Artisan namještaj s Michelinovom zvjezdicom6 min
00:02:48
00:02:48

Uređujući vrhunske restorane diljem svijeta koji pripadaju elitnom društvu onih s Michelinovim zvjezdicama Artisanovi su majstori dokazali da su se sposobni nositi s najvećim izazovima – uključuju li oni u budućnosti i jahting?

Ljudska strast, umjetnost, oda ručnom radu i životu ili kako je to lijepo izrekao tvorac kolekcionarskih automobila Horacio Pagani ‘intellettualità manuale’ (manualni intelekt op.a). Ta posebna veza ruku, srca i mozga vidljiva je kod svakog artisana, majstora obrtnika koji svojim rukama vizije dizajnera pretvara u jedinstven ručni rad. Upravo to predstavlja održiv i moderan dizajnerski Artisan namještaj proizveden od prirodnog materijala čija je jedinstvena vrijednost glavna nit vodilja cjelokupnog kreativnog i stvaralačkog procesa.

Harvest Russia Furniture 01
Latus komoda u restoranu Harvest u St. Petersburgu

Namještaj Artisan daje prostoru osjećaj topline

Funkcionalan, suvremen i jedinstven dizajn savršeno komplimentiraju s jednostavnošću, prozračnošću i nesavršenostima prirodnih elemenata. Artisan je specijaliziran za ručnu proizvodnju visokokvalitetnog namještaja od masivnog drveta i upravo je inzistiranje na ručnom, artisanskom radu ono što ih razlikuje od ostalih.

Drveni namještaj daje osjećaj topline, sigurnosti i ugode, a ekološka čistoća i prirodnost čine ga rado viđenim izborom u mnogim domovima širom svijeta. Međutim, kvaliteta Artisan namještaja prepoznata je i od strane vrhunskih restorana u cijelom svijetu koji uz hranu svojim gostima žele ugoditi i posebnim ozračjem.

Hot May Pot Pot Artisan 01
Hot May Pot Pot u Londonu s Neva light stolicama

Kao što znate, svaki odlazak u vrhunski restoran je praznik emocija, a namještaj poput Artisanovog u takvim prostorima djelić je tog mozaika koji donosi vizualni osjećaj ugode. Zanimljivo je da su neki od restorana koji su izabrali njihov namještaj ‘okićeni’ Michelinovim zvjezdicama pa donosimo pričice svakog od njih.

Ekološka prihvatljivost

Filozofija Artisana i drveta kao ekološkog proizvoda na sjajan se način uklopila u priču restorana Nolla u Helsinkiju. Ideja Finaca je bila napraviti restoran koji poslužuje izvrsnu ekološku hranu bez narušavanja prirodne ravnoteže. Njihov pristup održivosti ne uključuje samo bazične stvari poput pakiranja hrane i plastike, već se odnosi i na ekološki održivu odjeću i potrošnju energije. Latus stol, Neva light i Neva stolica, Neva barska stolica na sjajan su se način uklopila u interijera u Helsinkiju šaljući jasnu poruku o ekološkoj prihvatljivosti drva koja je u skladu s Nollinom filozofijom.

Artisani u restoranima diljem svijeta i artisani u Tešnju dijele istu filozofiju – iz strasti i ljubavi rade vrhunske stvari

Sljedeća ‘Artisan zvjezdica’ nalazi se na britanskom tlu, restoran Black Swan smješten je u otmjenoj zgradi iz 16. stoljeća u pitoresknom engleskom selu Oldstead u blizini nacionalnog parka North York Moors. Artisanskom preciznošću i umijećem njihov je chef Tommy Banks 2013. godine postao najmlađi britanski chef koji je nagrađen Michelinovom zvjezdicom, a veliko priznanje Black Swan je dobio i 2017. kada je na TripAdvisoru proglašen za najbolji fine dining restoran u svijetu.

Hrana u Black Swanu je karakterna, puna odvažnih kontrasta i dubine i u čistoj je suprotnosti s tradicionalnim uređenjem. Taj spoj novog i starog svijeta vidi se u interijeru gdje Artisanov namještaj sjajno surađuje s izloženim drvenim gredama i otvorenim kaminom.

Artisan Furniture Marsan Restaurant 01
Artisan namještaj u pariškom restoranu Marsan par Hélène Darroze in Paris

S druge strane kanala La Manche čista suprotnost jednostavnom Black Swanu je pariški restoran s jednom Michelinovom zvjezdicom Marsan par Hélène Darroze koji se nalazi na lijevoj obali Seine u šestom okrugu poznatom po chic buticima i sjajnim mjestima za jelo. Marsan par Hélène Darroze je restoran sa 60-ak mjesta, a Artisanova stolica Mela izabrana je u ovaj prostor kako bi dodatno naglasila umjetničku crtu koja je potrebna pri pripremi ovakve kuhinje. Drvo dodatno naglašava toplinu svjetlih zidova i ističe eleganciju prostora.

Čudo moderne arhitekture u Sloveniji

Još malo dublje u europskom kontinentu, Latus i Lakri stol, Neva stolica te Shift lampa krase modernistički interijer kelnskog restorana Ox&Klee s dvije Michelinove zvjezdice. Smješten na obali rijeke Rajne u novom dijelu grada u zgradi prepunoj svjetla koja gleda na marinu ovaj restoran ima moto Iskustvo okusa kroz rafinirane i originalne tanjure.

