Klinika Svjetlost: Jedna leća mijenja sve3 min

Prof. dr. sc. Nikica Gabrić izvodi oftalmološke operacije bez boli, šavova i lijepljenja, pri kojima mu asistiraju sinovi, doktori Ivan i Krešimir Gabrić, a trajno rješenje za dobar vid vlasnik Klinike Svjetlost dao je ugraditi i u vlastite oči

Znam koliko vrijedi tehnologija koju imamo i svjestan sam stručnosti svojih zaposlenika. Naposljetku, ako mi u Svjetlosti ne vjerujemo u ono što radimo, zašto bi pacijenti vjerovali nama?’ Tako prof. dr. sc. Nikica Gabrić objašnjava zašto je, shvativši da mu vid slabi, na putu do posla odlučio u operacijsku dvoranu ući – kao pacijent.

Ovo je fotografija glumca Franco Nero sa svojim doktorima za oči
Glumac Franco Nero na pregledu kod doktora Ivana i Krešimira Gabrića

‘Kolega prof. dr. sc. Ratimir Lazić ugradio mi je Synergy multifokalne leće. Uz sve njihove prednosti, za mene je najvažnija mogućnost da operiram s vidom kakav sam imao na početku karijere’, kaže osnivač i vlasnik oftalmološke Klinike Svjetlost, u kojoj su u proteklih 23 godine izveli oko 150.000 operacija.

‘Multifokalne leće meni su omogućile nastavak karijere’

Pa kada je prošle godine kompanija Johnson & Johnson svijetu odlučila predstaviti intraokularne leće Synergy Toric, koje ispravljaju dioptrije na daljinu i blizinu te astigmatizam, premijeru ugradnje su organizirali virtualno, u suradnji s Klinikom Svjetlost, a jednu od operacija zajedno su izveli otac i sin Gabrić.

Ovo je fotografija Prof. Nikice Gabrića sa sinovima
Prof.dr.sc. Nikica Gabrić s budućim doktorima Ivanom i Krešimirom

‘Mislili smo da je to jedan posve običan radni dan, a onda su se upalila svjetla reflektora i počele su operacije uživo, ispred dvije tisuće oftalmologa svijeta. Kada danas gledamo na povjerenje koje nam je ukazano, drago nam je da smo upravo mi dobili priliku prikazati tijek operacija. Ugradnja multifokalnih leća namijenjena je osobama starijim od 45 godina, a gornje dobne granice nema. Imali smo pacijenticu od 93 godine. Sama operacija traje nepunih 15 minuta, najprije se razbija mrena, ta naša zamućena leća, slikovito rečeno – prljavo staklo koje se ne može oprati. Potom kirurg našu prirodnu leću zamjenjuje multifokalnom. Operacija se izvodi pod lokalnom kapličnom anestezijom, bezbolna je, nema lista čekanja, a pacijent isti dan odlazi kući. Ovakve leće ugrađuju se jer omogućuju dobar vid na svim udaljenostima bez pomagala, rješavaju zdravstveni i estetski problem i trajno su rješenje’, objašnjava Nikica Gabrić, kojemu pri operacijama često asistiraju sinovi, doktori Ivan i Krešimir.

Ovo je fotografija glumca Tim Rotha kod doktora, klinika svjetlost
I engleski glumac Tim Roth poklonio je povjerenje timu Klinike Svjetlost

Lasersko uklanjanje dioptrije Ivan Gabrić gledao je još kao dječak, zrake su ga, kaže, fascinirale jer su ga podsjećale na ‘Star Wars’ i od tada je opčinjen spojem tehnologije i medicine, čarolijom koju izvode ruke kirurga. Prije deset godina i njemu su laserski uklonjene dioptrije. Raditi u klinici gdje je otac vlasnik, ravnatelj i učitelj, koji svoje golemo znanje prenosi na mlađe generacije, za Gabriće juniore nesumnjivo je veliki izazov.

No, u operacijskoj sali, kažu, nestaju obiteljski odnosi. ‘Sposoban je istodobno strogo održavati disciplinu, jednostavno objasniti sve procese i uključiti suradnike u diskusiju, a zna i slušati kolege. Svoju ljubav i žar prema poslu prenio je i na nas, naučio nas je da su zdravlje i zadovoljstvo pacijenta najvažniji.’

Tekst Dubravka Tomeković Aralica
Fotografije Klinika Svjetlost

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above