Azimut Grande 32 na testu: Dizajnerska rapsodija3 min

Prinova u obitelji Azimut Grande sjajan je primjer do zadnjeg detalja razrađenog uređenja unutrašnjosti u suglasju s modernom i hrabro odlikovanom vanjštinom, te naprednim konstrukcijskim rješenjima

Najnoviji model iz serije Azimut Grande od trideset i dva metra predstavljen je prošle godine na sajmovima u Cannesu i Monaku. Ovaj model po svojoj je filozofiji nasljednik najvećeg Azimut modela od trideset pet metara, a prije službenog prikazivanja opisivan je riječju – avangarda.

Nakon što su talijanski brodograditelji pokazali o čemu se radi, sasvim je jasno zbog čega su koristili tu riječ. Radi se o najrazličitijem Azimutu do sada, koji koristi sve najbolje karakteristike svojih prethodnika ‘stopljene’ u ovu sjajnu jahtu. Kao i kod svih novih modela, upotreba karbonskih vlakana je na maksimumu, što se odražava ne samo na performanse jahte, nego i na mogućnost korištenja većih volumena iste (maksimalna širina je 7,30 metara).

Azimut Grande
Novi Azimut Grande lako ćete prepoznati po vizionarskom uređenju interijera, obilježenog mekanim oblicima i pastelnim bojama

Cijelo je nadgrađe izrađeno od karbona, kao i sva pojačanja korita. Osim gradbenih materijala, jahta ima i napredni Azimutov D2P trup, odnosno napredno dizajnirano korito koje, umjesto bulba, koristi ‘wave piercer’ koji mu omogućava jednako efikasnu plovidbu i u deplasmanskom i u glisirajućem načinu plovidbe. Wave piercer dolazi do izražaja kada jahta plovi brzinom između 10 i 12 čvorova, a kada jahta prijeđe u glisiranje, brzina krstarenja je 21 čvor, dok su njezine maksimalne performanse 27 čvorova. Ipak, glavne karakteristike ove jahte nisu performanse, već njezin jedinstveni stil uređenja uz besprijekornu organizaciju prostora.

Dizajn potpisuju Azimutovi veterani – Stefano Righini zaslužan je za linije vanjštine, a Achille Salvagni za unutrašnje uređenje. Upravo je potonji jahti dao poseban pečat, za koji je ona nagrađena kao jahta s najboljim interijerom u 2018. godini. Kad zakoračite u unutrašnjost, odmah ćete primijetiti Salvagnijev dodir. Uz pastelne i svijetle tonove, on se igra nježnim, zaobljenim oblicima, drvom i kožom, od čega su najprimjetljivije zaobljene pregrade koje provlači kroz cijelu unutrašnjost.

Azimut Grande
Veliki bočni prozori u vlasničkoj kabini podsjećaju na moderne vile; krmeni beach club predstavlja poseban vanjski prostor jahte

To jahti daje miran i opuštajući ugođaj, a brojni detalji, od kojih bismo istaknuli sjajno osmišljenu i dizajniranu rasvjetu, daju joj veliku dozu ekskluzivnosti. Inače, Salvagni je dizajnirao i cijeli namještaj koji ćete pronaći na jahti, pa možemo u prenesenom značenju slobodno kazati kako ona nosi njegovu dušu. S druge strane, Righini je na njoj smjestio sve što moderna jahta mora imati.

Tu je veliki pramčani lounge prostor, još veći gornji most (70 četvornih metara), sjajan ‘beach club’ na krmenoj platformi, garaža za tender i jet ski s bočnim vratima, ogromna bočna stakla… Pomalo agresivan vanjski izgled jahte u potpunoj je suprotnosti s njezinom unutrašnjošću, a zajednička im je samo moderna elegancija. Što se tiče unutrašnjosti, ona je organizirana relativno jednostavno.

Azimut Grande
Glavne karakteristike ove jahte nisu performanse, već njezin jedinstveni stil uređenja

Na glavnoj palubi nalazi se salon i blagovaonica okupani dnevnim svjetlom, a tu je i vlasnička kabina koja također ima fantastične bočne prozore koji podsjećaju na moderne vile. Posebno oblikovano stubište još je jedan potpis dizajnera Salvagnija, a ono vodi u potpalublje u kojem se nalaze četiri kabine za goste. Na predstavljenom plovilu jedna je od tih kabina, po želji vlasnika, pretvorena u teretanu.

Ako krenete prema gore, između dviju paluba nalazi se kormilarnica, a iza nje ogromna gornja paluba koja se podijeljena u tri zone može namjestiti po želji. Već spomenuti pramčani kokpit izveden je majstorski i s pravom konkurira gornjoj palubi. Za nas je doživljaj ove jahte izuzetno uspio odmak od tradicije, s posebnim naglaskom na jedinstvenu unutrašnjost, a s našim mišljenjem se slažu i kolege u cijelom svijetu koji joj još uvijek dodjeljuju prestižne nagrade.

Tehnički podaci Azimut Grande 32

Duljina: 32 m
Širina: 7,30 m
Gaz: 1,92 m
Motori: 2 x 2200 KS HP MTU 16V 2000 M86
Najveća brzina: 26,5 čv.
Spremnik za gorivo: 16.000 l
Spremnik za vodu: 2500 l
Dizajn eksterijera: Stefano Righini
Dizajn interijera: Achille Salvagni Architetti
Graditelj: Azimut Yachts
Zastupnik: Navis Marine

Fotografije Azimut

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above