Frauscher 1212 Ghost na testu: Odvažan i lijep4 min
00:02:36
00:02:36

Frauscher 1212 Ghost ne ispunjava samo prazninu u pogledu veličine i cijene između 1017 GT i 1414 Demon, već pruža šansu vlasnicima da evoluiraju u razred više

Ponekad se dogodi da se ukrcate u elegantno dizajnirani brod za testiranje, sjednete za kormilo s pogledom usmjerenim prema digitalnim i analognim zaslonima i zaključite da vas sve te brojke ne interesiraju. Jedino što vas zanima jest povući ručicu gasa prema naprijed. Frauscher 1212 Ghost jedan je od takvih brodova.

Ovo je fotografija Frauscher 121 Ghost pogled odozgo u plovidbi
Cijela silueta Frauschera Ghost 1212 od pramca do krme, s vjetrobranom i s dva diskretna usisnika za zrak i ‘super car’ krmom, izgleda nevjerojatno seksi

Frauscher 1212 Ghost dizajn

Nikad nismo skrivali svoju naklonost prema austrijskom brendu Frauscher, jer je njihov proizvodni proces i konačan proizvod jedan od rijetkih primjera u nautičkoj industriji kako se brodovi trebaju raditi. Bliži se stota godišnjica postojanja ove obiteljske tvrtke, čiji potomci još uvijek vode tvrtku, pa možemo reći da novi 1212 Ghost uistinu nosi DNK prvih drvenih brodova.

Ghost ne ispunjava samo prazninu u pogledu veličine i cijene između 1017 GT i 1414 Demon, već pruža šansu vlasnicima 1017 da evoluiraju u razred više, koji će se dogodine proširiti i verzijom Ghost Air. Dizajner Stephan Ewerwin, koji je radio Frauscher 1017 GT, ovdje je dao onu prepoznatljivu i elegantnu liniju tipičnu za austrijski brend.

Ovo je fotografija Frauscher 121 Ghost pogled s krme
Frauscher 1212 Ghost na jedan poseban način zapravo spaja visoki luksuz i stil, udobnost i sportske performanse

Dug i potpuno čist pramac od tikovine predivan je sam po sebi, no za mnoge nautičare je i nezgodan, jer na valovitom moru penjati se preko prolaza desno od skipera na pramac bez ikakvog hvatišta, dizati muringe, stavljati bokobrane, nije za svakoga. No, zato ćete se pramcem Ghosta bez ustezanja kretati direktno na valove, a pozicija za kormilom je točno u liniji s vrhom pramca, što pruža najbolji osjećaj u plovidbi i zbog toga je Frauscheru, kao u pravoj ljubavi, manje-više sve oprošteno.

A kada se Ghostu dovoljno približite, vidjet ćete bitve na uvlačenje, diskretne držače za bokobrane i električno sidro skriveno u pramcu. Osim toga, kad već pričamo o ljubavi, cijela silueta – od samog pramca do krme s gotovo nevidljivim vjetrobranom bez okvira, te s dva diskretna usisnika za zrak i ‘super car’ izgledom krme – nevjerojatno je seksi. S krmene platforme izvedene u tikovini vodi mali prolaz kako se ne bi gazilo po sundecku i dolazi se u kokpit sa C-sofom i dva stolića.

Funkcionalna riješenja u interijeru

Ovo je fotografija interijera na Frauscher 1212 Ghost
Birani materijali, elegantne linije i osjećaj prozračnosti krase unutrašnjost Ghosta

Ispod sjedišta nalaze se lako dostupna spremišta, a kada se oba stola spuste u razinu sofe, dobivate potpuno novu funkciju ležaja, koji se natkriju ručno podignutim biminijem skrivenim u podu kokpita. S lijeve strane od ulaza u kabinu nalazi se mali sudoper sa spremištem ispod, te hladnjak do kojega se lako dolazi i tijekom plovidbe. Interijer je asketski opremljen u kontraštampi s dijelovima presvučenim bijelom kožom, ali je izveden s vješto obrađenim drvenim elementima i diskretnim osvjetljenjem u podu.

U kombinaciji sa svjetlom iz dva prozora na pramcu čini potpalublje prostranim i ugodnim mjestom za boravak, naročito u verziji s generatorom, bojlerom i klimatizacijom. Skalina u sredini trupa omogućila je stajaću visinu, a isti je slučaj i s kupaonicom i tušem koji je možda i najveći što smo vidjeli u ovoj klasi opena. Sofa u obliku slova V, sa stolom koji se podiže, jednostavno se pretvara u veliki ležaj na kojem se može smjestiti i više od dvoje ljudi.

Ovo je fotografija detalja u kokpitu
Prekrasni analogni instrumenti izgledaju kao na vrhunskim sportskim automobilima

Frauscher Ghost 1212 u režimu glisiranja

U kokpitu se nalaze najbolja ‘mjesta u kazalištu’, dva kožna sjedala s 12-inčnim zaslonom Raymarine Axiom i prekrasnim analognim instrumentima, te joystick, potisnik i sve druge komande – sve na dohvat. Tu ćete s guštom slušati ‘operu’ od 2 x Volvo (440 KS), pri 11 čvorova Frauscher Ghost 1212 je već u režimu glisiranja, a s pristojnih 16 čvorova potrošnja je 50 l/h, dok se na krstarećih 28 čvorova potrošnja penje na 70 l/h. Postavite li ručicu na ‘full’ 3700 rpm, do maksimalnih 47 čvorova stići ćete za impresivnih 15-ak sekundi.

Veće brzine ne čine Frauscher Ghost 1212 nervoznim, upravo suprotno, a tada nismo gledali potrošnju i okretaje, već smo preko vjetrobrana uživali u brzini i lomljenju valova, koji su se tog popodneva stvarali ispred Cannesa, bez ijedne kapljice mora. Dizajner trupa Harry Miesbauer preslikao je ne samo uspješan recept s Demona, već i dvostepenastom trupu dodao, rekli bismo, zrno papra.

Na nagle okrete odgovara odmah i vrlo precizno, pa smo glatko odradili okrete pri 37 čvorova, a niz val nismo imali problema doseći 45 čvorova, a osim za kormilom, smješkali su se i kolege u kokpitu, što je rijedak znak da smo unisoni u zaključku da u Frauscheru, parafraziramo li njihov slogan, zaista mogu ‘proizvesti’ osjećaje. I to kakve.

Frauscher 1212 Ghost tehnički podaci

Duljina: 11,99 m
Širina: 3,5 m
Istisnina: 8000 kg
Spremnik za gorivo: 850 l
Motori: Volvo Penta 440 KS
diesel DPI stern drive
(Mercruiser 430 KS benzinski)
Najveća brzina: 47 čvorova
Proizvođač: Frauscher Boats
Zastupnik: Master Yachting

Tekst Filip Bubalo
Fotografije & video Frauscher

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above