Azimut 66 Fly na testu: Nova talijanska ikona4 min

Mjereći malo manje od dvadeset i jednog metra preko svega, novi Azimutov model s gornjim mostom donosi obilje inovacija, profinjenog dizajna, modernu konstrukciju s osjetnom upotrebom karbonskih vlakana i dobre performanse

Azimut je na sajmu u Düsseldorfu 2016. predstavio svoj novi model iz Flybridge kolekcije, Azimut 66. Tu jahtu imali smo prilike testirati na sajmu u Cannesu u rujnu, a ona nastavlja niz redizajniranih modela s gornjim mostom, započet jahtom od 80 stopa prije dvije godine, te modelom od 72 stope prošle godine. Istovremeno, to je najprepoznatljiviji segment Azimut jahti, pa je pažnja brodograditelja stvaranju nove generacije njihovih Flybridge plovila u ovom slučaju dovedena na maksimalnu razinu.

Tome u prilog govori i činjenica da je Azimut prodao više od tristo primjeraka jahti od 62 i 64 stope od 2002., kada je prvi Azimut 62 predstavljen tržištu, a mnoge od tih plovila viđamo i danas na Jadranu. Kao i na spomenutim prethodnicama od 80 i 72 stope, Azimut je i u konstrukciji ove jahte koristio karbonska vlakna, a karakteristike tog iznimno čvrstog i laganog materijala upotrijebljene su da bi se dobili veći volumeni i povećala dinamička stabilnost plovila. Također, dimenzije jahte su ‘obilate’, ona preko svega mjeri više od 68 stopa.

Azimut 66
Interijer je inovativan i nadahnut modernim talijanskim dizajnom

Sama konfiguracija jahte pritom je klasična, na krmi se nalazi udobno sjedište U-profila, na ulasku u salon sa svake su strane smještene dvije udobne sofe L-oblika, a usponom preko dvije male stube dolazi se u centralni dio gdje je blagovaonica s desne, a brodska kuhinja s lijeve strane. Salon uživa u velikim staklenim površinama i nesmetanom pogledu na okolinu, a novitet je mala zona s dvije sjedalice smještena preko puta kormilarskog mjesta, kao ‘chill’ zona za vrijeme navigacije ili tihi doručak dok većina ‘ukućana’ još spava.

Kuhinja je vizualno odijeljena od ostatka interijera staklenom (kristalnom) pregradom koju po želji možete učiniti mutnom, zaklanjajući pogled u taj dio glavne palube. Mi smo pak podignuli pogled, proučavajući korištene materijale koji utjelovljuju moderan talijanski dizajn. Drvo lakirano visokim sjajem, indirektna LED rasvjeta koja sjaj drvenih površina još više ističe, te fine tkanine i bijela koža daju interijeru, koji je još jednom dizajnirao Carlo Galeazzi, dojam izrazite otmjenosti. Boravak u unutrašnjosti je pritom izuzetno ugodan, to je estetski pažljivo i lijepo složena cjelina, do koje se nije došlo samo pukim izborom materijala, već i uz puno znalačkog rada u brodogradilištu. Primjerice, za izbjeljivanje furnira koriste se specijalne tehnike kojima se izbijeljeni hrast korišten u interijeru drži čak tri tjedna u posebnim procesima grijanja da bi dobio željeni dizajnerski efekt.

Azimut 66
Vlasnička kabina ima krevet smješten okomito na uzdužnicu jahte

Jednostavno raspoređena i sjajno namještena unutrašnjost u svakom je slučaju velika vrijednost ovog plovila. S druge strane, velika vrijednost je i činjenica da jahta ima četiri kabine u potpalublju. Slijedeći isti stil dekora kao onaj na gornjoj palubi, vlasnička kabina nalazi se u krmenom dijelu potpalublja, krevet je postavljen okomito na centralnu liniju, ispod prozora s lijeve strane, a nama se baš svidjelo maleno sjedišta za dvoje smješteno uz drugi bočni prozor. U pramcu se nalazi VIP kabina koja također, kao i vlasnička, ima zaseban toaletni prostor, dok se u sredini plovila nalaze dvije kabine s po dva kreveta, koje dijele isti WC. U krmenom dijelu potpalublja, iza strojarnice, nalazi se kabina za posadu s dva kreveta. Sljedeća hvalevrijedna karakteristika ovog plovila je gornji most, za koji proizvođač tvrdi da je najveći u klasi, a ima 28 četvornih metara.

Raspored gornjeg mosta je klasičan, a podijeljen je u tri zone. Prva obuhvaća kormilarsko mjesto i konvertibilno sjedište na drugoj strani koje se lako pretvara u sunčalište, druga je zona za blagovanje s pripadajućim šankom i mini kuhinjicom, a treća krmena zona koja se može namjestiti po želji vlasnika, primjerice ležaljkama ili udobnim foteljicama. Ovaj dio odlično će poslužiti i za smještaj morskih igračaka. Prednji dio gornjeg mosta natkriven je tvrdim pokrovom s platnenim krovom koji se po želji otvara. Uz veliki gornji most, vlasniku je na raspolaganju i značajan prostor na pramcu sa sjedištem U-oblika i velikim sunčalištem, što plovilu daje dovoljno atraktivnih mogućnosti za boravak na otvorenom. Jedna bitna karakteristika ove jahte su i brojna spremišta, gotovo svaki kutak je iskorišten za odlaganje stvari, što će upotrebu plovila učiniti maksimalno praktičnom.

Azimut 66
Najprivlačnija je fly paluba podijeljena na tri funkcionalna prostora

U navigaciji dolazi do izražaja njezin gotovo sportski karakter, koji je u skladu i s elegantnom siluetom plovila. Iako se radi o jahti namijenjenoj obiteljskim krstarenjima, ona lako postiže maksimalnih 32 čvora brzine, a brzina krstarenja može biti i visokih 28 čvorova. Osim same brzine, primjena karbonskih elemenata u gradnji osjeća se u okretima i pri nemirnom moru; jahta ima primjetno povećanu stabilnost i lakoću upravljanja. Njezina oplata izrađena je korištenjem vinilesterske smole u infuziji, što pojačava otpornost na vanjske utjecaje. Nije nebitno što je opremljena i elektroničkim sistemom upravljanja, kao najmanja jahta s takvim sustavom na svijetu, što doprinosi lakom kormilarenju (ova opcija se može i podešavati po želji vlasnika), ali dodaje i opciju da plovilom malo ‘divljate’. U svakom slučaju, i bez te privlačne mogućnosti, Azimut je razvio vrijednu jahtu, s puno inovacija i dobrih rješenja, koja je na dobrom putu da postane još jedna ikona u velikoj gami njihovih proizvoda.

Azimut 66 Fly tehnički podaci

Duljina: 20,8 m
Širina: 5,23 m
Gaz: 1,6 m
Istisnina: 41,6 t
Spremnik za gorivo: 3.900 l
Spremnik za vodu: 1.000 l
Motori: 2 x 1150 mHP (847 kW) CAT C18 ACERT
Najveća brzina: 32 čvora
Brzina krstarenja: 28 čvorova
Dizajn eksterijera: Stefano Righini
Dizajn interijera: Carlo Galeazzi
Graditelj: Azimut Yachts (Italija)
Zastupnik: Navis Marine

Fotografije Azimut

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above