Fjord 42 Open na testu: Njemački dragulj4 min

Ostaviti traga pri prvom nastupu na sajmu u Monaku, svakako obećava sjajnu budućnost za ovo plovilo skromnih dimenzija. Novi Fjord 42 Open ponosno je stajao među mnogo većim brodovima dokazavši da je s pravom dospio na kratak popis namijenjen onima koji trebaju novu pomoćnu brodicu, plovilo za dnevne izlete ili tek nešto zgodno pred vikendicom

Priličan je pothvat dovesti brod od 40 stopa među najveće, najnovije i najsjajnije superjahte, pa kad je novom Fjordu 42 Open upravo to uspjelo na priredbi Monaco Yacht Show u rujnu prošle godine, vidjelo se zašto taj suvremeni cruiser treba biti ozbiljan izazivač u kategoriji pomoćnih brodica za megajahte.

Impresivna estetika Fjorda 42 Open odraz je filozofije ‘manje je više’, sve od okomitog pramca i oprezno izvučenih linija prema krmi, preko palube obložene tikovinom do praktične kupališne platforme koja služi i za silazak i ulazak na brod. Također, u slučaju da se gosti moraju ukrcavati preko boka, tu su stepenice nadahnuto izvedene u oplati kako bi se na Fjord moglo stupiti sigurno i lako.

Prepoznatljiv Fjord dizajn

Dizajneri su vodili računa i o zaštiti od elemenata, da ne bi bilo zalijevanja večernjih haljina i brižno uređenih frizura: 42 Open ima visoki vjetrobran, pa gostima koji se okupe oko upravljačkog mjesta neće naškoditi ni vjetar, ni zračna struja u plovidbi. S obzirom da će Flord 42 Open ploviti među desecima sličnih brodica, po njihovim valovima i uz česta i nagla skretanja, Fjordovi dizajneri opredijelili su se za visoku ogradu i oblik koji jamče suh kokpit – uistinu smo se trudili naći jednu jedinu kap koja je našla put preko ograde.

Fjord 42
Krasno oblikovan i besprijekorno izveden Fjord 42 služi na ponos brendu koji predvodi na tom području

Kad je riječ o aktivnijem korištenju tendera superjahta, važno je napomenuti da prevelika krmena platforma ne omogućava samo lak pristup vodi, nego ju je moguće i opremiti hidrauličnim sustavom (dodatna oprema) za nošenje vodenih igračaka ili manje brodice.

Kad se otvori krmeno zrcalo, dolazi se do tuša i prostranog spremišta za SeaBob, ronilačku i ribolovnu opremu ili stvari za plažu. Fjord 42 Open omogućuje ozbiljno sudjelovanje u sportovima na moru, dok se u kokpitu, osim sjedala, nalaze i priručni bar, roštilj i sudoper (sve u sklopu konzole za upravljačkim mjestom), a tu je i jednako pažljivo opremljen kutak za zabavi i druženje.

Električni bimini

Noću strateški razmještena skrivena svjetla omogućuju sigurno kretanje, a s LED rasvjetom ugrađenom iza rukohvata na T-kroviću stvaraju atmosferu za posebne prigode. Za vrijeme opuštanja na sidru u skrovitim uvalama onima koji se vole izložiti sunčanim zrakama namijenjeni su pramčani i krmeni ležaj, a ljubitelji hladovine uživat će pod tvrdim krovićem ili biminijem na električno razvlačenje koji zajedno pokrivaju cijeli kokpit.

Fjord 42
Kvaliteta Fjorda 42 itekako je vrijedna pečata Made in Germany i posve odgovara zahtjevima tendera za superjahte

Sustavom za sidrenje upravlja se pritiskom na tipke, što je još jedna sitnica na palubi koja će se svidjeti vlasniku kad poželi isploviti bez posade, samo s gostima ili članovima obitelji – a ta je prednost posebno važna onima koji će Fjord koristiti kao plovilo za pristup rezidenciji uz vodu.

Ipak, od svih detalja koji doprinose jednostavnom upravljanju najprivlačniji je pogonski sustav Volvo Penta IPS kojim se, s pomoću joysticka upravlja kao u dječjoj igri. Na zapovjednom mjestu nalaze se dva zaslona osjetljiva na dodir (Raymarine od 16”), lako dostupna sa svakog od tri sportska sjedala, koji omogućuju intuitivan pristup upravljanju sofisticiranom elektronikom navigacijskih, funkcijskih i nadzornih sustava.

Udobnost ispod palube

Fjord 42 Open pokreću dva motora Volvo Penta IPS 500 od standardnih 370 KS, a vjerujemo da će se većina kupaca odlučiti za snažniji IPS 600, koji nudi 435 KS i pomak najveće brzine s 34 na 40 čvorova. Za eventualna noćna putovanja, presvlačenje odjeće ili naglu promjenu vremena kada obitelji s malom djecom trebaju ugodno sklonište  Fjord 42 Open nudi vrlo iskoristivu i udobnu donju palubu.

Fjord 42
Uz kabinu u pramčanom potpalublju, u dvokrevetnu kabinu se može pregraditi i veliko spremište za prtljagu u krmenom dijelu brodice

Taj prozračan prostor zahvaljujući impresivnoj visini stropa i duljini od 14 stopa ima dovoljno mjesta za velik središnje položen krevet u pramcu, mnogo ormarića i ladica, stolić za uljepšavanje i stropni tuš. Dugačko bočno ostakljenje osigurava dovoljno svjetla, dok se noću tu možete na miru opustiti uz TV i akustički sustav Fusion.

U standardnoj verziji na krmi je izveden velik zaštićen prostor za prijevoz prtljage između matičnoga broda i obale, a postoji i mogućnost da se tu uredi kompaktna dvokrevetna kabina. Tražite li tender, brodić za dnevnu plovidbu ili onaj kojim ćete se zaputiti do svoje kuće na obali, preporučujemo vam da listu takvih plovila svedete na jedno ime: Fjord 42 Open.

Fjord 42 Open tehnički podaci

Duljina preko svega: 12,59 m
Najveća širina: 4,27 m
Gaz: 1,05 m
Istisnina (bez opterećenja): 9,9 t
Motori: 2 x Volvo IPS 500 (opcija IPS 600)
Snaga: 2 x 370 KS (2 x 435 KS) ili 2 x Volvo IPS 600 (2 x 435 KS)
Najveća brzina: 34 čvorova (40 čvorova)
Spremnik za gorivo: 900 l
Spremnika za vodu: 25 l
Dizajn: Fjord i Allseas
Zastupnik: Croatia Yachting

Fotografije Fjord

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above