Azimut 78 Fly na testu: Dizajnerski iskorak

6 MINUTES READ
00:05:48

Azimut 78 Fly kao nova zvijezda serije Azimut Flybridge Collection uživa u razigranim vanjskim linijama novog dizajnera Alberta Mancinija, profinjenom uređenju unutrašnjosti Achillea Salvagnija i novom pogonu s tri Volvo Penta IPS motora

Na sajmu u Cannesu 2019. Azimut je predstavio svoj novi model s gornjim mostom pod nazivom Azimut 78 Fly. Najveći je to od ‘normalnih’ modela u tzv. Fly izvedbi (mijenja sada već stari model Azimut 80), nakon kojih započinje serija Grande iz koje smo imali prilike testirati modele Grande 27 Metri i Grande 32 Metri. Zbog ‘Covid okolnosti’ ponovno smo je vidjeli tek na privatnom sajmu brodogradilišta u talijanskom Viareggiu u rujnu prošle godine, zajedno s Magellanom 25.

Azimut 78 Fly dizajn

Ovo je fotografija novi Azimut 78 Fly
Azimut 78 Fly najveći je model Flybridge serije

Iako ovaj model više nije sasvim nov, on predstavlja važan zaokret u razvoju brenda jer je s njim započeta suradnja s novim dizajnerom vanjštine Albertom Mancinijem. Azimut 78 Fly je njegovo djelo koje spaja stilska obilježja nautičke i automobilske industrije. Trup je posebno zanimljiv, odiše karakterom i duhom, privlači pogled ukrasima i zaigranim linijama. Prema pramcu se širina smanjuje, a sam je pramac oštar i spreman se probijati kroz valove.

Na krmi se linije dižu iz mora poput valova i vizualno spajaju palubu s površinom vode. Prednje staklo krasi jedinstven oblik, a ono vizualno zatvara taj dio palube, obuhvaćajući i gornju palubu sve do krme, penjući se uvis u odvažnim crtama i mjestimično otvarajući, a mjestimično zatvarajući prostor. Prozori se izdižu iz pregrada tamne boje s boka nadgrađa, otvarajući novo poglavlje u dizajnu tog elementa, a iako se oblikom nadovezuju na estetiku nadgrađa, ne dodiruju ga ni u jednoj točki.

Mancini je svoju misiju odradio poput umjetnika, a ne zanatlije: stvorio je neobične nove oblike i podario ovom modelu sportski duh – ali ne ograničivši funkcionalnost i prostranost, a to je u nautičkom dizajnu najveća umjetnost.

Novi Azimut 78 Fly je izazov konkurenciji jer su komfor i privatnost među najizraženijim osobinama, a od jahta slične veličine i jednog i drugog nudi mnogo više. Prostranost je postignuta višim nadgrađem (koje je na bokovima gotovo vertikalno), vlasnička kabina je odvojena od svih ostalih prostorija, a sve prostorije krasi osjećaj prostranosti i komfora.

Ovo je fotografija kormilarnice Azimut 78

Ovo je fotografija broske kuhinje
Brodska kuhinja smještena je u prednjem dijelu glavne palube i direktno je spojena s prostorijama za posadu, odmah uz kormilarnicu

Razina komfora i praktičnost kojima se diči Azimut 78 Fly nisu se odrazile na povećanje težine jahte, što je moguće prvenstveno zbog odabira karbona za niz elemenata, ali i laganog i kompaktnog pogona IPS (trostrukog) koji se smješta u izuzetno kompaktnu strojarnicu i radi tiho i bez vibracija. Raspored je relativno klasičan, s kuhinjom i upravljačkim mjestom na pramcu, a iznad njih se nalaze kabine za posadu.

Azimut 78 Fly unutrašnjost

Kuhinja, unutar koje je izvedena i blagovaonica za posadu, ima izravan pristup i na bočni prolaz na glavnoj palubi. Od salona i stubišta koje vodi na donju palubu, gdje se nalaze kabine, dijele je staklena vrata. Salon na Azimutovoj jahti nije klasičan, jer nema podjele na mjesto za druženje i mjesto za uživanje u obrocima, već je praktičniji – stol za jelo može biti spušten na visinu stolića za kavu, čime se prostor otvara, a dva dijela salona još bolje vizualno povezuju.

Salon je povezan i s krmom, koja je savršeno opremljena za boravak na otvorenom, ali i praktična jer nudi spremište zapremine 3,3 kubna metra. Na pramcu se nalazi lijepi mali salon sa sunčalištem i naslonjačima.

