Azimut Grande 27 Metri na testu: Stvar povjerenja5 min

Povjerenje se uvijek stječe, nikad ne poklanja, a kupnjom 10 primjeraka jahte Grande 27 Metri mnogo prije premijernog predstavljanja na sajmu u Cannesu, ciljna skupina kupaca brodova kuće Azimut itekako je potvrdila da vjeruje tom talijanskom brodogradilištu. Provjerili smo je li opravdana njihova vjernost ovom brendu…

Premda nije najveći nautički sajam u kalendaru, sajam u Cannesu, kao prvi europski događaj te vrste u sezoni, godinama je najbolje mjesto za predstavljanje novog modela. Ove godine kuća Azimut je ondje predstavila četiri nove jahte: 60 Fly, S7, Grande 35 Metri (najveći u floti) i nešto manji Grande 27 Metri. S vremenom ćemo prikazati sve te prinove, a sada stavljamo pod povećalo 27 Metri, jahtu koja je privukla pažnju svih vlasnika Azimutovih plovila diljem svijeta.

Jedna od najvećih atrakcija Cannes Yachting Festivala su testovi na moru: u određeno doba dana Vieux Port (stara luka) živne kad se plovila svih veličina pokrenu prema zaljevu Golfe De La Napoule radi kratkih provjera u plovidbi. Ta flota izazove pravu prometnu gužvu na moru, zabavnu za promatrače koji gledaju kako voditelji i po dvadesetak brodova strpljivo čekaju da se otvori ponton-šetnica da bi mogli natrag do svojih vezova. A upravo smo tu, tiskajući se pred ulazom nakon testa jedne druge jahte, mogli valjano sagledati široki trup novog Azimuta.

Zbog velikih dimenzija – sajam u Cannesu nije izložba superjahta – Grande 27 nadgrađem i sunčališnom palubom isticala se iznad svih okolnih jahta. Zahvaljujući vrlo smjelim linijama Stefana Righinija, isticala se i izgledom – s niskim upravljačkim mjestom i potpornjima krova u obliku peraja morskoga psa, ta je jahta istovremeno klasičan Azimut, dok su goleme ostakljene površinama na bokovima (posebice ogromni prozori vlasničke kabine) nešto dosad neviđeno u katalogu Azimuta. Okomit pramac je postao integralni dio stila linije Azimut Grande, kojim se te jahte razlikuju od europskih rivala, ali što nas čeka unutra?

Azimut Grande 27 Metri
Zahvaljujući tehnologiji karbonskih vlakana ovaj model ima prostrane cjeline koje ne ugrožavaju dinamičku stabilnost broda

Obilježava li drzak i pustolovan Righinijev stil i dizajn unutrašnjosti? Pri našem prvom susretu s jahtom 27 Metri, privezanom krmom prema obali Le Vieux Port, nismo mnogo toga otkrili, uglavnom zbog zaslona podignutog kako bi štitio privatnost onih u kokpitu od pogleda prolaznika na rivi. Odlično rješenje za mediteranske marine – posebice zato što, kako smo se uvjerili popevši se mostićem do kokpita, jedva ometa pogled iz kokpita prema obali. Taj zaslon je, jednostavno rečeno, genijalna zamisao koja zaslužuje svaku pohvalu. Iz kokpita se ulazi u salon, čiji stil određuje ugođaj ostatka jahte.

Na prvi dojam, u salonu profinjenost susreće strast, kao da je dizajner, u ovom slučaju ugledni Achille Salvagni, doista uživao u izazovu koji mu je Azimut zadao: rezultat su detalji koji osvajaju kvalitetom. Osim golemih ostakljenih površina, prvo što se primjećuje su stupovi od ulaštena drva koji dijele blagovaonicu i asimetrična rasvjetna cijev nad blagovaoničkim stolom. Oba su elementa toliko intrigantna da potiču na dulje lutanje jahtom u potrazi za još takvih detalja. Salvagni je za interijer ove jahte dizajnirao i nekoliko unikatnih komada namještaja koje su izradile vješte ruke majstora.

Naručitelj može birati boju tih elemenata i stvoriti sklad ili kontrast sa smirenim pastelnim bojama tekstila i drugih presvlaka iz tvornice Dedar. Krećući se prema pramcu, prolazi se desnim predvorjem, čije je osvjetljenje priča za sebe, i hodnikom u tamnim bojama, koji vodi do vlasničke kabine. Izvedena tri stube niže od glavne palube, ta je kabina utjelovljenje Azimutova stila. Salvagnijev potpis ondje se vidi u fluidnim linijama – uz nekoliko ravnih linija ubačenih na prijedlog vlasnika.

