Azimut 66 Fly

4 MINUTES READ

Azimut 66 – Nova talijanska ikona

Mjereći malo manje od dvadeset i jednog metra preko svega, novi Azimutov model s gornjim mostom donosi obilje inovacija, profinjenog dizajna, modernu konstrukciju s osjetnom upotrebom karbonskih vlakana i dobre performanse

Azimut je na sajmu u Düsseldorfu 2016. predstavio svoj novi model iz Flybridge kolekcije, Azimut 66. Tu jahtu imali smo prilike testirati na sajmu u Cannesu u rujnu, a ona nastavlja niz redizajniranih modela s gornjim mostom, započet jahtom od 80 stopa prije dvije godine, te modelom od 72 stope prošle godine. Istovremeno, to je najprepoznatljiviji segment Azimut jahti, pa je pažnja brodograditelja stvaranju nove generacije njihovih Flybridge plovila u ovom slučaju dovedena na maksimalnu razinu. Tome u prilog govori i činjenica da je Azimut prodao više od tristo primjeraka jahti od 62 i 64 stope od 2002., kada je prvi Azimut 62 predstavljen tržištu, a mnoge od tih plovila viđamo i danas na Jadranu. Kao i na spomenutim prethodnicama od 80 i 72 stope, Azimut je i u konstrukciji ove jahte koristio karbonska vlakna, a karakteristike tog iznimno čvrstog i laganog materijala upotrijebljene su da bi se dobili veći volumeni i povećala dinamička stabilnost plovila. Također, dimenzije jahte su ‘obilate’, ona preko svega mjeri više od 68 stopa.

Azimut 66
Interijer je inovativan i nadahnut modernim talijanskim dizajnom

Sama konfiguracija jahte pritom je klasična, na krmi se nalazi udobno sjedište U-profila, na ulasku u salon sa svake su strane smještene dvije udobne sofe L-oblika, a usponom preko dvije male stube dolazi se u centralni dio gdje je blagovaonica s desne, a brodska kuhinja s lijeve strane. Salon uživa u velikim staklenim površinama i nesmetanom pogledu na okolinu, a novitet je mala zona s dvije sjedalice smještena preko puta kormilarskog mjesta, kao ‘chill’ zona za vrijeme navigacije ili tihi doručak dok većina ‘ukućana’ još spava. Kuhinja je vizualno odijeljena od ostatka interijera staklenom (kristalnom) pregradom koju po želji možete učiniti mutnom, zaklanjajući pogled u taj dio glavne palube. Mi smo pak podignuli pogled, proučavajući korištene materijale koji utjelovljuju moderan talijanski dizajn. Drvo lakirano visokim sjajem, indirektna LED rasvjeta koja sjaj drvenih površina još više ističe, te fine tkanine i bijela koža daju interijeru, koji je još jednom dizajnirao Carlo Galeazzi, dojam izrazite otmjenosti. Boravak u unutrašnjosti je pritom izuzetno ugodan, to je estetski pažljivo i lijepo složena cjelina, do koje se nije došlo samo pukim izborom materijala, već i uz puno znalačkog rada u brodogradilištu. Primjerice, za izbjeljivanje furnira koriste se specijalne tehnike kojima se izbijeljeni hrast korišten u interijeru drži čak tri tjedna u posebnim procesima grijanja da bi dobio željeni dizajnerski efekt.

Azimut 66
Vlasnička kabina ima krevet smješten okomito na uzdužnicu jahte

Jednostavno raspoređena i sjajno namještena unutrašnjost u svakom je slučaju velika vrijednost ovog plovila. S druge strane, velika vrijednost je i činjenica da jahta ima četiri kabine u potpalublju. Slijedeći isti stil dekora kao onaj na gornjoj palubi, vlasnička kabina nalazi se u krmenom dijelu potpalublja, krevet je postavljen okomito na centralnu liniju, ispod prozora s lijeve strane, a nama se baš svidjelo maleno sjedišta za dvoje smješteno uz drugi bočni prozor. U pramcu se nalazi VIP kabina koja također, kao i vlasnička, ima zaseban toaletni prostor, dok se u sredini plovila nalaze dvije kabine s po dva kreveta, koje dijele isti WC. U krmenom dijelu potpalublja, iza strojarnice, nalazi se kabina za posadu s dva kreveta. Sljedeća hvalevrijedna karakteristika ovog plovila je gornji most, za koji proizvođač tvrdi da je najveći u klasi, a ima 28 četvornih metara. Raspored gornjeg mosta je klasičan, a podijeljen je u tri zone. Prva obuhvaća kormilarsko mjesto i konvertibilno sjedište na drugoj strani koje se lako pretvara u sunčalište, druga je zona za blagovanje s pripadajućim šankom i mini kuhinjicom, a treća krmena zona koja se može namjestiti po želji vlasnika, primjerice ležaljkama ili udobnim foteljicama. Ovaj dio odlično će poslužiti i za smještaj morskih igračaka. Prednji dio gornjeg mosta natkriven je tvrdim pokrovom s platnenim krovom koji se po želji otvara. Uz veliki gornji most, vlasniku je na raspolaganju i značajan prostor na pramcu sa sjedištem U-oblika i velikim sunčalištem, što plovilu daje dovoljno atraktivnih mogućnosti za boravak na otvorenom. Jedna bitna karakteristika ove jahte su i brojna spremišta, gotovo svaki kutak je iskorišten za odlaganje stvari, što će upotrebu plovila učiniti maksimalno praktičnom.

