Monaco Yacht Show: Luksuz i inovacije na jednom mjestu4 min

Još jedno izdanje Monaco Yacht Showa, najluksuznijeg svjetskog sajma jahtinga, ali i svega što tom ekskluzivnom krugu pripada, ponovno se održalo krajem rujna u luci Port Hercules, pa je bilo veliko zadvoljstvo biti dijelom te jedinstvene manifestacije

Ove godine na sajam se odrazila pandemijska glad za jahtama, jer je među izloženih 117 super jahti čak 45 porinuto 2023 godine, uz još 16 jahti iz 2022., što čini upravo nevjerojatnu flotu novih jahti na jednom mjestu.

Monaco Yacht Show panorama

Kada tome dodamo i komplementarne im super-tendere kojih je bilo čak 61 i stotinjak jahti na sidru ispred monegaške kneževine, dobijemo pravu sliku o tome kakva ‘gužva u šesnaestercu’ je vladala za vrijeme samo četiri dana održavanja sajma. Izlagača je inače bilo 560, među njima je bilo tisuće profesionalaca poput proizvođača luksuznih interijera, prekomorskih destinacija, poznatih dizajnerskih kuća i predstavnika elitnih tvrtki privatne avijacije, ali svakako su najzanimljivije bile nove jahte.

U segmentu do 50 metara duljine show je dijelom privatizirala grupacije Italian Sea Group, jer smo na jednom mjestu mogli vidjeti prvu novu Perini Navi jahtu koja je ujedno i najveći svjetski aluminijski katamaran od 45 metara, a pod imenom Art Explorer služit će kao ploveća galerija, povezana s kultnim muzejom Louvre.

Admiral Kensho u plovidbi s tenderom
Luksuzni 75-metarski Kenshō

Odmah do njega privezan je bio novi Tecnomar katamaran koji najviše sliči na svemirsku letjelicu, ali je istovremeno i izraz kreativnosti kućnog Centro Stile studija. S jedne strane okruživao ih je luksuzni 75-metarski Kenshō, a s druge 55-metraski Admiral uređen u suradnji s Girogiom Armanijem i dva Lamborghini glisera od 63 stope i brzine 63 čvora.

Malo dalje nalazila se potpuno nova O’Rea grčkog Golden Yachtsa, ali i 97-metarska Lürssen jahta Carinthia VII koja je nakon 20 godina kod austrijske kraljevske obitelji promijenila vlasništvo i ponovno zablistala poput nove jahte nakon refita izvedenog u rekordnom roku. Treba napomenuti kako osim nepogrešive estetike ovu jahtu krasi i 40.000 konjskih snaga koje proizvode motori što joj omogućava maksimalnu brzinu od 24 čvora!

O'Rea grčkog Golden Yachtsa
Golden Yachts O’Rea

Golden Yachts O'Rea interijer

Najveća nova jahta na sajmu bila je Bilgin Leona koju su mnogi zapamtili po fontanama oko bazena uz beach klub, ali je istovremeno i pokazatelj koliko zahtjevnim detaljima klijenta tursko brodogradilište može udovoljiti, predstavivši istovremeno i našem tržištu zanimljivi 45.metarski eksplorer.

Poljsko brodogradilište Conrad izložilo je novu 45-metarsku jahtu ACE, koju krase skladni interijeri i visoka kvaliteta izrade. Možda najposebniju jahtu na sajmu izložili su nizozemski Haakvort i Ocean Independence koji su u 45 metarsku jahtu uspjeli staviti i podmornicu, istovremeno postigavši i veliku autonomiju i brzinu plovidbe, dinamičko pozicioniranje, mogućnost električne plovidbe i neviđenu razinu izgradnje interijera na 45-metarskoj jahti, o čemu dovoljno govori činjenica da je vlasnik furnir za namještaj slao iz Švicarske…

Bilgin Leona pogled iz zraka
Bilgin Leona
Tankoa Grey u plovidbi
Tankoa Grey

Tankoa Grey bazen i LED na pramcu

Svijet jahtinga ne bi bio to što jest da nema talijanske nautičke industrije koja je iznjedrila novi Sanlorenzo od 57 metara, novi Baglietto od 52 metra, novu ISA jahtu od 45 metara, čak dva nova Benettija od 50 metara, koji su i podsjetnik da ta tvrtka obilježava 150 godina od osnutka, novu 50 metarsku Tankou Evolution koja je pod nazivom Grey jedna od najboljih jahti klase do 500 BRT na tržištu, ali i mnoge druge.

Ove godine jedrilice nisu bile u velikom naletu, ali njihovu čast dostojno je obranio novi Swan 108. Među tenderima ne možemo zaobići trenutno najbržu svjetsku jahtu pod nazivom Bolide 80 koja ‘leti’ brzinom od čak 76 čvorova i koju potpisuje ugledni talijanski stručnjak Brunelo Acampora i njegov Victory Design.

Nautor Swan 108 u plovidbi
Nautor Swan 108

Velik dio sajma Monaco Yacht Showa bio je posvećen i održivosti, nove tehnologije i pristupi očuvanju okoliša definitivno su dio svakog subjekta koji ozbiljno pristupa jahtingu, a u tom društvu je bilo posebno lijepo vidjeti i splitsku tvrtku Nature Safe, kao jedinog hrvatskog izlagača na sajmu. Odlične zabavu u Yacht Clubu bile su samo začin na sajamskim danima koji definitvno jesu odraz svega najboljeg što svijet jahtinga u ovom trenutku nudi.

Fotografije Monaco Yacht Show

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above