Fjord 41 XL na testu: Nasljednik legende4 min

Fjord 41 XL izvanredan je dnevni krstaš, možda i najbolji u klasi, koji istinski opravdava poznatu reputaciju ovog proizvođača, s vrhunskim ponašanjem u plovidbi i prepoznatljivim stilom

U svijetu nautike ponuda luksuznih dnevnih krstaša nikada nije bila veća, a trend je to koji je, među ostalim modelima, pokrenuo sada već legendarni model Fjord 40. Ipak, koliko god neki model bio legendaran, nautičko tržište ne cijeni one koji žive na staroj slavi pa je prije dvije godine ovaj proizvođač predstavio nasljednika ovoga modela: Fjord 41 XL. Imali smo ga priliku testirati na ovogodišnjem Biograd Boat Showu, gdje je ovaj model imao svoju hrvatsku premijeru.

fjord 41 xl
U plovidbi novi Fjord 41 XL pruža odličan osjećaj u vožnji

Fjord 41 XL dizajn

Oštre linije i potpuno ravan pramac i dalje su tu i prepoznatljiva su odlika modela ovog proizvođača. Fjordovi modeli su prepoznatljivi po apsolutno minimalnom broju linija trupa, prateći moderne standarde i ukuse. Klasična uska linija bočnih prozora kakva je bila na prethodnim modelima zamijenjena je širokom linijom bočnih prozora koja se širi prema sredini broda. Visoke bočne stranice i u ovome modelu skrivaju unutrašnjost kokpita, a nad njima nadviruje samo vjetrobransko staklo upravljačkog mjesta te T-top u prepoznatljivom Fjordovom stilu bez nepotrebnih elemenata.

Test broda započinjemo na krmi koju čini apsolutno ogromna krmena platforma, kod koje postoji mogućnost izbora verzije s hidrauličnim spuštanjem u more. O dizajnu krmenog dijela kokpita teško je i govoriti budući da je u ponudi čak osam verzija istog modela s različitim kombinacijama sunčališta te pomičnih ili nepomičnih klupa, uključujući i mogućnost izbora potpuno prazne krme!

fjord 41 xl krmena platforma
Fjord 41 XL dostupan JE u čak osam verzija, s različitim kombinacijama sunčališta

Na testu smo imali raspored imena F2, koji je ujedno i najčešća kombinacija radi svoje praktičnosti. Kod nje najveći dio zauzima središnje sunčalište ispod kojega se nalazi spremište i ulaz u prostor motora. Unatoč širini sunčališta bočni prolazi su dovoljno široki da se njima lako kretati, što je karakteristika svih dijelova palube. Na vrhu sunčališta nalaze se pomični nasloni koji se mogu postaviti da vrh sunčališta postane red sjedišta, iza kojih je još jedan red sjedišta koja mogu gledati prema stolovima ili prema naprijed u vožnji.

Praktičan i inteligentan raspored

Tu ispred je, kao granica dijela za goste u kokpitu i upravljačkog mjesta, dvodijelni bar sa sudoperom, indukcijskim kuhalom te hladnjacima u podnožju. Na bar se naslanjaju sjedišta upravljačkog mjesta, za troje ljudi s jednim sjedištem na lijevoj strani i dva na desnoj gdje se nalazi upravljač. Sama upravljačka ploča primjer je klasične utilitarnosti uz ugodnu estetiku čistih linija i logike.

fjord 41 xl
Oštre linije i potpuno ravan pramac prepoznatljiva su odlika Fjordovih modela

Tako je povišeni dio ploče rezerviran za multifunkcijske displeje s podacima o plovidbi dok je odvojeni manji displej odmah ispod rezerviran za podatke o stanju motora. Centralnu poziciju na ploči zauzimaju ručice gasa te joystick za upravljanje u marini, dok su prekidači svjetala i sidrenog vitla smješteni na maloj zasebnoj ploči od nehrđajućeg čelika. Čitavi dio kokpita zaštićen je visokim vjetrobranskim staklom, kod kojeg naručitelj može birati hoće li biti spojen s T-topom ili ne. T-top dolazi sa stropnim prozorima od zatamnjenog stakla, kako je to uobičajeno kod Fjorda, dajući osjećaj otvorenosti čak i ispod T-topa.

Ulaz u unutrašnjost vodi nas u malu kabinu koja povezuje sve kabine zajedno i u njoj se nalazi malena sofa, ali dostupne su i verzije unutrašnjosti s malenom kuhinjom ili drugom kupaonicom. Prednja, vlasnička kabina može se pohvaliti stojećom visinom te osvijetljenošću dnevnim svjetlom zahvaljujući prozorima na bokovima trupa, ali i prozorima na stropu i bokovima nadgrađa.

fjord 41 xl upravljačka ploča

Veliki krevet s uzglavljem prema pramcu ima bočne prolaze do polovice kreveta što je vrlo luksuzna karakteristika kod brodova ove veličine. VIP kabina u krmi dolazi s jednako prostranim krevetom i dobrom osvijetljenošću dnevnim svjetlom, ali će ulaz u nju tražiti da se malo sagnete. Kupaonica je opremljena umivaonikom, WC-om te prostranom zasebnom tuš-kabinom.

Fjord 41 XL u plovidbi

U plovidbi Fjord 41 XL je užitak u svakome aspektu. Od svog ubrzanja od deset sekundi do 20 čvorova, do preciznih kontrola koje brzo reagiraju te okretima pod punim gasom u kojima se gubi jako malo brzine i pri kojima nema osjećaja proklizavanja po površini, ovaj model pruža odličan osjećaj u vožnji, a tome treba dodati i čvrstinu svakog njegova dijela jer nakon što udarite u val, nećete čuti nikakav zvuk pomicanja dijelova u brodu, što govori o kvaliteti dizajna i izrade.

fjord 41 xl kabina fjord 41 xl kabina

Brzina krstarenja s dva motora Volvo D6-440/DPI je oko 30 čvorova pri 3000 okretaja i s potrošnjom od 100 litara na sat, a maksimalna brzina koju smo postigli je 38,5 čvorova s respektabilnom potrošnjom od 173 litre na sat. U svim aspektima, Fjord 41 XL je izvanredan dnevni krstaš, možda i najbolji u klasi, koji istinski opravdava poznatu reputaciju ovog proizvođača, koji nas je i ovaj put oduševio odličnim modelom koji kombinira stil i performanse.

Fjord 41 XL tehnički podaci

Duljina: 12,70 m
Širina: 3,99 m
Gaz: 0,99 m
Istisnina: 10,80 t
Spremnik za gorivo: 900 l
Spremnik za vodu: 295 l
Motori Engines: 2x Volvo Penta D6-340
2x Volvo Penta D6-440 (opcija/option)
Najveća brzina: 45 čvorova
Zastupnik: Croatia Yachting

Fotografije Fjord

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above