Azimut 66
Najprivlačnija je fly paluba podijeljena na tri funkcionalna prostora

U navigaciji dolazi do izražaja njezin gotovo sportski karakter, koji je u skladu i s elegantnom siluetom plovila. Iako se radi o jahti namijenjenoj obiteljskim krstarenjima, ona lako postiže maksimalnih 32 čvora brzine, a brzina krstarenja može biti i visokih 28 čvorova. Osim same brzine, primjena karbonskih elemenata u gradnji osjeća se u okretima i pri nemirnom moru; jahta ima primjetno povećanu stabilnost i lakoću upravljanja. Njezina oplata izrađena je korištenjem vinilesterske smole u infuziji, što pojačava otpornost na vanjske utjecaje. Nije nebitno što je opremljena i elektroničkim sistemom upravljanja, kao najmanja jahta s takvim sustavom na svijetu, što doprinosi lakom kormilarenju (ova opcija se može i podešavati po želji vlasnika), ali dodaje i opciju da plovilom malo ‘divljate’. U svakom slučaju, i bez te privlačne mogućnosti, Azimut je razvio vrijednu jahtu, s puno inovacija i dobrih rješenja, koja je na dobrom putu da postane još jedna ikona u velikoj gami njihovih proizvoda.

Tehnički podaci

TEHNIČKI PODACI
Duljina: 20,8 m
Širina: 5,23 m
Gaz: 1,6 m
Istisnina: 41,6 t
Spremnik za gorivo: 3.900 l
Spremnik za vodu: 1.000 l
Motori: 2 x 1150 mHP (847 kW) CAT C18 ACERT
Najveća brzina: 32 čvora
Brzina krstarenja: 28 čvorova
Dizajn eksterijera: Stefano Righini
Dizajn interijera: Carlo Galeazzi
Graditelj: Azimut Yachts (Italija)
Zastupnik: Navis Marine

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Jahting

Nova X5⁶: Svestrana jahta pod jedrima

Na godišnjem sastanku s novinarima danski brodograditelj X-Yachts predstavio je dva svoja nova modela, krstaše od 56, odnosno 60 stopa – prvi, X5⁶, u proizvodnju …

Extra 93 Jahting

Extra 93: Novi standard za brodove do 100 stopa

S modelom Extra 93 brodogradilište Palumbo Superyachts u prvom je redu htjelo unaprijediti standarde na brodovima kraćim od 100 stopa u smislu povećanja volumena prostorija, …

Azimut/Benetti Jahting

Azimut/Benetti je najveći graditelj megajahta

Slaveći 50. obljetnicu postojanja, brodogradilište Azimut/Benetti potvrdilo je svjetski primat u gradnji luksuznih megajahta. Prema listi narudžbi za 2020. godinu, koju je objavio časopis Boat …

Royal Huisman Jahting

Royal Huisman: Dva nova projekta

Godina 2020. je počela izvanredno dobro za nizozemsko brodogradilište Royal Huisman: po završetku u pogonima u Vollenhoveu, gnijezdo je napustio Sea Eagle II, koji se …

Pardo 60 Jahting

Pardo 60: Trawler vrhunskog stila i elegancije

Cantiere del Pardo priprema i značajno iznenađenje – model Pardo Endurance 60, najavljen kao prvi brod nove linije trawlera oplemenjenih vrhunskim stilom i elegancijom. U …

Sajam nautike Jahting

Sajam nautike imat će više od 300 izlagača

Već tradicionalno Zagrebački velesajam započinje novu poslovnu godinu u veljači sa Sajmom nautike, koji je najposjećeniji i najposlovniji nautički sajam u Hrvatskoj, a u svom …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Ovo je fotografija srebrni olimpijac tonci stipanovic Intervjui

Tonči Stipanović: Srebrni letač

Tonči Stipanović jedini je hrvatski jedriličar koji je dva puta osvajao medalje na Olimpijskim igrama, u Riju i Tokiju Za one koji ne znaju, Srebrni …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija Only&Only Portonovi Putovanja

Luksuzna zimska avantura One&Only Portonovi čeka na vas

Okružen samotnim plažama, slikovitim otocima i srednjovjekovnim gradićima, One&Only Portonovi nudi opuštanje uz more, vrhunske restorane i pionirski pristup wellnessu Smješten na ulazu u Boku …

Gastronomija

Čokolatijer Claude Krajner oduševio čokoladnim desertom u Esplanadi

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke …

Luksuz

Zaboravite na novčanik, plaćajte Garmin satom

Garmin Pay je brz, siguran i praktičan način plaćanja na svim mjestima koja omogućuju beskontaktno plaćanje – sada uz Visa debitne kartice Zagrebačke banke Ponekad …

Scroll to Top