krema od karamelizirane kapule i majoneza od crnila sipe, zatim file od brancina na domaćoj šalši s mladim špinatom, pjenicom od jastoga i karameliziranim cherry rajčicama, a završili s domaćim tortelinima punjenim šalšom, naglo zapečenim hlapom i juhom od hlapa. Do grla ispunjeni nezaboravnim okusima i mirisima svega posluženog, nismo mogli odoljeti posljednjem tanjuru. Potpuna dekonstrukcija tipičnog cheesecakea, i to u verziji s pistacijom. Definitivno nešto najbolje što smo od slatkog ikad kušali.
Konoba Bušćina – Bušćina
Očuvane autohtone vrijednosti Istre zasigurno ćete doživjeti u konobi Bušćina. U toplom, rustikalnom ambijentu izvorne istarske kuće dočekala nas je nasmijana vlasnica i chefica kuhinje Fabiana Mijanović. Već više od dvadeset godina živi svoj san, a ljubav prema kuhanju rado dijeli sa svim zaljubljenicima u tradicionalno i izvorno istarsko. Maštovito spravljena domaća jela, bilo mesna ili riblja, prate sezonske namirnice, što znači da uvijek imate priliku kušati nešto novo. Mi smo se rado prepustili preporukama naše domaćice i ‘uronili’ u okuse koje je nosio prvi tanjur. Sirovi kvarnerski škamp poslužen na crvenom grejpu, skuta s marmeladom od smokava, krema od mediteranskog bilja, dehidrirana cikla i mrkva te sol aromatizirana teranom – kreacija same Fabiane. Zanimljiva gorko-kisela kombinacija uz koju je odlično sjela kapljica malvazije Bušćina, edicija koju vinarija Cuj radi izričito za potrebe konobe.

Gastronomski sinonim Istre definitivno su fuži s tartufima i naš sljedeći tanjur. Intenzitet i aromu tartufa ili volite ili ne, nema se tu puno za nadodati. Mi sigurno uživali jesmo. Kroz razgovor i zalogaje doznali smo da su neke od umjetničkih slika koje krase kamene zidove djelo Fabiane, koja je na živoj vatri unutrašnjeg komina vješto spremala juneći ramstek s kosti koji je prethodno odležao tridesetak dana. Savršeno ružičastom komadu mesa, ne samo u sredini, nego od ruba do ruba, jedini dodatak bilo je domaće maslinovo ulje i topli kruh, koji su zajedno stvorili senzaciju u ustima. Strasti i predanosti sasvim običnih ljudi poseban je sastojak ove konobe. Sve preporuke.
Restoran Pergola – Zambratija
Posljednja točka naše gastro-avanture odvela nas je u malo naselje nedaleko Umaga, točnije food design restoran Pergola u Zambratiji. Gastro-priča vlasnika i chefa Fabricija Vežnavera počela se kuhati još u prošlom stoljeću, u okrilju obiteljske tradicije, kad je 1996. godine s ocem otvorio klasični restoran-konobu u primorskom duhu. Od tih su se godina neke stvari preokrenule i potpuno izvrnule kako bi zasjale u novom ruhu. Drugačije, inovativno, moderno, riječi su kojima se opisuje pristup pripremi i prezentaciji pomno smišljenih jela s dobro poznatim i cijenjenim lokalnim proizvodima. Morski plodovi, svježa riba, vrhunska maslinova ulja i tartufi dobili su počasno mjesto na elegantnom i šarenom tanjuru Pergole.

Ondje su ti neprocjenjivo kvalitetni sastojci suvremeno prezentirani i upareni s neobičnim dodacima koji dodatno komplimentiraju njihov prirodno bogat okus. Tako ćete, odaberete li jedan od tri degustacijska menija koji imaju u ponudi, dobiti kobasicu od magarca, pačju jetru, goveđi obraz, škampe, lignjice ili, pak, neko ukiseljeno povrće, čičoke ili artičoke, a svaki od navedenih je zaokružen i, naravno, nečim slatkim. Vinski podrum restorana može se pohvaliti izuzetnim etiketama koje su sve redom hrvatskog podrijetla. Pergola nudi poseban doživljaj, puno više od uobičajenih jela, gdje će sigurno svatko pronaći nešto za sebe.

Fotografije Mario Jelavić, Zigante & Pergola

Opatijska oaza dobrog življenja
Forever Young