Canados Oceanic 143 na testu: Putovanje u svijet mašte5 min

Najveća jahta rimskog brodogradilišta iz explorer serije Oceanic fascinantan je projekt koji pruža nevjerojatno putovanje u svijet luksuza i avanture, uz izvrsne tehničke osobine

Canadosova serija Oceanic nije nova, ali njezin najveći model 143 apsolutno jest, kako zbog svoje veličine, tako i zbog koncepta i performansi koje ostavljaju bez daha. Ako možete zamisliti 42-metarsku jahtu koja troši oko 60 litara na sat pri brzini od 8,4 čvora, a sposobna je za postizanje najveće brzine od 26 čvorova, to vam daje dobar uvid u tehnički aspekt ovog projekta. Tome dodajte prekooceansku autonomiju, plitak gaz (dobro dođe u Karipskom moru), impresivnu tišinu u plovidbi i potpunu odsutnost vibracija.

Oceanic 143 je Canadosov projekt iz snova

Canados Oceanic 143 bočna linija
Kombinirajući deplasmanski način plovidbe i glisiranje, Canados Oceanic 143 zadržava visoke performanse, ali i mogućnost prelaska Atlantika

Projekt je definiran vrlo zahtjevnim opisom naručitelja, koji je naglasak stavio na spomenute performanse, ali i prostran vanjski životni prostor, velikodušan unutarnji volumen, sposobnost spremanja niza igračaka za vodu i tendera, te niske troškove plovidbe i održavanja. Ta očekivanja nije lako ispuniti, ali Canados ih je shvatio kao izazov, a rezultat njihova truda ujedno je i početak fantastičnog brodograditeljskog putovanja.

Konačni rezultat dovoljno i sam govori o rimskom brodograditelju kojeg očito može ograničiti samo mašta, što smješta Canados u vrlo malu skupinu butik-brodogradilišta koja se mogu nositi s projektima ove veličine i tehničke zahtjevnosti.

Posebno razvijen trup

Za projekt Canados Oceanic 143 razvijen je poseban trup, testiran u tankovima – dvostruki stepenasti trup s jedinstvenim koritom sposobnim za glisiranje usprkos zaobljenom uronjenom dijelu pramca, s kobilicom od bulba do prve stepenice, s trostrukim tunelima za pogon, spojen s novom generacijom Caterpillarovih motora smještenih daleko na krmi.

Imali smo priliku provesti neko vrijeme na Canadosovoj jahti tijekom sajmova u Cannesu i u Monaku, dok je bila usidrena ispred luke Hercule, i upoznali smo dio njezina zaista jedinstvenog karaktera. Na prvi pogled je upečatljiv ogroman prostor na glavnoj palubi, stvoren pomicanjem nadgrađa prema pramcu. To je izvedivo samo ako konstrukcija ostane lagana, što znači da Canados Oceanic 143 koristi najsuvremeniju tehnologiju.

Trup je građen koristeći E-Glass tehnologiju, koja jamči četiri puta veću otpornost na udarce od čeličnog trupa, a i eliminira probleme s korozijom. Nadgrađe, izrađeno od kevlar/aramata, lakše je i spušta težište u odnosu na klasično, dodatno poboljšavajući performanse i autonomiju.

Canados Oceanic 143 krmena platforma

Na glavnoj palubi izvedeno je čak pet različitih vanjskih prostora, na 130 četvornih metara. Krmene klupe, ležaljke za sunčanje i infinity bazen, lounge za 12 osoba, televizori, stol za blagovanje na otvorenom za 12 osoba, kutak za kavu i bar: sve je to na raspolaganju na glavnoj palubi, kao i ulaz u prostrani salon. Salon i blagovaonica na glavnoj palubi zapravo su proširenje vanjskih prostora.

Interijer s potpisom Michele Reverberi

Canados Oceanic 143 salon

Raskošan i komforan salon na jahti Canados Oceanic 143

Interijere napravljene po narudžbi dizajnirala je poznata dizajnerica superjahti Michela Reverberi. Bočni prozori od poda do stropa pružaju spektakularan pogled na more i preplavljuju cijelu unutrašnjost prirodnim svjetlom, pa na Oceanicu 143 gosti mogu uživati u pogledu na more s bilo kojeg mjesta u salonu ili blagovaonici (unutarnja smješta 10 gostiju).

U pramčanom dijelu glavne palube nalazi se dnevna kupaonica, kormilarnica s kapetanskom kabinom i lijepa kuhinja uređena elementima kuće Boffi. Stubište vodi u potpalublje, do prostorija za posadu, dok se i do kabina za goste na donjoj palubi ili do vlasničke palube dolazi lijepim stubištem.

Vlasnička paluba s dvije privatne terase

Na donjoj palubi nalaze se četiri kabine za osmero gostiju, dvije identične dvokrevetne s kutnom sofom, king size krevetima i dovoljno prostora da zasluže oznaku VIP, te dvije identične dvokrevetne s krevetima koji se mogu spojiti u queen size bračni krevet. Vlasnik na raspolaganju ima cijelu gornju palubu, na kojoj su izvedene dvije privatne terase – jedna na krmi s privatnim stolom za blagovanje, kuhinjskim elementom, ležaljkama i tendama, te druga na pramcu, s pristupom iz vlasničke kupaonice ili hodnika.

Kao i na glavnoj palubi, dekor je od Ziricotea, strukturiranog drva mahagonija i oraha, s ukrasnim elementima od bronce i nehrđajućeg čelika. Veliki krevet, garderoba i kupaonica s dva mramorna umivaonika utjelovljenje su luksuza, a stakleni tuš daje dašak profinjenosti. Prozori od poda do stropa preplavljuju prostor prirodnim svjetlom i pružaju lijep pogled na okolinu.

Canados Oceanic 143 vlasnička kabina
Vlasnik ima zasebnu palubu s dvije terase, poviše koje se nalazi i velika sauna sa spektakularnim pogledom

Za kraj, terasa za sunčanje nudi golemi hamam za šest do osam osoba, bar, sofe, ležaljke i sunčalište okrenuto prema pramcu, zaštićeno krutim krovom u obliku krila, i uistinu je savršen prostor za opuštanje i zabavu.

Električni automobili u garaži

Dodatak unutarnjim prostorima je krmena garaža koja nudi dovoljno prostora za spremanje svih vrsta vodenih igračaka, uključujući dva električna automobila koji će se na kopno spuštati uz pomoć hidraulične dizalice i višenamjenske platforme.

Kada se automobili iskrcaju, ta će platforma postati teretana uz vodu. Jahta ima i središnju garažu za tender do šest metara i mnogo vodenih igračaka, a tamo su smješteni i žiroskopski stabilizatori. Želimo ovom nevjerojatnom projektu uspješnu budućnost, a Canadosu još puno modela serije Oceanic građenih po uzoru na ovu izuzetnu jahtu.

Canados Oceanic 143 tehnički podaci

Duljina: 43,45 m
Širina: 8,22 m
Gaz: 2,10 m
Motori E: 3 x CAT 32 B 2400 KS
Maksimalna brzina: 26 čvorova
Spremnik za gorivo: 31.500 l
Spremnik za vodu: 4500 l
Graditelj: Canados

Text Darko Šupuk

Fotografije Canados

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above