Projekt Hvarwine koji vode Zoran Pejović i Sara Rasmussen svijetu predstavlja otok Hvar kroz bogatu tradiciju stvaranja jedinstvenih vina
Kroz stoljeća bogate i burne povijesti Hvarani su obrađivali svoje vinograde s velikom vještinom i pažnjom, blagoslovljeni bujnošću Mediterana. Već u 4. stoljeću prije Krista stari Grci su donijeli vinovu lozu na sunčani otok i posadili je na plodna polja starogradske ravnice. Starogradsko polje danas je pod zaštitom UNESCO-a, ali ostala je priča o vrijednim ljudima i strastvenim vinarima koji su u specifičnoj klimi od lokalnih sorti stvarali jedinstvena vina.

Dalmacija općenito, a posebno otok Hvar ima stjenovit krajolik i obronke s beskrajnom raznolikošću mikroklime što rezultira vinorodnim područjem u kojem je terroir presudno važan čimbenik. Najpoznatiji su vinogradi na strmim južnim padinama otoka gdje je grožđe okupano suncem, ali isto tako izloženo djelovanju mora i kamenog okoliša.
Premda će svima prva asocijacija za Hvar biti snažna crna vina od Plavca Malog kao najraširenije dalmatinske sorte, istina je kako je Hvar otok na kojem dobro uspijevaju i laganija bijela vina od sorti Prč, Maraština, Bogdanuša i Pošip.

Upravo na tih 2500 godina tradicija nastao je projekt Hvarwine kojim Zoran Pejović i Sara Rasmussen žele svijetu predstaviti i ponuditi samo najbolje od vina s otoka Hvara ili još bolje toliko specifičan hvarski način života. U web shopu zasad su zastupljeni Jo Ahearne, Andro Tomić, Ivo Duboković, Tonči Marijan i Juraj Vujnović kroz bijela, narančasta, crna, rosé i desertna vina.
Fotografije Hvarwine i Nikola Radovani