Fjord 38 Xpress na testu: Idealan brod za Jadran

5 MINUTES READ
00:02:58

Elegantni dnevni krstaš Fjord 38 Xpress s maksimalnom brzinom od preko 40 čvorova, velikom autonomijom i malim gazom predstavlja sjajan brod za istraživanje bilo kojeg dijela Mediterana

Prepoznatljivim dizajnom koji plijeni pažnju gledatelja već na prvu, te poslovičnom njemačkom kvalitetom izrade, Fjord je nagrađen velikim interesom kupaca diljem svijeta, a njegova najmanja verzija Fjord 38 Xpress možda je i najatraktivnija opcija s obzirom na to da je tek drugi Fjord s izvanbrodskim motorima.

Na njemačkom tržištu posljednje godine potražnja za moćnim open cruiserima od 30 do 40 stopa naglo je porasla, a za nove prohtjeve kupaca Fjord ima nekoliko aduta. U ovom segmentu vlada žestoka konkurencija, no Fjord je u prednosti zbog ekstra prostora koji se dobio izmještanjem ‘penti’ na krmu, prateći galopirajući svjetski trend među proizvođačima, pa se čini da ima sve predispozicije da bude i najuspješniji model otkad je ovaj brend preuzela grupacija Hanse 2007. godine.

Fjord 38 Xpress moćan je day cruiser

Dinamičan i efikasan dizajn trupa s potpisom Patricka Banfielda cijelom je dužinom čist i elegantan, a prekidaju ga tek bočni otvori za zrak (bitve su na izvlačenje), dok se T-krović izvrsno nastavlja na staklenu stijenku bez okvira koja u plovidbi štiti skipera i putnike od vjetra (nema kovitlanja zraka), a kapljicama mora čak i pri maksimalnoj brzini od 40 čvorova nema ni traga u kokpitu.

Ovo je fotografija Fjord 38 Xpress
Fjord 38 Xpress ima sve predispozicije postati pravi bestseller

Za komunikaciju po kokpitu s centralno postavljenim skiperskim mjestom ne trebate se kretati bočno, jer prostora ima dovoljno s obje strane i uistinu je pravi ‘walkaround’ sa zgodno umetnutim rukohvatom po boku trupa.

U-sofa na pramcu zaokružuje stolić i za ljetnih mjeseci najbolja je pozicija za rashlađivanje, a s tog mjesta lako se barata sidrom i konopima na provi, dok se ispod sjedišta nalazi i ‘portela’ za smještanje stvari poput konopa i pojaseva. Mogućnost razvlačenja tende uz pomoć stupića ovom mjestu daje dodatnu funkciju i mjesto za opuštanje dok je brod usidren.

Prilagodljiva dizajnerska rješenja

Day cruiser ili jahta za višednevno krstarenje pitanje je na koje svatko ima svoj odgovor, ali kako 38-ica nudi mogućnost velike prilagodbe eksterijera po vlastitim željama, Fjord Xpress pred konkurencijom nudi više od jednog odgovora na ovo pitanje.

Premda po želji možete očistiti cijeli krmeni dio, ovaj testni primjerak imao je krmene sofe na kojima se može oko stola komotno smjestiti šestero ljudi. Za vrijeme kupanja, lakim preklapanjem naslonjača i spuštanjem hidrauličnog stola, ovaj dio se pretvara u krmeno sunčalište koje se može natkriti biminijem skrivenim u T-kroviću.

Električnim podizanjem krmenog sunčališta otvara se veliko spremište (na 38 Open je tu smještena strojarnica), što je dodatni plus toj versatilnosti, jer u njemu, osim mjesta za bokobrane, ima pregršt mjesta za opremu za ronjenje, bicikle, Seabob skutere, SUP ili kajak, pa se ovaj cruiser pretvara u ‘švicarski nož’.

Ovo je fotografija Fjord 38 Xpress krma

Ovo je fotografija Fjord 38 Xpress krmeno sunčalište
Otvoreni prostori dovoljno su veliki i za veće društvo u plovidbi

Unutrašnjost je s obzirom na duljinu više nego komotna i opremljena za višednevnu đitu jedne manje obitelji. Udoban bračni krevet postavljen je preko cijele širine trupa, što je više nego dovoljno za ljetne vrućine kada 90 posto vremena provodite vani.

