Bertrand Piccard: Utjecajan glas4 min

Istraživač, psihijatar i ambasador čiste tehnologije – Bertrand Piccard spaja inovacije i avanturu kako bi riješio velike izazove našeg vremena. Upisao se u povijest postavivši dva zrakoplovna rekorda: obišao je svijet u balonu bez zaustavljanja i u solarnom zrakoplovu bez goriva

Bertrandu Piccardu je postizanje nemogućega ugrađeno u DNK. Izdanak legendarne dinastije istraživača i znanstvenika, koji su osvojili visine i dubine našeg planeta, ušao je u povijest 1999. godine s prvim neprestanim letom balonom oko svijeta na Breitling Orbiteru 3, a prije pet godina i u solarnom zrakoplovu bez goriva. Pionir i u tome da ekologiju promatra kroz prizmu profitabilnosti, početkom 21. stoljeća počeo se baviti promicanjem obnovljivih izvora energije i čistih tehnologija.

Njegova zaklada Solar Impulse osnovana je kako bi tu poruku prenijela diljem svijeta, a Piccardova misija bila je odabrati 1000 efikasnih rješenja za zaštitu okoliša na profitabilan način. Ove godine Bertrand Piccard i zaklada Solar Impulse uspjeli su to i ostvariti, te su odmah obećali da će nastaviti u istom smjeru. Zaklada je namijenjena onima koji donose političke i ekonomske odluke u ime većine te im daje alate za usvajanje puno ambicioznijih energetskih i ekoloških politika i tako pomaže da zacrtaju rutu za postizanje ugljične neutralnosti prije 2050.

Ovo je fotografija balona kojim je letio Bertrand Piccard
Bertrand Piccard ušao je u povijest kada je 1999. obišao svijet balonom bez zaustavljanja

‘Danas postoje tisuće rješenja koja mogu potaknuti gospodarski rast i istodobno pozitivno utjecati na okoliš, ali ta su rješenja često skrivena u novoosnovanim tvrtkama ili istraživačkim laboratorijima. Ostaju nepoznata onima koji donose odluke i ne primjenjuju se na industrijskoj razini, pa malo ljudi shvaća da ih mogu koristiti, ali i koliko su postala profitabilna. Svi mi moramo prihvatiti čiste tehnologije i učinkovita rješenja, jer su i ekološka i logična, stvaraju radna mjesta i profit, smanjuju štetne emisije CO2 i čuvaju prirodne resurse. Čak i da klimatske promjene ne postoje, takva bi rješenja bila logičan izbor. Čisti rast puno je bolji od prljavog statusa quo koji imamo danas’, kaže Piccard.

Drugi veliki pothvat Piccard je ostvario obišavši svijet u solarnom zrakoplovu bez goriva

Svjestan da održivi razvoj nije ograničen na zaštitu resursa planeta, Bertrand Piccard također je aktivno uključen u humanitarne akcije, primarno u borbu protiv nome, bolesti povezane s ekstremnim siromaštvom, uzrokovane pothranjenošću i lošim higijenskim uvjetima. Osim toga, voli dijeliti iskustva i ideje pisanjem, ali i nadahnuti mlađe generacije. Zbog svojeg dvostrukog identiteta – psihijatra i istraživača – Piccard je utjecajan glas koji čuju i najveće institucije, koje ga danas smatraju predvodnikom promišljanja tema inovacija i održivosti.

Ovo je fotografija solarnog aviona bez goriva

Trenutno je ambasador Ujedinjenih naroda za okoliš i specijalni savjetnik Europske komisije. U svom pothvatu 2016., slijetanjem nakon 43.000 kilometara prijeđenih bez goriva, Piccard je pokazao da obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost mogu dati krila nevjerojatnim pothvatima – i tako naglasio ideju da ćemo lakše zaštititi okoliš širom primjenom modernih čistih tehnologija nego borbom protiv društvenih trendova u mobilnosti, komforu i napretku.

Piccard je postao utjecajan glas kad je riječ o održivom napretku

‘Avantura je spoj ljudske domišljatosti i pionirskog duha primijenjenih za razvoj kvalitete života kakvu sadašnje i buduće generacije zaslužuju’, smatra Piccard, čiji se avanturistički duh provlači kroz tri generacije izumitelja koji su posvetili svoj život znanstvenoj avanturi i zaštiti okoliša. Prvi od njih bio je Auguste Piccard, koji je otvorio put modernom zrakoplovstvu prvim stratosferskim letom u kapsuli pod tlakom koju je sam izumio. Njegov sin Jacques Piccard bio je pionir znanstvene ekologije, koji je otkrio tragove života tijekom povijesnog zarona do najdublje točke oceana, Marijanske brazde.

Ovo je fotografija Bertrand Piccard

Nadahnuti avanturist od malih nogu, Bertrand Piccard bio je jedan od pionira razvoja zmajarenja i ultralakih letjelica u Europi, pobijedio je u Transatlantic Balloon Raceu i kao prva osoba u povijesti obišao svijet balonom bez zaustavljanja, u Breitling Orbiteru 3. Taj let iz 1999. godine još uvijek drži rekord kao najduži let bez goriva u povijesti zrakoplovstva i po prijeđenoj udaljenosti i po trajanju, a neko su ga vrijeme smatrali i posljednjom velikom pustolovinom 20. stoljeća. Nekoliko milijardera, poput Richarda Bransona i Stevea Fossetta, pokušalo je ponoviti taj let i nije uspjelo, a ukupno je 10 ekipa 21 put pokušalo doći do ovog posljednjeg Svetog Grala. I sam Bertrand Piccard je uspio tek iz trećeg pokušaja s Brianom Jonesom, nakon neuspjeha 1997. i 1998. godine.

Tijekom 20 dana ovog leta on i njegov engleski kopilot bojali su se da će ostati bez propana, a Piccard je tom prilikom sam sebi obećao da će odraditi još jedan let oko svijeta, ovaj put bez goriva. Zanimljiva je činjenica da je javnost mogla uživo pratiti Bertranda i Briana na internetskoj stranici Breitling Orbitera – što je bio prvi takav prijenos u povijesti interneta. Piccard vjeruje da ‘performanse i uspjeh proizlaze iz sumnje, iz pitanja koja potiču našu kreativnost’. Bilo da se radi o zaštiti okoliša ili smanjenju nejednakosti, Bertrand Piccard nastoji istaknuti rješenja sinergijom elemenata u kojima drugi vide samo suprotnosti, i nastoji ujediniti sve sudionike, podići svijest javnosti i potaknuti političko djelovanje.

Fotografije AFP, Piccard Family, Philipp Böhlen & Solar Impulse / Stefatou

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above