Svaki odlazak u vrhunski restoran je praznik emocija, a namještaj poput Artisanovog u takvim prostorima djelić je tog mozaika koji donosi vizualni osjećaj ugode

Sličan koncept uređenja ima i Harvest u kraljevskom St. Peterburgu u Rusiji. Jednostavno i efektno uređen interijer od hrastova drva krase Artisanove Neva i Neva light stolica, Latus, Jean i Lakri stol, Latus komoda. Ovaj restoran također promovira ekološku održivost, pa drveni namještaj još dodatno naglašava određenost prirodnim.

Hisa Denk Restaurant 01
Slovenska Hiša Denk za svoj je interijer odabrala Naru stolice i Lakri stolove

Na pitoresknoj vinskoj cesti između mariborskog Pohorja i Štajerske u Austriji smjestilo se pravo malo čudo moderne arhitekture – Hiša Denk. Slovenski restoran od ove je godine Michelinov restoran s jednom zvjezdicom. Oaza mira, tišine i dobre hrane oplemenjena je stolicama Naru, stolovima Lakri i Tesa komodama.

I s druge strane Atlantika nalaze se Artisan namještaj, u centru glamuroznog South Beacha u Miamiju nalazi se restoran i lounge bar Milla čiji je jelovnik inspiriran Mediteranom i Japanom. U minimalistički uređenom interijeru koji krase brojni detalji od drveta dizajneri su izabrali i Artisanove Naru i Neva light stolice, Pivot stol te Neva light barsku stolicu.

Arhitekti interijera restorana Ajuala smještenog u profinjenoj četvrti Santo Dominga u dominikanskoj Republici izabrali su Tesa stolice i komode, Latus barski stol i Neva light barska stolica iz Artisanovog programa koje su se sjajno snašle u karipskom ugođaju.

Artisani u restoranima diljem svijeta i artisani u Tešnju dijele istu filozofiju – iz strasti i ljubavi rade vrhunske stvari. To nas itekako podsjeća na jahting industriju, a nakon ‘proboja’ u domove i restorane iz Artisana poručuju kako su se spremni uklopiti i u dizajnerske ideje uređenja jahti smatrajući svoj free standing namještaj idealnim dodatkom salonima modernih jahti.

Stolica Neva ikona je Artisana

Dobar dizajn je iskren, nenametljiv, ekološki prihvatljiv, inovativan i inspirativan. Dizajn nije samo stvar izgleda, nego i stvar vrhunskog i emotivnog iskustva. A to emotivno iskustvo kod Artisana započinje strastvenim pristupom prema drvetu i vrhunskom namještaju. Od stabla do stolice drvo putuje od ruke do ruke artisana, a svaki komad koji osmisle nosi umjetnički potpis dostojan plemenitog prirodnog materijala od kojeg je izrađen.

Ovo je fotografija stolica neva skica

Stolica Neva dizajnirana je 2012. godine od strane Marije Ružić Vukmanić i Ruđera Novak-Mikulića iz agencije Regular Company, a premijerno je prikazana na sajmu IMM Cologne u siječnju 2013. Od tada je bestseler proizvođača Artisan što su potvrdile i brojne nagrade poput Interior Innovation Award 2015, German Design Award Nominee 2016, Design Intelligence Award 2016.

Ovo je fotografija tvornica namjestaja artisan

Senzualni i fluidni oblici Neve izraženi su kroz mekane, kutne rubove i prijelaze. Nagnuti i zaobljeni naslon slijeva se poput slapa u naslone za ruke, stvarajući jednu kontinuiranu liniju koja se spušta u prednje noge. Osim ergonomije, nježne površine pozivaju na dodatno taktilno istraživanje. Drveni zglobovi su ojačani na pravim mjestima, održavajući stolicu što lakšom, ali stabilnom i funkcionalnom.

Ovo je fotografija artisan neva

Stolica Neva dostupna je u sedam različitih vrsta drveta (hrast, američki i europski orah, javor, jasen, brijest, trešnja), s raznim prirodnim završnim obradama (ulja i sapuni). Sjedalo se može naručiti od masivnog drveta, ili presvučeno kožom ili tkaninom. Kolekcija Neva bila je uvelike nadahnuta prirodnim oblicima te jednostavnošću i elegancijom drveta u prirodi.

Moderne tehnologije poput CNC oblikovanja i rezbarenja drveta omogućile su uvođenje složenijih oblika u serijsku proizvodnju, a u duhu tvrtke Artisan proizvodnja kolekcije Neva elegantan je ples korištenja najsuvremenijih metoda dizajna i obrade drveta te zanatskih vještina koji se neizostavno preklapaju.

Artisan Love Wood

Tvornica Artisan, sa sjedištem u Tešnju, u Bosni i Hercegovini, nastala je iz tradicionalne stolarije Ćostović koja je u nju pretočila svu svoju ljubav prema drvetu i 50 godina iskustva u njegovoj obradi. Artisan je specijaliziran za ručnu proizvodnju visokokvalitetnog namještaja od masivnog drveta i upravo je inzistiranje na ručnom, artisanskom radu ono što ovaj namještaj razlikuje od ostalih.

Prva iskustva stekli su izrađujući namještaj za nizozemske i britanske dizajnere, a 2007., u suradnji s regionalnim dizajnerima, pokreću i prvu vlastitu kolekciju. Od tada nastoje svakom kolekcijom, svakim komadom drveta, vizijom dizajnera i dodirom marljivih majstorskih ruku opravdati filozofiju koju slijede.

A ona glasi: ‘Zato što volimo drvo, želimo tu ljubav podijeliti proizvodeći namještaj za ljude koji dijele našu strast prema drvetu i vrhunskom namještaju. Naš glavni stroj za proizvodnju su ruke naših artisana, majstora koji vizije dizajnera svakodnevno pretvaraju u jedinstveni ručni rad.’

Fotografije & video Artisan

 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above