Kabine su raspoređene na donjoj palubi – dvije dvokrevetne VIP kabine s velikim garderobama, gostinska dvokrevetna kabina i velika vlasnička kabina, položena po sredini trupa s odvojenom garderobom, a posada na raspolaganju ima prostor u pramcu.

Ovo je fotografija vlasničke kabine novog Azimut modela

Ovo je fotografija kupaonice

Krmena platforma dovoljno je prostrana za smještaj tendera do 3,90 metara duljine. Gornja paluba je vrlo prostrana i može biti uređena kako vlasnik želi, a graditelj predlaže čak četiri verzije – sa sunčalištem na krmi, s hidromasažnim bazenom na krmi, sa salonom ili sa sunčalištem i pomičnim roštiljem.

Dvije verzije interijera za Azimutovu jahtu

Unutrašnjost je uređena vrlo profinjeno, poput raskošnog doma, a studio Achillea Salvagnija dizajnirao je dvije verzije interijera. U verziji Lounge, Azimut 78 Fly ima svijetle hodnike i dekorativne elemente u plavoj boji, a rafiniranost stila temelji se na pomno probranim materijalima i besprijekornim linijama rimskog arhitekta koji je poznat po zaobljenim oblicima, protočnim linijama nalik na valove i modernoj dinamici u kojoj nema mjesta za oštre bridove. Salon je opremljen vrlo elegantnim namještajem koji olakšava kretanje prostorom.

Ovo je fotografija Azimut 78 Fly salon s izlazom na palubu

Ovo je fotografija Azimut 68 salon
Achille Salvagni je i ovom novom modelu udahnuo posebnu dušu, njegujući zaobljene oblike i u interijeru i eksterijeru

Vlasnici skloniji tradicionalnom rasporedu prostorija mogu odabrati verziju salona s velikim stolom koji smješta osam gostiju i naslonjačem oblika slova L. Prozori su vrlo visoki, gotovo koliko i sam prostor, a namještaj kao da lebdi u zraku – sve zajedno stvara dojam vrelo profinjenog i pomalo ekscentričnog doma za vlasnika snažnog karaktera.

Prvi Azimutov Fly s Volvom Penta IPS

Salvagni je svoju strast prema umjetnosti i povijesti još jednom stavio u službu uređenja interijera, kao i svoje obilato iskustvo rada na rezidencijalnim projektima. Tepih je posebno zanimljiv, vrlo inovativan i originalan, a uzorak temeljen na geometrijskim oblicima i sam je dekorativni element u prostoru.

Ovo je fotografija Azimut 78 Fly
Prostrani Flybridge na Azimutovoj jahti ima sve što je potrebno za uživanje na moru

Azimut 78 Fly je i tehnološki napredna jahta zahvaljujući sustavu za kontrolu i nadzor kuće Garmin, koji je prilagođen ovome modelu i surađuje s nizom brodskih sustava, preko mogućnosti sinkronizacije temperature u svim prostorijama, do upravljanja joystickom i aktivne kontrole trima koja automatski prilagođava trim za efikasnu potrošnju goriva pri svim brzinama.

A kad smo kod brzina, i tu je novi Azimut 78 Fly zakoračio u budućnost jer je prvi model serije Flybridge koji pokreću tri motora Volvo Penta IPS. Azimutov Innovation Lab odavno je prepoznao prednosti te vrste pogonskog sustava i surađivao je s ekipom inženjera kuće Volvo Penta na optimizaciji linija trupa nekoliko modela.

Azimutov Fly plovi tiho i stabilno

Uz IPS ovaj model plovi izuzetno tiho, stabilno i bez vibracija, a na krmi ima više mjesta za životni prostor nego što bi imao s tradicionalnim pogonom. Povrh svega, veći razmak među vanjskim elementima pogona olakšava upravljanje i manevriranje, ali i poboljšava sposobnost ubrzavanja modela, što je Azimut dobro ispitao na svojoj S liniji. Zbog kompaktnih dimenzija pogona, strojarnica se može ugnijezditi na samoj krmi, daleko od kabina, koje su zbog toga i tiše. Model je dostupan s motorima od po 1200 KS ili 1500 KS, a najveća brzina mu je 33 čvora.

