Više od vinarije

3 MINUTES READ

Vinarija kuće Saints Hills poznata je po kvaliteti vina i šarmantnom zdanju provansalskog štiha u kojem vas čeka vrhunska gastro ponuda, te ambijent vrijedan divljenja

Na fantastičnoj lokaciji u mjestu Oskorušno, koja podsjeća na najljepše francuske vinograde, nalazi se vinarija Saints Hills s pogledom na nasade vinove loze koja je okružuju. Predivno staro zdanje vinarije koju je nekada držala obitelj Bibica, datira od 1880. godine, a danas je jedan od najmodernijih pogona za proizvodnju vina, u ovom slučaju s područja Komarna i Dingač, na kojima Saints Hills uzgaja sortu plavac mali. Osmišljena kao cjelogodišnja destinacija, vinarija plijeni ljepotom arhitekture, okruženja i kvalitete po kojoj je svjetski prepoznata. Naime, čak sedamdeset posto vina Saints Hillsa ide u izvoz, najvećim dijelom u Njemačku, Švicarsku i Englesku, gdje posebno dobro ide etiketa Roko. Za to je zaslužna upornost i poslovna strategija vinarije.

Saints Hills Vineary
Proces izrade vina u Saints Hillsu ne skrivaju, a korisei male i velike hrastove bačve, te betonske tankove koji se koriste za grožđe s položaja Komarna

Proces izrade vina u Saints Hillsu ne skrivaju. U barrique sobi se radi fermentacija u bačvama, bobice plavca se probiraju, zdrave idu u bačve koje se zatvore, te se u njima radi prva fermentacija, prešanje, pa druga fermentacija. Dio se radi u velikim bačvama, a dio u malim. Koriste se male i velike hrastove bačve, te betonski tankovi koji se koriste za grožđe s položaja Komarna. Roko s Komarne u malim bačvama stoji devet do dvanaest mjeseci, zavisno kakva je berba, a dingač do 24 mjeseca. Dva puta godišnje radi se blendiranje, a od jedne berbe bude između osamdeset i devedeset uzoraka, koji se miješaju i degustiraju po kriteriju što ide, a što ne ide zajedno. U podrumu se svake godine ostavi i postotak vina za odležavanje. Sva vina brenda mogu se degustirati u ‘light’ posjeti vinarije ili onoj spojenoj s gastronomskom ponudom koju nudi restoran. Našu pažnju zaokupio je ‘secret room’, tajno mjesto s kušaonicom za posebne namjene sa zasebnim ulazom i izlazom gdje gosti mogu doći inkognito.

Saints Hills
Vinarija je, također, mjesto gdje se može ostati. Par prekrasnih soba, napravljene su kako bi ispunile visoka očekivanja gostiju

Bez obzira kako došli, osim vrhunskih vina u Oskorušnom će vas dočekati i pažljivo odabrana gastronomska ponuda s jelovnikom skrojenim prema vinima Saints Hillsa. Izrazito se pazi na kvalitetu namirnica, pa se u kuhanju primjerice koristi i domaće povrće uzgojeno od tradicionalnih sjemena. Uživanje u jelima predviđeno je u restoranu koji se nalazi na vrhu zdanja s pogledom na vinograde i lijepom terasom. Poseban ton cijelom projektu daje njen obiteljski karakter. Samo ime vinarije nastalo je jer su njihovi vinogradi dobili ime po svecima, a kako bračni par Tolj ima četvero djece po kojima vinogradi nose imena – Sv. Ante u Istri, Sv. Roko u Komarni, Sv. Luciju na Dingaču, pa je prevod brenda u Brda svetaca bio logična stvar. Saints Hills je danas nezaobilazno odredište za ljubitelje vina i dobre hrane, a iako nova vinarija ima takav koncept da bude cjelogodišnje odredište, idealna je i kao ljetna ‘postaja’ za degustaciju vina, a vez ćete lako pronaći u obližnjim lukama, Trpnju ili Orebiću.

Fotografije Mario Jelavić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Budikovac, otok Vis Plovidba

Otok Vis: Hrvatski nautički Mt. Everest

Kao jedno od najprivlačnijih odredišta za nautičare, otok Vis posjetiteljima nudi različita lica protkana nespornom ljepotom prirode. Pokušat ćemo vam dočarati kako taj otok izgleda …

Ovo je fotografija mjesta Vela Luka Destinacije

Vela Luka: Mjesto umjetnika i dobrih vibracija

Gotovo desetkilometarski zaljev u dnu kojeg se smjestila Vela Luka, nekad jedno od najrazvijenijih mjesta na Jadranu, danas je pomalo uspavan gradić koji se s …

Ovo je fotografija grad Zadar Destinacije

Grad Zadar: Oscar za zalazak sunca

Grad Zadar je usprkos svemu zadržao identitet gradskog i urbanog središta, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica, ne …

Ovo je fotografija Croeat dostave Jahting

Croeat: Najbolji dio svake plovidbe

Croeat je profesionalni dobavljač hrane i jamac za izvrsnu hranu i piće, kao i za svakodnevne potrepštine, koji djeluje duž hrvatske obale Tvrtka nudi usluge …

Ovo je fotografija pidoče i čaše rose vina Hrvatska

Taste Like Dalmatia Šibenik zavodi okusima šibenskog kraja

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi šibenskoga kraja. Doživite vina, maslinova ulja, rakije i craft piva kroz manifestacije ‘Dani otvorenih kušaonica’ te …

Ovo je fotografija Dominique Chenot Intervjui

Dominique Chenot: Protokol za odgodu starenja

Dominique Chenot, suosnivačica Chenota, čiji je posljednji Espace otvoren u One&Only Portonovi resortu, govori o njihovu medicinsko-terapeutskom wellness programu za zdraviji, dulji i kvalitetniji život …

Ovo je fotografija serviranog jela, Cap Aureo Gastronomija

Cap Aureo: Teatar istarskih okusa

Cap Aureo perjanica je Maistrina restoranskog portfelja i u protekle dvije godine, otkako je otvoren, postavlja visoke standarde fine dining scene. Umješnost visoke kuhinje sazdana …

Ovo je fotografija Bali 4.6 u plovidbi a testu Testovi

Bali 4.6 na testu: Predvodnik klase

Kao nasljednik modela 4.5, od kojeg su dizajneri uzeli najbolje sastojke, nastao je  moderan katamaran Bali 4.6 zaobljenih i mekih linija eksterijera, koji cilja na …

Jahting

Ljetna prilika za Frauscher 1414 Demon

Frauscher se svrstava među rijetke proizvođače čija ćete plovila prepoznati ‘na kilometar’, a upravo je takav ‘prvak stila’ i njihov najveći model 1414 Demon čiji …

Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Breitling Superocean Heritage Ocean Conservancy Limited Edition ronilački satovi Luksuz

Ronilački satovi s ekološkim potpisom

Ronilački satovi posvećeni tajnovitim dubinama mora, veličanstvenim morskim bićima i legendarnim istraživačima podižu ekološku svijest o važnosti oceana za ljudsku civilizaciju IWC Aquatimer Chronograph Edition …

Scroll to Top