Nadohvat ruke nalazi se i hladnjak, a desno od ulaza smješten je čist i gotovo luksuzan sanitarni čvor (tuš se nalazi i na krmi), na što smo navikli na brodovima iz Hanse grupacije.

Ovo je fotografija pramčana kabina
Lijepa pramčana kabina dovoljno je velika i udobna

Između skiperskog dvosjeda i krmenog sunčališta smještena je otvorena kuhinja, s frižiderom, grillom i sudoperom, pa kuhanje na brodu, pogotovo jednostavnih snackova, nije zanemareno.

Kuhinjski blok naslonjen je na skiperska sjedala, koja s bijelom kožom ne samo da izgledaju luksuzno nego su i u pogledu udobnosti velikodušna, a preglednost za skipera je odlična kod pristajanja ili manevriranja u marinama sa svim komandama nadohvat ruke.

Suha i sigurna plovidba

Stabilnost Fjordova već je toliko puta dokazana, pa smo morali po bonaci dobro zabrazditi morsku površinu kako bismo stvorili nešto uvjeta za prelazak preko valova, a izlazeći iz marine Kaštela pri brzini od pet čvorova, imali smo osjećaj da smo na brodu s električnim pogonom.

Gledajući Fjord 38 Xpress s krme sa skladno izvedenom krmenom platformom, čini se da pred sobom imate strijelu, a upravo se tako i ponaša na moru. Tu se nema što prigovoriti, jer Fjord nakon nekoliko sekundi izglisira i pri većim brzinama gotovo je polovicom svoje duljine izdignut iznad površine mora, no nos nije podignut da vam zaklanja vizuru.

Fjord 38 Xpress uistinu nije zamišljen za tiho šuljanje od vale do vale, pa je 17 čvorova s 3500 okretaja neki minimum s kojim možete početi uživati u plovidbi. Iako dolazi s opcijom joysticka, klasični odabir manica i potisnika sasvim je dostatan, a potisak koji par Verada stvara kada ih stavite u maksimalan položaj je izvrstan.

Ovo je fotografija Fjorda u plovidbi
Dinamične i efikasan trupa Fjorda zaslužan je za sjajne performanse ovog elegantnog opena

Bez trimanja u dvadesetak sekundi došli smo do maksimalne brzine ispod 40 čvorova, a s 20 posto trima i dosegli maksimalnih 40 i nešto sitno čvorova na 5700 okretaja. Okreti čak i pri ovoj brzini nisu neugodni, već dapače, Fjord 38 Xpress ih odrađuje s autoritetom zahvaljujući ‘ukopanosti ‘dvaju motora, ali koji u oštrijim okretima ‘pokupe’ malo zraka, no to su ekstremne situacije.

Osjećaj za upravljačem je odličan jer je odgovor na svaki okret precizan i ne zahtijeva veliki napor, pa plovidba na nekih 27 čvorova brzine krstarenja predstavlja pravi gušt, a nekoliko čvorova dolje i s potrošnjom ispod 100 litara na 4300 okretaja doista nemate razloga za brigu.

Još ako ste pri tom u najboljim godinama kada vam ne smeta kad jedete i gdje spavate, ima tu mjesta za cijelo društvo i guštanje po moru jer je 38-ica registrirana za 12 putnika. Ipak za dvoje putnika – Fjord 38 Xpress je savršena mjera za istraživanje Jadrana ili bilo kojeg dijela Mediterana, jer s brzinom oko 40 čvorova te spremnikom od 758 l gotovo svaka vala na Jadranu, i to doslovno, s obzirom na gaz ispod metra, dostupna je unutar jednog dana.

Stoga ne čudi da je Fjord 38 Xpress zanimljiv čarter i turističkim agencijama, ne samo kao jahta, već i kao tender za brze transfere u kojem se putnici osjećaju zadovoljno, a, što je još važnije, suho i sigurno.

