Urarski spektakl u Godini zmaja7 min

Samo jednom u dvanaest godina slavi se Godina zmaja. Posljednja je bila 2012., a iduća će nastupiti 2036. U kineskoj kulturi prepunoj simbolike, zmaj je simbol mudrosti, uspjeha i prosperiteta. Upravo zmaj bio je prvo stvorenje koje se pojavilo u kineskim mitovima i legendama, predstavljao je carsku vlast, bogatstvo i plodnost te obilježavao ciklus kineskog zodijaka.

Prema kineskoj astrologiji 10. veljače započela je Nova godina Drvenog zmaja, kojeg smatraju zaštitnikom okoliša i simbolom sklada s prirodom. Sukladno kineskoj teoriji o pet elemenata – metal, voda, drvo, vatra i zemlja – svakoj se godini uz znakove zodijaka dodaje i jedan od spomenutih elemenata. Smatra se da drveni elementi zmaju daju vitalnost, kreativnost, rast i obnovu. Donose mu energiju i inspiraciju, a u svijetu zanatske i umjetničke interpretacije sve su to odlike švicarske urarske industrije.

Vodeće urarske manufakture svaku kinesku Novu godinu obilježavaju posebnim izdanjima svojih prestižnih modela satova, ukrašenih motivima iz kineskog horoskopa. No niti jedan im ne pruža takvo nadahnuće kao mitski zmaj. Sva su ovogodišnja urarska ostvarenja na svoj način posebna, pa ipak unikat nazvan ‘Tempus Fugit’ jedinstven je u svakom pogledu.

Parmigiani Fleurier Tempus Fugit

Ta iznimna kreacija dio je kolekcije ‘Objets d’art’ ateliera Parmigiani Fleurier, čiji je vlasnik i glavni kreativac Michel Parmigiani život posvetio stvaranju umjetničkih djela nadahnutih poviješću i drevnim civilizacijama. Tako ga je legenda o zmaju i biseru mudrosti nadahnula da sa svojim najboljim majstorima izradi ‘Tempus Fugit’. Ovo umjetničko djelo sastavljeno od 1000 komponenti, simbolizira vječnu trku s vremenom, gdje potraga za znanjem nikada ne prestaje. Zmaj na ovoj vremenskoj mašini kreće na vječno putovanje, jureći blistavu kuglu – željeni biser mudrosti. I dok se zmaj približava pobjedi, svjetleći biser izmiče njegovom stisku. I tako šest puta u svakom satu.

Ova mala zmajska mašina inspirirana kineskom mitologijom, visine 28 i promjera 16,5 centimetara, teška je 6,12 kilograma. Baza i kruna su joj izrađeni od gorskog kristala, srebra i 10 mikronske rodijske presvlake, a valovi i indeksi na satu optočeni su carskim žadom. Zmaj na postolju priča je za sebe: težak je 1,44 kg, ručno je iskovan i isklesan od srebra s 20 mikronskom opłatom, prekriven je zlatnim ljuskama, te optočen prvoklasnim žadom čije boje variraju od carske zelene, svjetlo zelene, bijele, žute, narančaste do smećkasto crvene.

Pandže i brkovi zmaja izrađeni su od bijelog zlata presvučenog rodijem, oči su mu od rubina, a jezik od karnelijana. Biser mudrosti oblikovan je od zlata, dijamanata, žutih safira i rubina. Zmaj ima oči demona, a dijelove tijela od čak devet životinja: glavu deve, uši krave, rogove jelena, vrat zmije, šape tigra, pandže orla, trbuh mekušca, ljuske šarana, grivu i bradu lava. Sve u svemu, Michel Parmigiani i njegovi majstori u ‘Tempus Fugit’ uložili su više od 5800 sati rada da bi zasjali u Godini zmaja 2024.

