Michelinovo zvjezdano nebo nad Hrvatskom

  • Read caption

Michelinovo zvjezdano nebo nad Hrvatskom

4 MINUTES READ

Nagrađeni restorani Monte, Pelegrini, Draga di Lovrana, Noel i 360 nastoje na inovativan način prezentirati lokalnu namirnicu imajući na umu hrvatsku gastronomsku tradiciju

Kada je 2017. godine, početkom veljače, na svom Twitter profilu Michelin objavio prvu zvjezdicu u Hrvatskoj, istog su me dana nekoliko hrvatskih i slovenskih medija zvali da prokomentiram ovaj značajan događaj za hrvatsku gastronomiju. Kako i tada, tako i danas, smatram da je dolazak Michelina od iznimne važnosti za promociju i napredak naše restoranske scene. Istina, u to je prvo izdanje vodiča Michelin ušao pomalo nespretno i nedovoljno pripremljen. Skeptici su ionako sumnjali u njegov ugled, no bez obzira, vjerujem da je to jedan od najznačajnijih trenutaka za razvoj hrvatske restoranske scene. U toj su Twitter objavi napisali kako čestitaju rovinjskom restoranu Monte na prvoj zvjezdici dok je u pozadini bila fotografija Dubrovnika. Zatim su se u vodiču mogli pronaći restorani koji su već zatvoreni, a i propustili su neke tada vrlo značajne i s već dokazanim visokim nivoom kvalitete za koje smo očekivali ako ne zvjezdicu onda barem preporuku. Bilo je jasno da su inspektori obišli tek Istru, Zagreb i Dubrovnik, a ne cijelu Hrvatsku. Uz prvu Michelinovu zvjezdicu u vodiču su preporučena još 34 restorana. Tih smo dana bili iznimno ponosni na Tjitske i Danijela Đekića, vlasnike restorana Monte. Čestitke su pljuštale sa svih strana, iako je malo tko doista poznavao njihov put do uspjeha. Naime, Danijel je 1985. napustio studij građevine i krenuo raditi kao konobar upravo u Monteu. Nekoliko godina kasnije počinje kuhati te upoznaje Nizozemku Tjitske s kojom seli u Utrecht. Tu otvaraju restoran, no 2001. godine se vraćaju u Rovinj i preuzimaju Monte. Kako Monte zimi ne radi, Danijel se educira i skuplja neprocjenjivo iskustvo uz chefa Gaëla Orieuxa, chefa koji je stasao uz Bocusea, Senderensa, Cartona, Allénoa, te radeći i kod legendarnog chefa Alaina Passarda u njegovom restoranu L’Arpège. Tjitske se brinula za sve ostalo u restoranu van kuhinje te je preuzela i ulogu sommeliera.

Restoran Monte
Restoran Monte, Rovinj

Godinu kasnije zvjezdice dobivaju i dubrovački restoran 360, te šibenska konoba Pelegrini. Uz nove zvjezdice tu su i četiri Bib Gourmand preporuke plus 24 nove preporuke. Svi koji su već posjetili dubrovački restoran 360 znaju koliko je kompleksno i zahtjevno postaviti sustav na visok nivo u tom ambijentu. Za grandiozni uspjeh ovog restorana najzaslužniji su svakako njegov voditelj Rudolf Papac i chef Marijo Curić. Mario je na poziciji chefa od 2015. godine, a u kuhinji restorana 360 radi od 2007. godine. Neprestano se educirajući i bruseći svoje znanje Mario je osjetio rad u kuhinjama najboljih svjetskih chefova i restoratera i uvijek pri povratku u 360 nastojao unijeti svježinu i napredak. Restorani kao što su Elystan Street, The Square, Marcus, Bibendum i Ledbury u Londonu, te Devero u Milanu samo su neki u kojima je učio i radio. Vođenje restorana i briga oko vinske karte pripada čovjeku nevjerojatne energije i znanja, Rudiju Papcu. Osoblje restorana redovito broji više od 50 ljudi što zahtjeva savršeno razrađen sistem rada koji će i u najtežim trenucima izbaciti zamamna jela na svoju predivnu terasu i očarati goste koji ovdje dolaze s visokim očekivanjima. 360, kao i Monte, Pelegrini, Draga di Lovrana i Noel nastoje na inovativan način prezentirati lokalnu namirnicu imajući na umu hrvatsku gastronomsku tradiciju. Isto tako, izuzev Noela, ovi su restorani već duže vrijeme članovi udruge Jeunes Restaurateurs kroz koju brojnim aktivnostima nastoje promovirati hrvatsku gastronomiju i potaknuti mlade chefove na daljnji i neprestani razvoj i edukaciju.

