Christian Grande: Dizajn u talijanskom stilu4 min

Jedan od najinovativnijih i najstručnijih dizajnera nautičke industrije i industrijskog dizajna klijentima nudi umjetnička djela prerušena u proizvod praktičnog dizajna

Studio Christian Grande DesignWorks bavi se dizajnom jahta i drugih produkata već dvadeset godina, a najpoznatiji je po inovativnom stilu donekle nadahnutom automobilskim dizajnom ili prirodom. Christian Grande rođen je 1972. i među najmlađim je talijanskim dizajnerima na listi najboljih. Nakon godina studija u ponajboljim školama za umjetnost i dizajn, Grande je diplomirao na Modena School of Car Design, na koju će se kasnije vratiti kao predavač. Podjednako zainteresiran za dizajn automobila i jahta, Grande je 1992. upisao specijalizaciju iz nautičkog dizajna i uskoro počeo suradnju s kućom Sessa Marine, brodogradilištem s pet desetljeća iskustva.

Do danas je studio Christian Grande DesignWorks stvorio više od 100 modela jahti između 30’ i 100’ za niz talijanskih i međunarodnih brodogradilišta, a za njih je dobio i 16 internacionalnih nagrada. Christianov dizajn odlikuje se klasičnim talijanskim stilom, koji se ne očituje samo u estetici, već prožima proizvod do srži. Uz vrhunske performanse i sigurnost, te ekstremnu posvećenost detaljima, jahte i automobili koji siđu s crtaćeg stola Christiana Grandea vesele vlasnike i, općenito, oduševljavaju svakoga tko ih vidi.

Među petnaest stalnih zaposlenika Grandeova studija naći će se stručnjak za svaki dio projekta – uključujući projektante i specijaliste za razne dijelove nautičkog dizajna – pa se studio može baviti s više projekata istovremeno, čak i unutar različitih segmenata dizajna. Kroz godine takvog rada studio je stekao golemo iskustvo u najrazličitijim sektorima, a to iskustvo sada koristi za ispunjavanje želja klijenata, kakve god bile.

Christian Grande oko sebe je okupio sposobne, kreativne ljude i odlučio se za poseban pristup orijentiran na kontrolu troškova u proizvodnji i iz tog je razloga uvijek toliko drag velikim brodogradilištima. U procesu stvaranja jahte, Grande je u stalnom kontaktu s klijentom, čije ga želje vode. Za kreativni proces, kaže, nije mu dovoljno znati što klijent želi, već i zašto to želi, a bez obzira na to tko je naručitelj, konačni je proizvod u podjednakoj mjeri kvalitetan dizajnerski proizvod i umjetničko djelo. Važno je naglasiti da je Christian Grande jedini europski dizajner jahta koji surađuje s dva velika i važna kineska brodogradilišta, DFC (DFC Wuxi Dong Fang High Speed Craft) i Sundiro (Sundiro-Sanlorenzo).

Grande kaže da je na suradnju s kućom DFC pristao zbog potencijala koji je prepoznao u graditeljskim sposobnostima te kuće, poznate po dugogodišnjem iskustvu u gradnji patrolnih brodova. ‘Pružila mi se prilika da razvojem jahta za DFC utječem na razvoj brodogradnje u Kini, zato sam ovo jako ozbiljno shvatio. Želio bih s tom kućom ostvariti dugu i plodnu suradnju, stvarati inovativne brodove čija će vrijednost biti internacionalno priznata’, kaže Grande. Prestižna marka Sanlorenzo i graditeljski div Sundiro Holding zajedno su stvorili brend Sundiro Yacht, za čije je modele – gama će se protezati od 40’ do 70’ – zadužen isključivo Grande, čiji će studio osmisliti stil interijera i eksterijera.

