Fiart 39 na testu: Lijep i brz3 min
00:00:53
00:00:53

Nova jahta iz nove generacije Fiart plovila oduševila nas je performansama na moru, funkcionalnošću i profinjenom estetikom, karakteristikama koje ovaj talijanski proizvođač njeguje na svojim jahtama

Na sajmu u Cannesu 2021. Fiart je predstavio novu generaciju svojih plovila. Radi se o dnevnim krstašima od 35, 39 i 43 stope, a prepoznat ćete ih po lijepom, zaobljenom obliku pramca. Zahvaljujući svojemu novom hrvatskom zastupniku, tvrtki Navis Marine, Fiart je na splitskom sajmu nautike ovog proljeće izložio svoj novi model od 39 stopa. Ta lijepa jahtica u ovom je slučaju došla opremljena izvanbrodskim motorima, dok smo u Cannesu imali prilike vidjeti inačicu s unutarnjim.

fiart 39
Stepenasta krma prava je morska terasa, a jahta može biti opremljena unutarnjim ili izvanbrodskim motorima

Zahvaljujući kućnom dizajnu korita, ovaj model jednako dobro ‘trpi’ i unutarnji i vanjski motor, a ono što smo po dolasku na brod odmah primijetili je inovativna krmena platforma, koja se u stubama oko izvanbrodskih motora spušta u more, čineći komunikaciju s krme maksimalno jednostavnom i funkcionalnom, a dodatno ima i ugrađenu ‘normalnu’ pasarelu. U našem slučaju jahta je bila opremljena parom Mercury Verado motora od 350 konjskih snaga.

U slučaju kada su ugrađeni unutarnji motori, ona ima centralne stube koje se također spuštaju gore ili dolje. Krmeno zrcalo se u dvije stube uspinje prema kokpitu koji u stražnjem dijelu ima veliku sofu sa stolom za blagovanje koja može biti udobno sjedište, ali, zahvaljujući spuštanju stola i preklopnom naslonu, i sunčalište. Ovaj dio može se natkriti tendom koja se izvlači iz tvrdog krova. Odmah je na prvi pogled vidljiva širina plovila iznad vodene linije od gotovo četiri metra.

U sredini plovila nalazi se element koji u sebi skriva hladnjak, ledomat, sudoper i kuhalo, a koji je okrenut prema krmi plovila, dok su ispred njega sjedala za kormilara. Taj dio natkriven je tvrdim pokrovom obojenim u crno, koji gotovo dotiče vjetrobransko staklo. Do pramca vodi jedna stuba, tamo se nalazi veliko sunčalište, a posebno su lijepi bočni prolazi koji s obje strane vode na njega.

Inače je cijela jahta omeđena visokim bokovima na kojima se nalazi traka od tikovine koja dodatno uljepšava ovo estetski dotjerano plovilo. Na ulazu u kabinu nalazi se baš praktičan rukohvat i tu se vidi veliko iskustvo Fiarta s plovilima sličnih veličina. U unutrašnjosti jahte smjestile su se dvije kabine, jedna u pramcu s bračnim krevetom, a jedna u krmenom dijelu s dva razdvojena kreveta. Ova jahtica namijenjena je uglavnom dnevnim plovidbama ili ‘đitama udvoje’, ali ako zatreba, četvero odraslih u njoj može udobno spavati. Potpuno opremljena kupaonica nalazi se s desne strane unutrašnjosti.

Kada smo isplovili ispred splitske gradske luke, uvjeti na moru bili su idealni za testiranje, mirno more i lagani zapadni vjetar, pa smo zaista uživali proučavajući performanse ove morske igračke. Brod počinje s glisiranjem pri 4.000 okretaja kada postiže 19 čvorova brzine. Međutim, već na 4.500 okretaja, postiže odličnih 26 čvorova uz potrošnju od 140 litara, dok kod 5.000 okretaja plovi s čak 34 čvora, uz potrošnju od 200 litara.

Negdje između tih dviju brzina nalazi se idealna brzina krstarenja, ovisno o stanju mora, a trup je miran i bez udara siječe morsku površinu. Kad smo dali ‘gas do daske’ novi Fiart poletio je do čak 42 čvora maksimalne brzine. Mi smo se, nažalost, morali vratiti u luku, ali smo s osmijehom na licu shvatili mogućnosti male jurilice koju smo isprobali. Ako vas zanima ovakva jahtica, obratite pažnju na Fiartov program koji nudi odlično koncipirana plovila.

Fiart 39 tehnički podaci

Duljina preko svega: 12,61 m
Širina: 3,86 m
Gaz: 1 m
Istisnina: 7,9 t
Brzina: 25-42 čv.
Spremnik za gorivo: 940 l
Spremnik za vodu: 620 lt
Motori: Unutrašnji – 2 x V6 – 280 – CE DPS Volvo Penta ili 2 x D4 i D6 – DPI Volvo Penta,
Izvanbrodski – 2 x Mercury Verado ili Suzuki i 3 x Mercury Verado ili Suzuki
Zastupnik: Navis Marine

Tekst Darko Šupuk
Fotografije & video Fiart

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above