Paola Lenti: Umijeće stila4 min

Talijanska dizajnerska kuća Paola Lenti specijalizirala se za izradu namještaja za interijere i eksterijere, tepiha i tendi, a njezin stil postavlja standarde i u uređenju jahti

Dizajnerska kuća Paola Lenti osnovana je 1994., sa sjedištem u Medi, jednom od talijanskih središta stila i dizajna. Temelj dugogodišnjeg uspjeha ovog brenda zasniva se na proučavanju osobina raznih vrsta vlakana i tkanina, te na provođenju istraživanja s ciljem razvijanja high-tech tkanina.

dizajnerska kuća Paola Lenti
Beskonačno tkanje održivosti i izdržljivosti – tako svoje proizvode vidi Paola Lenti

U početku se njihova proizvodnja bazirala na tkaninama za eksterijere, no odnedavno izrađuju i tkanine za uređenje interijera, i to tkanine koje su jedinstvene i po materijalima od kojih su izrađene i po bojama koje se koriste prilikom izrade.

Tijekom godina kuća Paola Lenti stekla je mnogo iskustva u uređenju interijera, a upravo zahvaljujući svojim istraživanjima s naglaskom na performanse i brigu prema okolišu, osmislili su i uspješna rješenja za nautički sektor pa danas mogu ponuditi custom proizvode izvedene prema specifičnim uputama dizajnera ili brodogradilišta.

dizajnerska kuća Paola Lenti

Također, Paola Lenti je već deset godina jedan od partera i izlagača Monaco Yacht Showa, za koji je dizajnirala Upper Deck Lounge, najekskluzivnije mjesto za opuštanje na sajmu, VIP ulaze te vanjski prostor s pogledom na Parvis Piscine. Time je kuća još jednom potvrdila da postavlja standarde za uređenje unutarnjih i vanjskih prostora u nautičkom sektoru, koji izuzetno cijeni kvalitetu i pazi na odabir materijala.

U svom izložbenom prostoru u Monaku Paola Lenti je predstavila nove proizvode i svevremenske klasike, koji jasno ističu filozofiju kuće – skladan prostor u kojem ergonomija, funkcionalnost i estetika jednako doprinose stilu.

dizajnerski namještaj paola lenti
Istraživanje i razvoj od samog su početka temelj proizvodnog procesa ovog brenda

Glavni razlog uspjeha kuće Paola Lenti u nautičkoj industriji je kvaliteta korištenih materijala, koje kuća proizvodi sama, vlastitim istraživanjem i razvojem, uz ulaganje u tehnološke inovacije koje jamče kvalitetu čak i u morskom okolišu, poznatom po neugodnim klimatskim izazovima.

‘Naše kolekcije testirane su u ekstremnim klimatskim uvjetima, a svaka komponenta je testirana i sama za sebe’, objašnjava nam Anna Lenti, direktorica tvrtke. ‘Naši tehničari testiraju aluminij, čelik, boje i tkanine, jer želimo jamčiti svojim klijentima postojanost struktura i estetike u svim uvjetima i kroz mnogo godina.’

dizajnerski namještaj za jahte paola lenti
U gotovo trideset godina postojanja, kuća Paola Lenti predstavila je niz ekskluzivnih tkanina i tehničkih materijala, ekološki prihvatljivih i dostupnih u stotinama različitih nijansi

Nautički sektor je iznimno kompleksan – sam okoliš predstavlja izazove i ograničenja koja treba uzeti u obzir već kod prve faze dizajna. Upravo zbog toga kuća Paola Lenti je okupila ekipu profesionalaca koji neprestano rade na personaliziranim rješenjima i ponudama za nautički sektor pa ne iznenađuje što se na njihovoj listi klijenata nalaze brodogradilišta kao što su Benetti, Heesen, Sanlorenzo, Wider i Rossini Navi.

‘Jahting sektor me fascinira baš zato što je izazovan. Potiče nas na istraživanja osobina materijala i vodi do novih rješenja koja usavršavaju proizvod originalno namijenjen kućama, na kopnu’, ističe Paola Lenti, osnivačica tvrtke. ‘Naše vještine dopuštaju nam da stvaramo oblike koji posjeduju dušu, a tehnologija koju koristimo omogućava nam odabir najnaprednijih materijala, koje proučavamo i testiramo u suradnji s profesionalcima i sveučilištima. Svaki je komad našeg namještaja jedinstven, a naš proizvodni proces je nasljednik stoljetne tradicije proizvodnje namještaja, u koju smo uspješno utkali modernu proizvodnu tehnologiju.’

dizajnerski namještaj pola lenti
Vrhunski namještaj Paola Lenti odlikuje se bezvremenskim dizajnom i skladom između ergonomije, funkcionalnosti i estetik

Paola Lenti je 2002. predstavila svoju ekskluzivnu tehničku tkaninu Rope, savršeno prilagođenu korištenju na vanjskim prostorima, a odonda razvija sve naprednije materijale, što joj omogućava da zadrži vodeću poziciju u industriji.

Nasljednici tkanine Rope bili su tehnička nit Twiggy, tehnička tkanina Maris, koja se izuzetno brzo suši, i strukturalni materijal Diade, koje kuća i danas koristi u dizajnu namještaja i strukturalnih elemenata, a ujedno su ekološki prihvatljivi, dugotrajni, vodootporni, te otporni na djelovanje UV zraka, bakterija i plijesni.

Danas Paola Lenti istodobno nudi napredne tehničke materijale i tradicionalne, prirodne, uz primjenu novih tehnologija, što je dovelo do evolucije niti Twiggy i materijala Diade, a treba spomenuti i novu kolekciju Eres, u potpunosti izrađenu od prirodnih materijala.

Iako naizgled nepovezane, sve kolekcije zapravo imaju zajedničke temelje – etičku proizvodnju i održivost. Upravo takva poslovna i proizvodna filozofija stvara namještaj koji se lako uklapa u okoliš, te postaje temelj sklada između pojedinačnih elemenata, uz kontinuirani dijalog između interijera i eksterijera.

Fotografije ©Paola Lenti srl – ph. by Sergio Chimenti & Maurizio Natta, Exuma Gruppo Fipa ph. ©Leonardo Andreoni, Sanlorenzo – ph. ©Thomas Pagani & Wider – ph. ©Jeff Brown/BreedMedia

 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above