Restoran 360
Restoran 360, Dubrovnik

U 700 godina staroj palači Pelegrini-Tambača s pogledom na katedralu Sv. Jakova smjestila se konoba Pelegrini u kojoj chef Rudolf Štefan s mladim i perspektivnim timom etablira suvremenu hrvatsku kuhinju na jedinstven način. Oslanjajući se na tradiciju i lokalne namirnice Pelegrini je među najzaslužnijima za progresivni napredak naše gastro-scene. Nadalje, chef Deni Srdoč je sa samo 24 godine preuzeo kuhinju restorana Draga di Lovrana. Tri godine kasnije prvi je chef s Kvarnera s Michelinovom zvjezdicom. Obiteljski hotel i restoran otvoren je 2006. godine. Njegovi vlasnici, bračni par Suzana i Christian Nikolac, veliki su zaljubljenici u gastronomiju, a dobar renome restoran je stekao dugogodišnjim radom Zdravka Tomšića kojeg je Deni ujedno i naslijedio. Ovaj mladi Krčanin neosporni je talent čije najbolje kuharske godine tek dolaze i bit će zanimljivo pratiti njegov put.

Draga Di Lovrana
Draga Di Lovrana, Lovran

Negdje u drugoj polovici 2016. godine, chef Goran Kočiš, zajedno sa sommelierom Ivanom Jugom, odlučuje napustiti Bistro Apetit i upustiti se u pustolovinu otvaranja ambicioznog restorana koji bi se temeljio na visokoj kuhinju s često ‘odbačenim’ domaćim sezonskim namirnicama. Restoran je munjevito napredovao i u vrlo kratkom vremenu došao do svoje prve Michelinove zvjezdice. Bogata vinska karta, servis na visokom nivou, ponajbolji kokteli u gradu zahvaljujući barmenu Karlu Ferenčaku, kao i nedavno pojačanje slastičarkom Goranom Kočiš (Goranovom sestrom) dobri su aduti da će Noel iz godine u godinu nuditi sve više. Do sljedećeg izdanja Michelinovog vodiča pričekat ćemo još otprilike osam mjeseci. Ove se godine prvi put održala i svečana dodjela Michelinovih priznanja i to na R’N’B Weekend festivalu u Zagrebu. Za očekivati je na zvjezdanom Michelinovom nebu vidjeti i Boškinčevu zvjezdicu. Mladi Matija Bregeš plijeni pažnju vrlo kreativnom i originalnom otočnom kuhinjom. U Zagrebu se sve više govori o chefu Hrvoju Kroflinu i restoranu ManO2 koji se pojačao izvrsnim kuharima i sommelierima i trenutno kuhaju uzbudljivu i kompleksnu modernu hrvatsku kuhinju. Isto tako, Tvrtko Šakota otvorenjem svog restorana NAV niže pohvale za izvrsnu hranu i koncept. No, prepustimo to inspektorima i njihovim pravilima ocjenjivanja. Hrvatska se malim koracima razvija i privlači pažnju međunarodnih vodiča, medija, publike, što doprinosi turističkoj promociji države koja se ima čime pohvaliti u gastronomskom smislu.

