Marnaut: Jedinstveni hrvatski satovi inspirirani ronilačkim legendama3 min
00:07:00
00:07:00

Marnaut je hrvatski urarski mikrobrend kojem je Mario Jutronić udahnuo jedinstven dizajnerski jezik, inspiriran oklopom morskih ježinaca i prirodnim ljepotama Hrvatske

Što se tiče točnosti, malo koja svjetska kultura može se mjeriti s Japanom. Od vlakova koji stižu na sekundu do pedantno planiranih rasporeda, to je zemlja u kojoj vrijeme igra veliku ulogu. U japanskoj kulturi postoji riječ ‘mujō’ budističkog porijekla, koja označava nestalnost ili promjenljivost, a upravo zbog prolaznosti vremena Japanci su iznimno osjetljivi na svaki proživljeni trenutak.

Mario Jutronić
‘Želio sam stvoriti satove koji nisu oda prošlosti, već one koji su inspirirani ronilačkim legendama, ali posjeduju svoj karakter i originalnost’

Ta japanska fasciniranost vremenom nadahnula je i našeg sugovornika Marija Jutronića da 2018. godine stvori hrvatski mikrobrend satova Marnaut (kombinacija riječi ‘mare’ i ‘nautika’) koji u sebi ujedinjuje švicarsko srce, njemačku kvalitetu izrade i hrvatsku dušu kroz dizajn koji je zanimljiv i jedinstven na tržištu satova. Odrastajući kao dječak u Kobeu, Mario se zaljubio u dalekoistočni koncept vremena i pretočio ga u urarski brend koji baštini tradiciju vintage ronilačkih satova iz sredine 20. stoljeća.

Modeli Dark Surge (lijevo) i Safe Harbour (desno)

‘Moja ljubav prema horologiji započela je kroz proučavanje povijesti Seika, Grand Seika i švicarskih ronilačkih satova koja je izrazito opsežna i zanimljiva. Ako pogledate u prošlost, vidjet ćete kako se renesansa ‘divera’ dogodila tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća. Svi današnji modeli Rolexa, Omege, Blancpaina, Seika i ostalih velikih urarskih brendova nose dizajnerski potpis tih modela. Tako sam i ja želio stvoriti satove inspirirane zlatnim vremenima ‘divera’ i prirodnim ljepotama Hrvatske’, ističe Mario Jutronić.

Marnaut Seascape
Model Seascape

Proizvedeni u limitiranoj seriji od tisuću komada, Marnaut satovi dostupni su u showroomu u Supetru na Braču te online trgovini. Tri modela – Safe Harbour, Dark Surge i Seascape – privlače pažnju fascinantnim brojčanicama inspiriranim oklopom morskih ježinaca. Ukrašeni metalnim ‘točkicama’ koje su pažljivo pričvršćene kroz brojčanik i učvršćene na razmaku od svega nekoliko milimetara, ovi satovi predstavljaju izazov u izradi, čineći ih istinski jedinstvenima. Dodatnu dozu šarma donosi zamjena natpisa ‘Swiss Made’. Umjesto toga, Marnaut satovi nose zemljopisne koordinate znamenitosti poput Modre špilje na Biševu, Zlatnog rata i splitske Rive, ovisno o modelu.

Marnaut showroom u Supetru
Satove Marnaut moguće je razgledati i kupiti u showroomu koji se nalazi u Supetru na otoku Braču

‘Kao kreativac po profesiji, pristupio sam ovom projektu prvenstveno s dizajnerske perspektive. Želio sam stvoriti satove koji nisu oda prošlosti i direktna kopija, već one koji su inspirirani ronilačkim legendama, ali posjeduju svoj karakter i originalnost. To je značilo da sam morao stvoriti jedinstveni brojčanik, koji je za mene najvažniji dio sata. Moj otac je bio pomorac, pa smo većinu vremena provodili izvan Hrvatske, osim ljeta koja su bila rezervirana za odmor na otoku Braču. Kao dječak dok sam ronio često sam tražio morske ježince i njihove školjke u raznim bojama. Oduvijek sam bio očaran njihovim oblikom, simetrijom i apsolutnom jedinstvenošću i taj osobni touch sam prenio na satove’, opisao je tvorac Marnauta.

Za urarske znalce spomenut ćemo i tehničke podatke koji se bez problema mogu ‘nositi’ i s razvikanim brendovima. Kućište je napravljeno od 316L nehrđajućeg čelika, automatski mehanizam je pouzdan i robustan Sellita SW200, a za optimalnu vidljivost u slabijim uvjetima indeksi imaju premaz od vrlo kvalitetnog Super-LumiNova C3 pigmenta. Marnaut u budućnosti planira showroom u Splitu te lansiranje GMT modela i karbonskog kronografa. Jedva čekamo….

Tekst Hrvoje Bulešić

Fotografije Marnaut

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above