Axopar 45 XC Cross Cabin na testu: Najuzbudljiviji model dosad3 min
00:04:36
00:04:36

Najveći Axoparov model u XC Cross Cabin verziji, s elegantnim skandinavskim dizajnom i inovativnim rješenjima, pravi je brod za ultimativne avanturiste

Ako postoji brodogradilište koje je redefiniralo trend otvorenog dnevnog krstaša s izvanbrodskim motorima te ga uvelo u 21. stoljeće s modernijim dizajnom, to je finski Axopar. Njihov novi model Axopar 45 još je jedan korak u tom smjeru.

Axopar 45 XC Cross Cabin

Do sada najveći Axoparov model na testu u Cannesu bio je predstavljen u XC Cross Cabin verziji, odnosno s nadgrađem koje se može u potpunosti zatvoriti, pri čemu je ovo prvi brod s izvanbrodskim motorima ove veličine, sa zatvorenim kokpitom i bočnim prolazima kojima se može obići cijelo nadgrađe. Takav layout čini ovaj model izrazito prilagodljivim za razne načine korištenja, ali i različite klime zahvaljujući dvodijelnim otvorivim krovom i bočnim vratima nadgrađa.

Za one koji preferiraju model s otvorenim kokpitom, Axopar ga nudi u Cross Top, Sun-Top, T-Top i Spyder verzijama. No vratimo se na Axopar 45 XC Cross Cabin koji smo testirali. Kabina kokpita, koju već možemo nazvati nadgrađem, sastoji se od gotovo neprekinutih staklenih površina po cijeloj dužini i širini nadgrađa te krova i prednjeg vjetrobranskog stakla blago nagnutog prema naprijed, u profinjenijoj izvedbi klasičnog skandinavskog no-nonsense dizajna kabina kokpita.

Axopar 45 XC Cross Cabin

U brod ulazimo preko otvorivih bočnih prolaza koji se spuštaju prema dolje i tako ujedno služe i kao bočna platforma i kao mostić za ulazak koji nas vodi na bočni prolaz koji okružuje cijeli brod. Pramac je rezerviran za ležaljku za sunce na dvije razine, s time da se ispod nje s obiju strana nalaze bočna vrata koja vode direktno u prednju kabinu. Na vrhu prepoznatljivog Axoparova uskog pramca je spremište za sidro koje se, kada ne treba, sklapa sa svojim nosačem unutra.

Bočnim prolazima dolazimo na krmu, koja je kod testiranog primjerka bila opremljena rasklopivim stolom za objedovanje okruženim sofom, a naručitelj može izabrati između verzije s potpuno praznom krmom ili s krmenom kabinom koja se u tom slučaju nalazi u blago povišenom produžetku nadgrađa.

Axopar 45 XC Cross Cabin Axopar 45 XC Cross Cabin

Kabina kokpita već po ulasku kroz prostrana bočna vrata odiše prostranošću budući da su i kokpit i salon ovog broda s polukružnom sofom u stražnjem dijelu kokpita, koja s pomičnim stolom čini prostor za objedovanje. Unutrašnju kuhinju čini bar s grillom, hladnjakom i sudoperom, koji se može pomicati kako bi sa svojom pripadajućom klupom bio dio stola za objedovanje.

Upravljačko mjesto ima tri duboka sjedišta te sportske upravljače i Simradove displeje integrirane u komandnu ploču kao kod kakvog sportskog automobila, a lijevo od njega je lijepo skriven ulaz u prednju kabinu, koja sadrži prostrani bračni krevet u pramcu te malenu bočnu sofu, a tu je još i pripadajuća kupaonica sa stojećom visinom stropa.

Axopar 45

U vožnji Axopar 45 istodobno pruža osjećaj sigurnosti sa svojom čvrstoćom i zatvorenom kabinom i užitak s poletnošću i naginjanjem u okretima, odličnim održavanjem brzine i u najužem okretu i probijanjem valova sa svojim uskim trupom. Maksimalna brzina koju smo postigli na testu sa šest ljudi na brodu je 43 čvora.

Učinkovitost trupa je očigledna, s time što ovaj brod nema klasičnu brzinu krstarenja, već je potrošnja skoro ista od nekih 20 čvorova pa sve do 35 čvorova od oko 4 do 4,5 litre na milju, s tri Mercury Verado izvanbrodska motora od po 300 KS.

Bilo kao tender superjahtama za brz prijevoz gostiju ili kao krstaš u verziji s dvije kabine, Axopar 45 je model koji će sigurno biti benchmark za svestranost dizajna i učinkovitost u nautičkoj industriji i koji će mnogi proizvođači željeti oponašati.

Axopar 45 XC Cross Cabin tehnički podaci

Duljina preko svega: 13,90 m
Širina: 4,11 m
Gaz: 1 m
Istisnina: 7000 kg
Spremnik za gorivo: 1390 l
Najveća brzina: + 45 čvorova
Motori: 3 x 300 KS hp Mercury Verado
Zastupnik: Baotić Yachting

Fotografije & video Axopar

  Kontakt

  (obavezno)

  PRISTAJEM DA MOJI PODACI BUDU POHRANJENI U SKLADU SA SMJERNICAMA NAVEDENIM U POLITICI ZAŠTITE PRIVATNOSTI - (GDPR)

  Share this article:


  Besplatni Newsletter

  Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

  Besplatni Newsletter

  Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
  yachts.croatia
  Let us open your eyes to Croatia!
  Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
  yachts.croatia
  Let us open your eyes to Croatia!
  Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above