Održana 30. ekološka akcija Think Green – Opatija 2023.3 min

 

Ronilački klub Roniti se mora s partnerima je uspješno realizirao jubilarnu 30. ekološku akciju Think Green u Opatiji

U jednodnevnoj akciji očišćeno je područje oko opatijskog mula (Zert), a iz mora je izvađeno ukupno 3.760 kilograma raznovrsnog otpada, od čega najviše staklenih boca, električnih kabela, 50-ak automobilskih i kamionskih guma, izgubljenog ribolovnog alata, metalnih i plastičnih konstrukcija te ugostiteljskog namještaja.

 30. ekološka akcija Think Green

 

U jubilarnom izdanju ove ekološke akcije sudjelovalo je 139 ljudi. Bili su tu ronioci iz ronilačkih klubova Roniti se mora Zagreb, Aquanaut, KPA 3. Maj, DVD Drenova iz Rijeke, DSR Jadranovo, JVP Opatija, KPA Adria iz Kraljevice, KPA Amfora s Raba, KPA Karlovac, KPA Vodomar iz Duga Rese, KPD Ina Kostrena, RK Agramsub, RK Geronimo Zagreb te djeca iz Društva ‘Naša djeca’ Opatija.

Inače, prošle je godine održano rekordnih pet ekoloških akcija Think Green u kojima je iz našeg mora, rijeka i jezera izvađeno više od 33 tone otpada, a ronilački klub Roniti se mora zbog toga je ove godine dobitnik nagrade Ponos Hrvatske pa svoju tradiciju nastavlja i u ovoj godini s novim izazovima i na novim lokacijama.

 30. ekološka akcija Think Green  30. ekološka akcija Think Green

 

Predstavnici poduzeća, a ujedno i partneri projekta zahvalili su ronilačkom klubu Roniti se mora što ih je prepoznao kao dobrog i ekološki odgovornog partnera, a čelnici svih poduzeća najavili su suradnju s klubom i u nadolazećim akcijama. Pritom su naglasili kako im je čast podržati akciju Think Green jer su upravo takve akcije važne, ne samo za očuvanje našeg podmorja i obale koja je među najljepšima na svijetu, nego i za sve članove našeg ekosustava, za sve nas.

Akcija je održana u partnerstvu s C.I.O.S. grupom, Metis d.d., Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, INA d.d. i AqUA – Adriatic Underwater Academy, a pod pokroviteljstvom TZ Grada Opatija i Grada Opatija. Sponzori ove akcije bili su: Mares, Garmin, Jamnica, Klara, Montre, Seiko, Germania Sport, Fast food Buddy’s, Suza destilerija, Hotel/Restaurant/Bar Bevanda, IPL ART, JVP Opatija, Društvo ‘Naša djeca’ Opatija, Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. (EM Tehnologija Rijeka), a medijski pokrovitelji SCUBAlife, Morski.hr te ScubaSkener.

 30. ekološka akcija Think Green  30. ekološka akcija Think Green

Po završetku čišćenja na ovoj ekološkoj akciji djeca su u more ubacila eko kugle s efektivnim mikroorganizmima kako bi dodatno oplemenili morsku vodu. Eko kugle su izrađene u suradnji s tvrtkom Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. (EM Tehnologija Rijeka). Efektivni mikroorganizmi predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina.

Uz druge prirodne mikroorganizme s kojima su u sinergiji nastoje svako područje dovesti u prirodnu ravnotežu. Svaka kuglica veličine teniske loptice od smjese gline i efektivnih mikroorganizama pročisti i dodatno oplemeni oko metar kvadratni morske površine. Efektivni mikroorganizmi su u potpunosti prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojeni, niti genetski modificirani. Nakon bacanja kuglica u more one padaju na dno te počinju svoj proces oplemenjivanja morskog dna.

 Društvo 'Naša djeca' Opatija Društvo 'Naša djeca' Opatija

Ronilački klub Roniti se mora već dvanaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

 

Fotografija RK Roniti se mora

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above