Više od vinarije

  • Read caption

Više od vinarije

3 MINUTES READ

Vinarija kuće Saints Hills poznata je po kvaliteti vina i šarmantnom zdanju provansalskog štiha u kojem vas čeka vrhunska gastro ponuda, te ambijent vrijedan divljenja

Na fantastičnoj lokaciji u mjestu Oskorušno, koja podsjeća na najljepše francuske vinograde, nalazi se vinarija Saints Hills s pogledom na nasade vinove loze koja je okružuju. Predivno staro zdanje vinarije koju je nekada držala obitelj Bibica, datira od 1880. godine, a danas je jedan od najmodernijih pogona za proizvodnju vina, u ovom slučaju s područja Komarna i Dingač, na kojima Saints Hills uzgaja sortu plavac mali. Osmišljena kao cjelogodišnja destinacija, vinarija plijeni ljepotom arhitekture, okruženja i kvalitete po kojoj je svjetski prepoznata. Naime, čak sedamdeset posto vina Saints Hillsa ide u izvoz, najvećim dijelom u Njemačku, Švicarsku i Englesku, gdje posebno dobro ide etiketa Roko. Za to je zaslužna upornost i poslovna strategija vinarije.

Saints Hills Vineary
Proces izrade vina u Saints Hillsu ne skrivaju, a korisei male i velike hrastove bačve, te betonske tankove koji se koriste za grožđe s položaja Komarna

Proces izrade vina u Saints Hillsu ne skrivaju. U barrique sobi se radi fermentacija u bačvama, bobice plavca se probiraju, zdrave idu u bačve koje se zatvore, te se u njima radi prva fermentacija, prešanje, pa druga fermentacija. Dio se radi u velikim bačvama, a dio u malim. Koriste se male i velike hrastove bačve, te betonski tankovi koji se koriste za grožđe s položaja Komarna. Roko s Komarne u malim bačvama stoji devet do dvanaest mjeseci, zavisno kakva je berba, a dingač do 24 mjeseca. Dva puta godišnje radi se blendiranje, a od jedne berbe bude između osamdeset i devedeset uzoraka, koji se miješaju i degustiraju po kriteriju što ide, a što ne ide zajedno. U podrumu se svake godine ostavi i postotak vina za odležavanje. Sva vina brenda mogu se degustirati u ‘light’ posjeti vinarije ili onoj spojenoj s gastronomskom ponudom koju nudi restoran. Našu pažnju zaokupio je ‘secret room’, tajno mjesto s kušaonicom za posebne namjene sa zasebnim ulazom i izlazom gdje gosti mogu doći inkognito.

Saints Hills
Vinarija je, također, mjesto gdje se može ostati. Par prekrasnih soba, napravljene su kako bi ispunile visoka očekivanja gostiju

Bez obzira kako došli, osim vrhunskih vina u Oskorušnom će vas dočekati i pažljivo odabrana gastronomska ponuda s jelovnikom skrojenim prema vinima Saints Hillsa. Izrazito se pazi na kvalitetu namirnica, pa se u kuhanju primjerice koristi i domaće povrće uzgojeno od tradicionalnih sjemena. Uživanje u jelima predviđeno je u restoranu koji se nalazi na vrhu zdanja s pogledom na vinograde i lijepom terasom. Poseban ton cijelom projektu daje njen obiteljski karakter. Samo ime vinarije nastalo je jer su njihovi vinogradi dobili ime po svecima, a kako bračni par Tolj ima četvero djece po kojima vinogradi nose imena – Sv. Ante u Istri, Sv. Roko u Komarni, Sv. Luciju na Dingaču, pa je prevod brenda u Brda svetaca bio logična stvar. Saints Hills je danas nezaobilazno odredište za ljubitelje vina i dobre hrane, a iako nova vinarija ima takav koncept da bude cjelogodišnje odredište, idealna je i kao ljetna ‘postaja’ za degustaciju vina, a vez ćete lako pronaći u obližnjim lukama, Trpnju ili Orebiću.