Fjord 38 Xpress tehnički podaci

Duljina preko svega: 11,63 m
Širina: 3,64 m
Gaz: 0,94 m
Istisnina: 6006 kg
Spremnik za gorivo: 758 l
Spremnik za vodu: 200 l
Motori: 2 x Mercury Verado 300 KS (350KS)
Najveća brzina: 41 čvor
Zastupnik: Croatia Yachting

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Boris Kačan & Fjord

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
This is photo of a new Fjord 53XL running Jahting

Fjord 53XL: Najveći i najluksuzniji model

Novi dragulj u kruni Fjorda će biti najveći i najluksuzniji model ovog sjevernonjemačkog brenda motornih brodova, te ponoviti mnoge dizajnerske osobine uspješnog modela Fjord 41XL. …

Ovo je fotografija 41XL Jahting

Rekordna godina za Hanse grupaciju

Vlasnik tvrtke Croatia Yachting je splitski poduzetnik Domagoj Milišić. Osim što se bavi prodajom plovila Hanse grupacije te Bali katamarana, Croatia Yachting je i uspješna …

Frauscher 1212 Ghost Plovidba novi day cruiseri Jahting

Video: Novi day cruiseri za 2021.

Globalna pandemija zaustavila je većinu nautičkih sajmova, a predstavljanje noviteta preseljeno je većinom u virtualni svijet. Yachts Croatia će vam kroz pet tekstova predstaviti sve …

Fjord 52 Testovi

Fjord 52 Open: Ljepota ispred svega

Na sajmu u Düsseldorfu imali smo prilike vidjeti Fjord 52 Open, najveći model njemačkog brodograditelja, kojem je estetika na prvom mjestu, ali u sebi skriva …

Jahting

Croatia Yachting na Cannes Yachting Festivalu

Croatia Yachting, jedna od vodećih tvrtki u natičkom sektoru, i ove će godine prisustvovati na Cannes Yachting Festivalu, kao predstavnik brendova čiji su službeni zastupnici. …

Fjord 44 Testovi

Fjord 44 Open

U skladu s vrijednostima brenda Fjord, novi model nudi eleganciju, kvalitetu i užitak u plovidbi Fjord 44 zamišljen je kao evolucija vrlo uspješnog prethodnika Fjorda …

Ovo je fotografija viseće kade Hamaca Luksuz

Luksuzno spa iskustvo u vlastitu domu

Stvaranje luksuznog prostora za opuštanje u udobnosti vaše kuće najnoviji je trend u wellnessu Kada Hamaca Najzanimljiviji proizvod serije od karbona kuće Splinter Works je …

Ovo je fotografija Frauscher 1212 Ghost u plovidbi Testovi

Frauscher 1212 Ghost na testu: Odvažan i lijep

Frauscher 1212 Ghost ne ispunjava samo prazninu u pogledu veličine i cijene između 1017 GT i 1414 Demon, već pruža šansu vlasnicima da evoluiraju u …

Putovanja

Goriška brda: Vino je umjetnost

Tri vinska tenora Goriških brda: Edi Simčič, Marjan Simčič i Aleš Kristančič primjer su strasti, posvećenosti i znanja koje donosi svjetski uspjeh ‘Budi svoj’ jedna …

Ovo je fotografija otok svetac jedrenje Hrvatska

Zašto je otok Svetac jadranska ‘ultima Thule’?

Svetac ili Sveti Andrija – pučinski otok u viškom arhipelagu, praktički na kraju jadranskog svijeta, bio je inspiracija brojnim hrvatskim umjetnicima, koje je privukla njegova …

Ovo je fotografija apartmana u hotelu Putovanja

Cheval Blanc: Novi hram za hedoniste

Najveći svjetski koncern luksuza otvorio je hotel s jedinstvenim pogledom na cijeli Pariz, ispunjen umjetninama i ekskluzivnim dizajnerskim kreacijama, te ponudom vrhunskih delicija u četiri …

Luksuz

Diners Club Gold kartica je tek početak priče o sjajnim pogodnostima!

Ako tražite pametnu karticu s kojom ćete uživati i pritom se osjećati sigurno, vrijeme je da upoznate Diners Club Gold karticu. Ona nagrađuje vaše kupnje …

Scroll to Top