Ivan Gospodnetić: Cjelokupan angažman4 min

Vrhunska usluga i vrhunske namirnice, u prvom redu one iz mora, zaštitni su znak restorana Gariful, a potreba za specijalitetima kuće dovela je do nove djelatnosti restorana koja, osim dostave hrane i pića, klijentima nudi potpunu i personaliziranu uslugu za vrijeme njihova boravka na Hvaru

Hvarski restoran Gariful već je godinama perjanica hvarskog i hrvatskog ugostiteljstva, s razinom usluge i kvalitetom namirnica koje odskaču od okoline i zadovoljavaju elitnu klijentelu koja Hvar pohodi bilo kopnom, bilo morem. Jahting populacija osobito je naklonjena gradu Hvaru, a gosti koji plove najluksuznijim plovilima na svijetu redovito odabiru baš restoran Gariful za svoje ‘utočište’.

Čak je i vez kojim upravlja hvarska lučka uprava, na tzv. Punti rive u Hvaru, najčešće tražen upravo radi posjeta tom restoranu. S vremenom su i gosti na jahtama, kao i mnogi drugi hvarski turisti, prepoznali Gariful kao mjesto u kojem se osjećaju kao kod kuće. Rezultat je to velikog truda koji je relativno mladi vlasnik Garifula Ivan Gospodnetić, zajedno sa svojim timom suradnika, uložio u restoran i koji mu se na najljepši način vratio. Ono što se nakon toga dogodilo, i što je dovelo do nove poslovne djelatnosti Garifula, u svojoj biti nema direktnu vezu s ugostiteljstvom, nego s profesionalnim standardima usluge koju Gariful postiže.

Gosti restorana su s vremenom u Garifulu pronašli odgovor na brojna pitanja, od kojih mnoga nemaju dodirnih točaka s restoranom, a na koja im je kao pravi domaćin Gospodnetić mogao dati zadovoljavajući odgovor i uslugu. Tako je nastao Gariful Yachts supply, te Yachts charter. Ipak, hrana restorana poznatog po kvaliteti svježih namirnica, u prvom redu morskih plodova, bila je ‘kvasac’ za razvoj novih djelatnosti.

Ivan Gospodnetić kazao nam je više o tome: ‘Mi se svake godine trudimo biti sve veći i jači, a osnovna djelatnost nam je restoran i ugostiteljstvo. Međutim, usluge yachts supplyja i yachts chartera su nam došle same od sebe, jer su nas naši klijenti to tražili. Počeli smo s jednostavnim zahtjevima poput onog ‘donesi mi malo te ribe i par jastoga na brod’ do prodaje vrhunskih boca vina i pjenušca, pa se vidjelo da takva usluga zahtijeva i adekvatan angažman.’

Ipak to niste ostavili ‘ispod banka’, već ste otvorili sasvim novu djelatnost?
Ja u svemu želim biti savršen, pa sam i to odvojio, jer se svaštarenjem ne može postići kvaliteta, ni u samoj usluzi, ni u financijskom rezultatu. Yachts supply postoji već dvije godine i tek dolazi vrijeme kada će taj posao biti na razini kakvu očekujem, usprkos odličnim dosadašnjim rezultatima. Od ove godine imamo i dvije djevojke koje rade kao privatni concierge, te pomažu oko svih potreba naših gostiju u Hvaru. To ne naplaćujemo, već nudimo kao dodatnu uslugu, od informacija o plažama, barovima, do najma automobila… I ta grana poslovanja je nastala od stalnih upita gostiju kojima se trudimo ispuniti sve želje, odnosno omogućiti da, kada su u našem Hvaru, u potpunosti uživaju u svom odmoru. Što se tiče nautičara i jahti, primjerice zbog odličnih odnosa s Nautičkim centrom, možemo klijentima ponuditi čak i vez uz sam restoran, koji je ipak najbolji po mirnom moru jer valovi tu ponekad stvaraju probleme, ali ih i na to upozorimo.

Ne radite samo s jahtama?
Radimo i s dosta vila u Hvaru koje uzimaju našu hranu, za njih smo priredili posebne jelovnike, a dostavljamo im i sirove namirnice po želji, od običnih poput svježeg povrća, koje je ljeti deficitarno, do specijaliteta poput kavijara.

Možete li konkretno opisati što sve nudite vašim klijentima?
Yacht supply restorana Gariful nudi kompletno sve, cijelu uslugu koja treba jahtama, od babysitterica, do transfera automobilima, avionima i gliserima. U ponudi imamo i više od 400 plovila za najam, od najmanjih do najvećih poput jahte ‘joyMe koja je najveća jahta za čarter pod hrvatskom zastavom. Najviše smo ipak fokusirani na namirnice i hranu jer to gosti najviše traže, a to su u prvom redu specijaliteti koje imamo u ponudi u restoranu, poput svježe ribe i morskih plodova.

Zar je takvim klijentima zaista potrebna vaša pomoć?
U srcu sezone je vrlo teško naći i nabaviti svježe morske plodove, pogotovo nekome tko ne živi tu. S obzirom na to da smo dugo u poslu, imamo sedam brodova koji love ribu za nas, a i druge kanale i dobra poznanstva, pa uvijek lako dođemo do svježih namirnica. Ispunimo bilo kakvu narudžbu koju dobijemo. S druge strane, kod nas klijenti zajedno s hranom mogu dobiti i sve ostalo, poput vrhunskih vina, po kojima smo također poznati. Naša vinska karta sadrži jako puno vina iz svih dijelova svijeta, od Australije, obje Amerika, Europe, pa čak i Njemačke čija vrhunska vina također imaju svoje ljubitelje koji nas posjećuju, a lako dolazimo i do onih boca koje nemamo u ponudi. Ljudi nam dosta traže Chablis i Motrachet različitih etiketa, te pjenušce poput Crystala, pa i Dom Perignon White Gold… Od hrvatskih vina odlično ide naš Grgić.

Koje područje pokriva vaša dostava?
Dostava gotovih jela pokriva akvatorij Hvara, i to su najčešće jela s našeg menija. Što se tiče sirovih namirnica i ostalih proizvoda, pokrivamo područje od Zadra do Dubrovnika.

Što gosti biraju s vašeg menija?
Što se tiče hrane, bitno je kazati da se u restoranu ne služi ništa što nije hrvatsko, a nastojimo da imamo što više autentične i kvalitetne domaće hrane. Primjerice, makaruni (tjestenina) iz Korčule su domaći, jedna ih žena radi specijalno za nas. Kada je sezona, onda beremo i divlje hvarske šparoge koje se odlično slažu s nizom jela. Hobotnicu pečemo na više načina, i pod pekom i kao carpaccio, gostima se to baš svidjelo iako se radi o jednostavnom jelu. Također, imamo kombinaciju koju zovemo Gariful u kojoj smo spojili jastoge i meso, kao carpaccio, a ubacili smo tu i zdravu prehranu, nudimo organske namirnice, te one za vegetarijance i makrobiotičare.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above