Hublot Spirit of Big Bang Titanium Dragon

Nadahnuti tradicionalnom kineskom umjetnošću rezanja papira, 88 primjeraka ovog modela sata manufakture Hublot dizajnirano je i izrađeno u suradnji s kineskom umjetnicom Chen Fenwan. Kućište dimenzija 42 mm je od titana, a u njemu se nalazi automatski mehanizam HUB1710 s rezervom snage od 50 sati. Brojčanik sata Spirit of Big Bang Titanium Dragon ispunjen je 3D siluetom zmaja, a Hublot premijerno predstavlja i gumeni remen s intarzijom. Ručno je rađen, a izrada svakog primjerka traje osam sati.

Arnold & Son Perpetual Moon i Luna Magna Red Gold Year Of The Dragon

Dvije verzije zlatnih mehaničkih satova posvećenih Godini drvenog zmaja nastale su u manufakturi Arnold & Son. Obe su dostupne u crnoj i tamnoplavoj boji, a svaka broji svega osam primjeraka. Luna Magna Red Gold trodimenzionalni je model, na kojem se ručno gravirani zlatni zmaj savija oko ploče s kazaljkama i usput pokušava uhvatiti zlatni mjesec, koji simbolizira biser mudrosti. Na brojčaniku kolekcije Perpetual Moon 41,5 Red Gold smješteni su zlatni zmaj, sazviježđe i mjesec od sedefa, a zahvaljujući mehanizmu A&S1512, pokazuje sate, minute i mijene mjeseca.

Chopard L.U.C XP Urushi Year of the Dragon

Kućište promjera 39,5 mm izrađeno je od ružičastog etičkog zlata, što znači da je poznatog podrijetla. Pokreće ga mehanički samonavijajući mehanizam L.U.C 96.17 – L s mikro rotorom, izrađen u manufakturi Chopard, a ima zalihu snage od 65 sati. Za ručno ukrašavanje brojčanika lakom, zlatnim prahom i sedefom korištena je japanska tehnika Urushi. Svaki od 88 izrađenih modela s motivom zmaja ručno je oslikao japanski majstor Minori Koizumi.

Jaeger – LeCoultre Reverso Tribute Enamel Dragon

Reverso – sat s dva lica – 1931. stvoren u manufakturi Jaeger – LeCoultre, idealan je za umjetničko tehničke ekshibicije. S jedne strane kućišta od ružičastog zlata, dimenzija 45,5 x 27,4 x 9,73 mm, nalazi se brojčanik, kazaljke i indeksi koje pokazuju sate i minute. Na poleđini sata, koja se laganim pritiskom na kućište zarotira i postaje njegovo lice, mali je zlatni zmaj što su ga na emajliranu površinu tehnikom graviranja nanijeli vrhunski majstori. Navija se ručno, pokreće ga mehanizam Calibre 822, a rade ga – po narudžbi.

Vacheron Constantin Les Cabinotiers Grisaille High Jewellery – Dragon

Najtanji samonavijajući mehanizam (Caliber 1120, debljine 2,43 mm) izrađen u manufakturi Vacheron Constantin, pokreće ovaj jedinstven primjerak iz njihove kolekcije posvećene putopisnim pričama. Trgovinske odnose s Kinom uspostavili su još sredinom 19. stoljeća, a nova posveta drevnoj kulturi Azije dolazi u obliku mitskog zmaja s pet kandži, prvi put izrađenog rijetkom tehnikom grisaille pomoću zelenkastog emajla. Na kućištu od bijelog zlata, promjera 40 mm i debljine svega 8,9 mm, sjaji 146 fino brušenih dijamanata.

Breguet Classic Dragon

Ručno gravirani zmaj, 12 rimskih brojeva i kazaljke od ružičastog zlata, moćan su kontrast na brojčaniku obojenom u dvije nijanse tamnocrvene i disku od sedefa. Sat manufakture Breguet od ružičastog zlata promjera je 40 mm, njegov mehanizam Calibre 502,3 debljine je svega 2,4 mm, a sastavljen je od 162 komponente. Ne treba ga navijati 45 sati, izrađeno je 8 primjeraka i svaki je posebno numeriran.

