Dufour Yachts: Luksuzna odiseja4 min
00:11:57
00:11:57

Francusko brodogradilište iz čuvenog La Rochellea pisalo je povijest nautike i postalo sinonim za vrhunsku izradu i dizajn, osvajajući brojne nagrade za modele koji su se obraćali jedriličarskim entuzijastima

Više od 60 godina strasti prema jedrenju

Od osnutka kuće Dufour početkom 1960-ih, više od stotinu modela je zamišljeno, kreirano, dizajnirano, razvijeno, izgrađeno i isporučeno klijentima iz njezinih pogona u Saint-Xandreu i Perignyju, simboličkom uporištu marke u blizini La Rochellea. Svaki je model obilježio svoje doba, a i danas su prepoznatljivi na prvi pogled.

Dufour 41 (2023)

Francuska jedrilica po mjeri kupca

Godine 1964. Michel Dufour, izumitelj poliesterskog broda koji s proizvodne trake silazi spreman za plovidbu, opremio je svoje modele svim potrebnim osobinama za demokratizaciju jedrenja.

Od samog početka, omjer udobnosti i performansi, sigurnosti i kvalitete završne obrade te, povrh svega, cijena i udovoljavanje kupcu bili su ključni za privlačenje ambicioznijih jedriličara. Baš pažnja prema njihovim potrebama bila je presudna za uspjeh Dufoura u nautičkoj industriji koja je tad tek bila u razvoju.

Taj moderni pristup nastavio se i u budućnosti brodograditelja dugo nakon što je njegov osnivač predao kormilo nasljedniku. Svi potezi njegovih nasljednika slijedili su ova temeljna načela, koja su omogućila Dufourovim modelima da postignu međunarodni uspjeh i prodaju se u više od dvadeset pet tisuća primjeraka.

Dufourove ikone

Modeli i serije Le Sylphe, L’Arpège, Le Dufour Prestige, Classic, Trophy i Atol, Dufour 40, Grand Large, Exclusive i sada Sailboat svi su redom i na svoj način odgovorili na trenutne potrebe i prohtjeve tržišta, koje je u vječnom razvoju.

Le Sylphe (1964)

Sylphe je bio jedan od prvih modela izgrađenih od kompozita poliestera i stakloplastike. Izveden prema visokim standardima, potpuno opremljen i spreman za plovidbu, postao je ikona, kao i L’Arpège, krstaš za oceanske regate. Kad je za kormilo Dufoura stao Baron Marcel Bich, početkom 1980-ih, budućim je modelima dao naglašeniju regatnu orijentaciju.

Kuća je prvi put angažirala vanjske suradnike za dizajn trupa – Johana Valentijna i Germana Frersa. Njihov trud je urodio modelima serija 3800 i 4800, kao i malim integralnim modelima T6 i T7.

L’Arpège (1967)

Doba luksuznih dizajnerskih modela

U 90-ima su postali privlačni veći i luksuzniji modeli, a kako bi podignuo ponudu kuće na novu razinu, Dufour je pozvao na suradnju međunarodno priznate dizajnere i projektante: Harlé-Mortain je dizajnirao prvi 54 Prestige i 56 sa središnjim kokpitom, Jean Berret model 48, a na kraju je Bruce Farr obdario najveći model 65 impresivnim performansama. Serija Classic je zablistala s čak 14 modela, duljine od 30 do 50 stopa.

Dufour 530 osvojio je nagradu Best SAIL Boat 2022

U novom vlasništvu grupe Del Pardo početkom 21. stoljeća Dufour Yachts oblikovao je otmjene regatne modele koji će obilježiti desetljeća koja dolaze. Umberto Felci i Patrick Roseo odabrani su kao dizajneri serije brzih krstarica, međi kojima su se istaknuli modeli Dufour 34, 49 i 44.

Nakon toga je uslijedila serija Grand Large, temeljena na idealima brzine i elegancije, a u deset godina postojanja predstavila je sedam modela od 32 do 52 stope.

Jedrilica Dufour 530

Kada je globalna financijska kriza 2008. poremetila svjetsku ekonomiju, nautička industrija je počela racionalizirati proizvodne procese, a uvedeni su i neki vrlo inovativni modeli kako bi privukli nove kupce.

Šesnaest različitih modela u rasponu od 30 do 56 stopa izišlo je iz pogona u Pérignyju i pogurnulo Dufour u sam vrh internacionalne nautike. Serija Grand Large ostvarila je apsolutni uspjeh prilagođavajući se sve većim očekivanjima tržišta.

Dufour danas

Od 2018. Dufour Yachts je u većinskom vlasništvu grupe Fountaine Pajot. Sinergija nastala ovim spajanjem korisna je za oba brenda, budući da se temelji na korijenima u istom gradu, La Rochelleu, i njihovim jedinstvenim povijestima.

Jedrilica Dufour 41

Strastveni pokretači ovih legendarnih brendova nadopunjuju jedni druge i dižu Dufour na drugo mjesto po veličini u svom segmentu.

Tri različite verzije, Easy, Ocean i Performance, također su svestrani modeli idealni za sve stilove jedrenja. Dufour nastavlja pisati povijest nautike i ulazi u novo desetljeće spreman na sve izazove.

Fotografije & video Dufour Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above