Mljetska zelena oaza

by Yachts Croatia

Plaže otoka Mljeta imaju fini pijesak poput tropskih laguna uokviren rubom borova – pravi je to mali raj smješten u beskrajnoj tišini

Do jezera nacionalnog parka Mljet (42° 46′ 0″ N, 17° 27′ 0″ E) moguće je doći iz zaljeva Poena, Polače i Gonoturska, koji je uvijek najmanje posjećen. Ako bacite sidro u zaljevu Polače, morat ćete platiti taksu, koju će doći naplatiti osoblje kapetanije, ili možete sami otići u turistički centar, gdje ćete dobiti i brošure i karte nacionalnog parka. Nacionalni park Mljet proteže se cijelim sjeverozapadnim dijelom otoka i dodiruje dva slana jezera, Veliko i Malo jezero.

Mljet Plovidba

Dopušteno je veslanje kajakom, pa ako želite, možete ga iznajmiti na Malom Mostu kako biste veslali oko oba jezera

Jezera se zajedno protežu duž oko četiri kilometra, a do njih je moguće doći i autobusom iz Polača. Ako ste akcijski tip, nacionalni park možete obići na biciklu, što je praktično i zato što motornim vozilima nije dozvoljen ulaz u park. Posred Velikog jezera leži otočić Melita, a na njemu nekadašnji benediktinski samostan iz 12. stoljeća, danas mali restoran i kafić. Mali otok dostupan je brodom, za koje se karta plaća. Oba su jezera okružena dobro uhodanim pješačkim stazama zaštićenima od vrućine gustom šumom, pa je šetnja onuda ugodna.

Mljet Saplunar

Plaže su fantastična mjesta za neometano provesti neko vrijeme u uživanju mora, pijeska i mirnoj prirodi

Najam bicikala dostupan je u Polačama i na Malom Mostu, gdje su jezera spojena uskim kanalom. Osim biciklizma, u parku je dozvoljena i vožnja kajakom, te, naravno, sunčanje i plivanje – najbolja zabava, jer voda je u cijelom parku toplija nego na obali i plivanje je ugodno čak i izvan sezone. Kod malog Mosta i Solina plima i oseka ljuljuškaju vodu za ugodan i opuštajuć dojam.

Fotografije D. Pačić, I. Pervan i Udruga Sunce

Skrivene rute Ninskog zaljeva
Jadranska Mona Lisa