Azimut 78 Fly tehnički podaci

Duljina preko svega: 23,64 m
Najveća širina: 5,75 m
Gaz s punim opterećenjem: 1,77 m
Istisnina s punim opterećenjem: 62 t
Materijal: karbon i stakloplastika
Dizajn vanjskih linija: Alberto Mancini
Dizajn interijera: Achille Salvagni Architetti
Projektant trupa: Pierluigi Ausonio za Studio P.l.a.n.a
Graditelj: Azimut Yachts
Motori: 3 x Volvo IPS 1200 (900 KS) ili 3 x Volvo IPS 1350 (1000 KS)
Najveća brzina: 30 čvorova / 33 čvora
Brzina krstarenja: 25 čvorova / 26 čvorova
Spremnik za gorivo: 5000 l
Spremnik za vodu: 1100 l
Zastupnik: Navis Marine

Tekst Darko Šupuk
Fotografije Azimut

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Azimut 68 plovidba Testovi

Azimut 68 na testu: Lakoća postojanja

Novi Azimut 68 slijedi svjež dizajnerski stil Azimutove flybridge kolekcije. Uz sportsku siluetu, nudi mirne i estetski pažljivo oblikovane unutrašnje prostore, te prvi put na …

Oov je fotografija Azimut Grande 26metri Jahting

Ambiciozan plan kuće Azimut Yachts

U Cannesu su ljubitelji Azimuta dobili priliku vidjeti što kuća sprema tijekom idućih mjeseci Na nautičkom sajmu Cannes Yachting Festivalu 2021., gdje je predstavila modele …

Ovo je fotografija jahte Ferretti Yachts 1000 Jahting

Najvažnije velike jahte koje dolaze na Cannes Yachting Festival 2021.

Pogledajte nove jahte dulje od 27 metara koje će biti predstavljene na najvećem europskom nautičkom sajmu, Cannes Yachting Festivalu 2021, koji se održava od 7. …

Ovo je fotografija Azimut S8 Testovi

Azimut S8 na testu: Savršena sportska jahta

Zanimljiv iz više aspekata, Azimut S8 nudi odlične performanse, velike prostore za boravak na otvorenom i moderan dizajn vanjštine i unutrašnjosti, u skladu s novim …

Ovo je fotografija Yachts izlog 2021 nova plovila Jahting

Nova plovila 2021.: Uzbudljive premijere stižu i u Hrvatsku

Najavljujući nova plovila i njihov dolazak u Hrvatsku kroz Yachts izlog 2021 predstavnici vodećih jahting tvrtki priželjkuju još jednu lijepu i zanimljivu nautičku godinu u …

Jahting

Navis Marine: Novi Azimut modeli i Dromeas

Vlasnik tvrtke Navis Marine je Gordan Zadro, mladi zagrebački poduzetnik koji bilježi odlične prodajne rezultate, kako s talijanskom grupacijom Azimut-Benetti, čiji je zastupnik u regiji, …

Putovanja

Blue Kotor Bay Premium Spa Resort: Moć mora

Dignite sidro i uputite se prema marini Blue Kotor Bay i Retreatu De’MAR u čijem je središtu filozofija wellbeinga Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay …

Automobili

Porsche 911 GT3 RS ultimativni je cestovni bolid

Novi Porsche 911 GT3 RS službeno je predstavljen kao ultimativni sportski cestovni automobil, koji je, s 518 konjskih snaga najsnažniji serijski Porsche s atmosferskim motorom …

Franz Schillinger Jahting

Franz Schillinger: Ispunjavanje snova

Austrijski poduzetnik za naš magazin govori o usponu brenda Sanlorenzo u regiji, poslovnoj filozofiji, Frauscherovim brodovima i Hrvatskoj kao ekskluzivnoj destinaciji Sanlorenzo Adria pokazuje znakove …

Hoteli

Prijeko Palace: Dodir renesanse

U srcu grada Dubrovnika, hotel Prijeko Palace i restoran Stara Loza savršeno skladno spajaju prošlost i sadašnjost Ako tražite nezaboravno i drukčije mjesto za odmor …

Cranchi E26 Rider u plovidbi Testovi

Cranchi E26 Rider na testu: Talijanski žigolo

Klasične gliserske linije i prekrasna tamnoplava boja s efektom, koju je Christian Grande savršeno spario s tamno crvenim kožnim tapecirungom, čine Cranchi E26 Rider modernim …

Putovanja

Nikki Beach: Nova destinacija za jahtaše

Doživite ljetnu idilu kompleksa Nikki Beach Montenegro uz nezaboravan spoj zabave, uživanja i gastro–avanture Nikki Beach Montenegro, dio svjetskog lanca luksuznih odmarališta, je restoran i …

Scroll to Top