Fotografije Mario Jelavić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Krk Destinacije

Krk: Vodič kroz skriveni nautički i gastronomski raj

Vodimo vas na turu kroz i oko Krka, jer za one nautičare kojima Krk nije lako dostupan ovaj kvarnerski otok ostaje nekako izvan radara, pa …

Yachts Croatia 62 Cover Mockup Jahting

Novi broj u prodaji: Prekrasni Pershing 8X, gastro Baskija i vodič kroz Krk

Od 12. ožujka u prodaji je proljetno izdanje našeg luksuznog jahting magazina br. 62. Otvaramo sezonu s pet testova S proljetnim izdanjem na neki način …

Baskija Naslovna Putovanja

Baskija: Putovanje u gastronomsko središte svijeta

Iako će mnogi veliki chefovi reći da su prvo Baski, a tek onda kuhari, što dovoljno govori o njihovu nacionalnom ponosu, ovdje svi dobro kuhaju …

Gault&Millau 2020 Gastronomija

Gault&Millau Croatia: Novo izdanje vodiča i prestižne nagrade

U Esplanade Zagreb Hotelu je održana gala večera povodom predstavljanja trećeg izdanja prestižnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia. Ovaj je događaj na jednom mjestu okupio impresivan …

Toni Bartulovic 00 Intervjui

Toni Bartulović i gastro ribarnice novog doba

Brat Ivo započeo je obiteljski biznis s tvrtkom Centaurus kao veleprodaja ribe prije 17 godina, da bi mu se nakon dvije godine pridružio i Toni, …

Restorani na Maldivima Putovanja

Restorani ispod vodene linije: VIP pogled na morski raj

Restorani na Maldivima omogućuju uživanje u sjajno pripremljenim jelima dok promatrate čudesan svijet koraljnih grebena Sea Osmerokutnog tlocrta, Sea omogućuje pogled na jata tropskih riba …

Sunseeker Hawk 38 Testovi

Sunseeker Hawk 38 na testu: Rođen za brzinu

Hawk 38 već na prvi pogled impresionira svojim agresivnim dizajnom, a trup duljine 12 metara i širine od samo 2,32 metra zaintrigirat će vas, ne …

Sedam Dana Kvarnera Otocic Zeca 01 Plovidba

Pet dana Kvarnera: Nautički hedonizam na sjevernim otočnim biserima

Yachtsova preporuka za nezaboravnih pet dana Kvarnera i krstarenje magičnim morskim prostranstvima Cresa, Lošinja, Unija i Suska U vrijeme ‘korone’ kao da je jače do …

Priceless.com Digitalna Iskustva 01 Hrvatska

Kuhajte sa svjetski priznatim chefovima i posjetite Cirque du Soleil – iz udobnosti vlastitog doma

Digitalna platforma Priceless Cities premošćuje granice i povezuje korisnike kroz neprocjenjiva virtualna iskustva U posljednjih nekoliko mjeseci svijet se iz temelja promijenio. Jedinstvene lokacije i …

Bernardo Zuccon Naval dizajn

Bernardo Zuccon: Dizajner asimetričnih jahti

Bernardo Zuccon dio je glasovite talijanske dizajnerske obitelji Zuccon koja preko četiri desetljeća sudjeluje u dizajnu brojnih jahti i superjahti Mladi talijanski dizajner Bernardo Zuccon …

Boris Kacan Mljet 01 Hrvatska

Boris Kačan: More snova majstora pejzažne fotografije

Nakon petnaestak godina profesionalne karijere, malo je divota Hrvatske, bilo da je riječ o obali, moru ili planinskim krajolicima, koje Boris Kačan nije zabilježio svojim …

Frederic Buyle Oznacavanje Modrulja 00 Luksuz

Frederic Buyle: Veliko plavetnilo i tajni život modrulja

Ronilac i podvodni fotograf Fred Buyle, urarska manufaktura Ulysse Nardin i Centar za istraživanje podmorja na Azorima, neinvazivnim senzorima označavaju plave morske pse u Atlantskom …

Scroll to Top Skip to content