Christian Grande
Na dizajnu jahte Sundiro SY70 Grande je posebno vodio računa o linijama i detaljima

Grande je za Sanlorenzo nedavno odradio i redizajn modela SL 104, koji u obnovljenoj verziji ima praktičniju fly palubu i upravljačko mjesto. Također je reorganizirao raspored prostorija na tom modelu, što je utjecalo na ugođaj – cilj tog pothvata (s obzirom na open-space koncept koji se očekuje od jahte ovih dimenzija) bio je postizanje ugođaja vile s terasom uz more. Grande je posao odradio besprijekorno, stvorivši jahtu ugodnu poput doma i izvanredno povezanu s okolinom, unutrašnjosti okupane prirodnom svjetlošću i prožete morskim bojama.

Među drugim njegovim projektima ističe se i Flyer 660 Vintage, koji Grande opisuje kao hommage zlatnim godinama dizajna brodova, mitskim 1950-ima u kojima se svaki san o luksuzu činio dosežnim. Zaobljene linije tog modela i pastelne boje, jarka plava i kromirani detalji daju mu sportski izgled, ali i potiču maštu na lutanje morem. I Bocanegra upravljač za jahte djelo je studija CG DesignWorks. ‘Želio sam se iznova pozabaviti odnosima između jahte i skipera, za što sam posudio materijale i oblike iz segmenta automobilskog dizajna. Novo sučelje jedinstveno je i na dodir, zbog materijala od kojih je upravljač Bocanegra izrađen – kromiranog čelika i mekane kože – i oblika, upravo idealno za sportske jahte’, kaže Grande.

Grande je posebno ponosan na automobil Scuderie Campari Biposto, hibridni električni automobil na nožni pogon (!) nadahnut klasičnim modelima sportskog automobilizma, a za stvaranje ovog uistinu neobičnog projekta Grande je iskoristio svoj talent i modernu tehnologiju. Svojevrsna igračka za odrasle, ovaj hibrid bicikla i električnog automobila izrađen je od ekstremno laganih materijala i upravo zbog toga postiže dobru brzinu i uz tako neobičan pogon.

Grande je ovaj automobilčić dizajnirao za posebnu vrstu klijenata, te kaže: ‘Želio sam ponuditi nešto rođenim kolekcionarima, ljudima koji vole neobične predmete koji ipak nisu tek puki ukras na polici, nešto čime se mogu koristiti, ali što mogu s ponosom pokazivati prijateljima. SC1 Biposto može onamo kamo prosječan automobil ne može i zamišljen je kao vozilo za slobodne trenutke; nudi vam priliku da sjednete za upravljač s nekime tko vam je drag, bio to partner ili dijete, i otisnete se u prirodu.’ Dizajner uživa u stvaranju prijevoznih sredstava i gotovo nema tipa vozila koje nije spreman preobraziti – dokaz tome je i kamper Indigo Vas-Mercedes, koji bi, kako kaže, mogao postati primjer drugima u svojoj kategoriji.

Christian Grande
Hibridni električni automobil Scuderie Campari Biposto

A projekt Abifloat kao da je krenuo s iste polazne točke. Sve popularniji koncept života u prirodi, ali i bez odricanja od moderne civilizacije, Grande je interpretirao na svoj način i ponudio modularne plutajuće stambene objekte koji se stapaju s okolišem, ali i jedni s drugima. Plutajuće vile zanimljive su i zbog beskrajnih mogućnosti prilagodbe željama ili potrebama vlasnika. Od jednosobne kućice na vodi do pravog naselja na više razina, Abifloat nudi nov način življenja i suživota.

Studio Christian Grande DesignWorks svoj stil oblikuje na nekoliko temeljnih točaka, među kojima su najistaknutije nadahnuće automobilskom industrijom, prirodom i njezinim načinom stvaranja, te gotovo ekstremna posvećenost detaljima. Takav pristup, uz matematički preciznu analizu funkcionalnih i stilskih osobina proizvoda, uvijek rezultira nečim posebnim: najmodernijim rješenjima, inovativnošću uz isplativost i unaprjeđenjem postojećih koncepata, a nas promatrače navodi na nestrpljivo iščekivanje sljedećeg projekta s potpisom Christiana Grandea.

Fotografije Arhiva Sand People Communication

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above