Fiart 43 Seawalker Panorama na testu: Svestrani zavodnik3 min

Dodavanjem aerodinamičnog vjetrobranskog stakla talijanski je ljepotan postao siguran i zabavan suputnik za krstarenja i duge praznike

Nakon uspješnog modela 43 Seawalker, talijansko brodogradilište Fiart krenulo je u razvoj modela Panorama koji je svoju premijeru doživio na sajmu u Cannesu. Za razvoj ovog modela zaslužan je Fiartov dizajnerski tim koji je dosadašnji model učinio svestranijim i prilagodljivijim za duži boravak i navigaciju na moru.

Najznačajnija inovacija na ovom modelu je dodavanje aerodinamičnog vjetrobranskog stakla koje je usklađeno povezano s hard topom što brodu daje elegantan izgled i pruža odličnu zaštitu od sunca i vjetra te prostor za postavljanje solarnih panela.

Na test Panorame otišli smo rano ujutro dok se rujansko sunce dizalo s horizonta mirnog Tirenskog mora. Zaštićeni vjetrobranskim staklom koje je nad nama prelazilo u prozirni hard top uživali smo u prizoru dok smo polagano dodavali snagu tihim motorima Volvo Penta od dva puta po 480 konjskih snaga s IPS 650S prijenosom.

Sjedeći iza sportski oblikovanog upravljačkog mjesta na kojem dominiraju dva velika ekrana Garmin s podacima o radu motora te navigacijskim podacima pruža se izniman osjećaj udobnosti i izvrsne preglednosti u svim smjerovima.

Dodavanjem snage motorima brod je promptno reagirao i već kod brzine od 15 čvorova i 1400 okretaja prešao u glisiranje, a putnu brzinu od 26 čvorova postigao je kod 2300 okretaja s potrošnjom od 110 litara na sat dok je najveća brzina koju smo postigli 37 čvorova pri 3700 okretaja s potrošnjom od 185 na sat.

Okreti pri punoj brzini su precizni bez prskanja ili naginjanja i proklizavanja dok visoko vjetrobransko staklo potpunu štiti od vjetra sve putnike na brodu. Zvučna izolacija motora je odlična tako da smo mogli razgovarati sa šefom prodaje brodogradilišta Fiart i pri punoj brzini bez da moramo podizati ton. Oduzimanjem snage brod je usporavao bez prelijevanja krmenog vala preko krmene platforme.

Krma i pramac broda rezervirani su za dva prostrana sunčališta s nizom držača za čaše te sa širokim prolazima s obje strane broda, koji osiguravaju siguran prolaz za vrijeme navigacije ili sidrenja.

Na krmi broda je velika platforma koja može primiti jet-ski ili gumenjak. Centralni dio kokpita, koji je natkriven tvrdim krovom, zauzima veliki stol sa šest mjesta za sjedenje te kompletno opremljena kuhinja s hladnjakom i sudoperom. Ovo mjesto, budući da je zaštićeno od jakog dnevnog sunca ili vlage u predvečerje, predviđeno je kao prostor na kojem će gosti provoditi najviše vremena kada je brod na sidru ili u marini.

Fiart 43 Seawalker Panorama vlasnička kabina
U pramcu je vlasnička kabina

Ulaz na donju palubu nalazi se na lijevoj strani upravljačke konzole odakle stube vode do malog salona sa sofom ispod prozora na lijevoj strani broda koji pruža odličan pogled na morsku pučinu.

Donja paluba podijeljena je na dvije kabine, pramčanu vlasničku s bračnim krevetom i kupaonicom opremljenom tuš kabinom, te kabinu u krmi s dva odvojena kreveta s nešto manje od dva metra dužine.

Veliki prozori i odabir materija te svijetlih pastelnih boja pružaju osjećaj harmonije i prostranosti dok niz ladica, pretinaca i ormara osigurava dovoljno mjesta za sve potrepštine za duži boravak na moru.

Fiart 43 Seawalker Panorama krmena kabina
U krmi je kabina s dva odvojena kreveta

Fiart Seawalker 43 Panorama izuzetan je brod koji svom vlasniku pruža sportski osjećaj pri navigaciji, te udobnost i sigurnost boravka na moru dok zadržava jednostavnost korištenja. Ove karakteristike odvažit će svakog nautičara da s ovim ‘morskim hodačem’ ode i do destinacija do kojih se prije ne bi usudio.

Fiart 43 Seawalker Panorama tehnički podaci

Dužina: 13,84 m
Širina: 3,99 m
Težina: 9300 kg
Spremnik za gorivo: 1150 l
Spremnik vode: 500 l
Motori: Volvo Penta 2 x 480 KS IPS 650S
Najveća brzina: 37 čvorova
Graditelj: Fiart Mare
Zastupnik: Navis Marine

Tekst Marin Marušić

Fotografije Andrea Muscatello 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above