Bovet Recital 26 Chapter Two Golden Dragon

Teško se odlučiti je li veći izazov izraditi minijaturnu skulpturu zmaja od ružičastog zlata ili je smjestiti u sat promjera 46,5 mm. I to zajedno s kupolastim plavim kvarcnim brojčanikom koji pokazuje sate, minute i sekunde te s indikatorom druge vremenske zone na kojem su ispisana imena 24 grada. Savršenstvo od mehanizma manufakture Bovet, Caliber 17DM06-DT, sastavljenog od 443 komponente, omogućava očitanje vremena u svakom od navedenih gradova – istovremeno. Navija se ručno, ima snagu rezerve od pet dana, izrađeno je svega 12 primjeraka: po četiri s brojčanicima od plavog kvarca, aventurina i plavog giljoša. Kao što kaže pisac fantastike George R.R. Martin: ‘Nisu svi ljudi stvoreni za ples sa zmajevima’.

Piaget Dragon & Phoenix Watches

Piaget Godinu zmaja obilježava capsule kolekcijom koja sadrži deset izuzetnih urarskih i draguljarskih kreacija posvećenih magnetskim energijama zmaja i feniksa. Čuvena majstorica drevne tehnike emajliranja, Anita Porchet, ručno je ukrasila dva izdanja sata Altiplano, promjera 38 mm. Njihovi brojčanici s elegantnim plavim zmajem te mješavinom vatrenih nijansi crvene, narančaste i ružičaste na Feniksu, uistinu djeluju živo na zapešću. Od svakog je izrađeno 38 komada – isključivo po narudžbi. U sličnom je stilu izrađen i Altiplano High Jewellery Dragon Watch promjera 41 mm, a Anita Porchet emajlom je dotjerala brojčanik na kojem se nalazi zlatni zmaj. Ovaj sat obrubljen dijamantima pokreće ponos manufakture – ultratanki mehanizam 830P, a izrađeno je samo 8 primjeraka.

IWC Portugieser Chronograph Year Of The Dragon

Klasičan i elegantan Portugieser Chronograph osvećen Godini zmaja, izrađen je od poliranog čelika, a u kućište promjera 41 mm smješten je kronograf, robustan i precizan mehanizam kalibar 69355, izrađen u manufakturi IWC u Schaffhausenu. Impresivan je i rotor u obliku zmaja, vidljiv kroz safirno staklo na poleđini sata. Bordo – nijansa crvene koja simbolizira boje vatre, tradicionalno se u Kini koristi za obilježavanje Lunarne nove godine. Na brojčaniku sata u odličnom je kontrastu s pozlaćenim brojkama kazaljkama. Ova serija izrađena je u ograničenoj količini od 1000 primjeraka.

Roger Dubuis Excalibur Dragon Monotourbillon

Manufaktura Roger Dubuis vješto je sastavila zmaja koristeći 27 pojedinačnih komponenti od mjeda, svaka je sa strane ukrašena crnim lakom te ružičastim zlatom na poliranoj gornjoj površini. Tipično za ovu inventivnu i ekstravagantnu manufakturu, dijelovi mehanizma postavljeni su na 25 različitih razina, stvarajući 3D viziju, voluminoznu i vibrantnu. Bez obzira s koje strane gledate, vidjet ćete zmaja. Satovi Excalibur dizajnirani su poput suvremenih umjetničkih djela. U kućištu od ružičastog zlata, promjera 42 mm, izložen je monoturbillon sa skeletoniziranim mehanizmom, kalibar RD512 od titana, sa snagom rezerve od 72 sata. Limitirano izdanje, ukupno 28 primjeraka, dostupno je ekskluzivno u buticima Roger Dubuis.

Tekst Dubravka Tomeković Aralica

Fotografije Parmigiani Fleurier, Hublot, Arnold & Son, Chopard, Jaeger – LeCoultre, Vacheron Constantin, Breguet, Bovet, Piaget, IWC & Roger Dubuis

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above