Azimut Grande 27 Metri
Bočni prozori pune visine omogućuju spektakularan pogled iz vlasničke kabine, čiji interijer potpisuje Achille Salvagni

Veliki prozori koji se protežu od poda do stropa omogućuju izvanredan pogled na more, pa vlasnik može uživati u prizoru oceana ne dižući glavu s jastuka. Kupaonica koja leži poprijeko cijelom širinom jahte završna je cjelina unutar toga toplog i vrlo udobnog apartmana, pravog izloga vrlina Azimutova koncepta širokog trupa. Iz predvorja se središnjim stubištem stiže do prostora za smještaj gostiju.

Azimut nudi dva tlocrta: četiri kabine, od kojih dvije VIP izvedbe, smještene po sredini broda (dvije manje su od njih prema pramcu), ili jednu VIP izvedbe preko cijele širine trupa, s još jednom dvokrevetnom na lijevoj strani i drugom za VIP goste na desnoj. Za koju god verziju se naručitelj odluči, Salvagni će je opreznim korištenjem boja, materijala raznih tekstura i drva učiniti ugodnom za boravak – ali ionako nećete ondje provesti mnogo vremena… Ova jahta ima toliko prostranu unutrašnjost i zbog toga što je njezino upravljačko mjesto izvedeno na povišenoj razini.

Kormilarica Grande 27 nadvija se nad prostran pramčani prostor za opuštanje, na kojem se nalaze sunčalište (na samom vrhu pramca) i lijep naslonjač sa stolićem podno vjetrobrana gornjega dijela nadgrađa. Do gornje se palube dolazi s krme, pored upravljačkog mjesta, ili karbonskim stubištem iz kokpita, a onima koji vole uživati na suncu ondje je na raspolaganju golem prostor. Karbonski laminat i inače se obilno koristi u konstrukcijama Azimutovih jahta, a na nadgrađu Grande 27 ima ga doslovno posvuda, pa je težište jahte vrlo nisko, što je Righiniju omogućilo da prostrano područje za zabavu napuni Salvagnijevim namještajem zavojitih linija.

Azimu Grande 27 Metri 06
Eksterijer nudi neka posve nova rješenja: okomiti pramac i velike ostakljene površine

Prigušene boje i mnogi jastuci za sunčanje čine gornji most ove jahte najpoželjnijim mjestom za ‘izlazak’. Stubište s lijeve strane vodi do kupališne platforme stvorene spuštanjem rasklopnih vrata krmenog spremišta za pomoćnu gumenu brodicu. S nje se ugodno silazi u more, a kad se umorite od plivanja, pri ruci je nekoliko jastuka za izležavanje na suncu.

Novi Azimut ima trup dubokog V-profila, a pokreću ga dva turbodizelska motora marke MAN od po 1.900 KS, omogućujući mu maksimalnu brzinu od 27 čvorova i brzinu krstarenja manju za svega tri čvora, kao i autonomiju od 800 nm. Nažalost, zbog lošeg vremena neuobičajenog za Rivijeru u to doba godine, nismo mogli provjeriti te Azimutove navode, međutim ne sumnjamo da trup (testirano u Brodarskom institutu u Zagrebu) doseže navedene vrijednosti. Nimalo ne sumnjamo: povjerenje koje su Azimutu ukazali naručitelji jahte Grande 27 Metri ne vidjevši brod, brodogradilište je opravdalo – i ne samo to.

Salvagnijevo unutarnje uređenje daleko odmiče konkurenciji, diskretno je i profinjeno, a jahta ima toliko finih detalja da ostavlja dojam apartmana u New Yorku. Dodajte tome odrješite linije Righinijeva dizajna eksterijera i znat ćete točno što Grande 27 Metri čini modernom i posve originalnom jahtom.

Tehnički podaci

Duljina preko svega: 26,78 m
Maksimalna širina: 6,59 m
Gaz: 1,90 m
Istisnina s punim opterećenjem: 89 t
Materijali: karbonski i poliesterski laminat
Spremnik za gorivo: 9.500 l
Spremnik za vodu: 2.000 l
Motori: MAN V12, 2 x 1.900 KS
Najveća brzina: 27 čvorova
Brzina krstarenja: 24 čvora
Dizajn eksterijera: Stefano Righini
Dizajn interijera: Achille Salvagni
Graditelj: Azimut Yachts, Avigliana, Italija
Zastupnik: Navis Marine

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above