Noel
Noel, Zagreb

Tekst Hrvoje Petrić

Fotografije D. Dubokovič, V. Arevalo & Archives JRE Hrvatska

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Restaurant 360 Dubrovnik terasa Gastronomija

Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku

Restoran 360 Dubrovnik s jednom Michelinovom zvijezdicom ima najljepšu terasu na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, …

Hotel Ikador Riva Aquariva Hoteli

Hotel Ikador: Savršen bijeg u Dolcevita stilu

Ikador je jedini svjetski hotel koji ima Riva Lounge i Riva Privee, a namijenjen je gostima koji žele pravi hedonistički odmor, vrhunsku uslugu i jedinstveno …

Lagoon In Split archipelago Plovidba

Zlatni trokut Jadrana: Nautičke rute za najatraktivniji akvatorij

Zlatni trokut Split-Hvar-Vis i prirodni biseri splitskog akvatorija kao što su Modra špilja, Pakleni otoci, južna obala Visa planetarno je popularan. Kroz Yachtsove nautičke rute …

Gastronomija

Vodič Yachtsa: Restorani na Jadranu za nautičare

  Na Jadranu je obilje uvala u kojima su izvrsni restorani, a dostupnost restorana s Michelinovom zvijezdicom za nautičare čini gastro-lutanje našom obalom i otocima …

Slovenska chefica Ana Roš Gastronomija

Ana Roš: Priča o velikim snovima u dolini Soče

Hiša Franko je avangardna, hrana je isključivo od lokalnih namirnica malih proizvođača, mikrosezonska, vrlo jedinstvena u okusima i kreativnoj formi slaganja jela. Jednostavno senzacionalna. Zbog …

Restoran ZOI Pogled Na Rivu 01 Gastronomija

Restoran ZOI: Mjesto gdje se isprepliću povijest, strast i hrana

Restoran ZOI je smješten na rivi na južnom zidu Dioklecijanove palače, kod lokacije nekadašnjih Carevih odaja što ovom mjestu daje posebnu povijesnu energiju za uživanje …

Ribco Seafarer 33 na testu Testovi

Ribco Seafarer 33 na testu: Gumenjak s X-faktorom

Ribco Seafarer 33 atraktivno je dizajniran brod od gotovo 10 metara koji može služiti kao luksuzan tender ili dnevni cruiser za četiri osobe Grčki proizvođač …

Last minute čarter u Hrvatskoj Sunseeker 34M Cassiopeia Jahting

Last minute čarter u Hrvatskoj: Brodovi za najam u drugom tjednu kolovoza

 Za drugi tjedan kolovoza pripremili smo sedam ponuda za last minute čarter u Hrvatskoj. Na listi Yachtsa Croatia tri su katamarana, tri jedrilice i jedna …

Restaurant 360 Dubrovnik terasa Gastronomija

Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku

Restoran 360 Dubrovnik s jednom Michelinovom zvijezdicom ima najljepšu terasu na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, …

Azimut Atlantis 45 na testuCruising Testovi

Azimut Atlantis 45 na testu: Sportski duh u obiteljskom kruzeru

Ono po čemu se Azimut Atlantis 45 ističe definitivno su vanjske površine, gdje se i najviše boravi kada ste na moru, pa je posebna pažnja …

One&Only Portonovi Chenot Espace Wellness Putovanja

Chenot Espace: Revolucionarni pristup zdravom življenju u resortu One&Only Portonovi

Novi luksuzni resort na Jadranu One&Only Portonovi gostima će nuditi vrhunske tretmane i sveobuhvatni wellness zahvaljujući partnerstvu s brendom Chenot Idilično smješten u bokokotorskom zaljevu, …

Last Minute Charter Deals Ferretti 760 Jahting

Sedam last minute čarter ponuda za početak kolovoza

Početak kolovoza je za čarter u Hrvatskoj špica sezone. Za prvi tjedan kolovoza (od 1. do 8.) pripremili smo sedam last minute čarter ponuda u …

Scroll to Top Skip to content