Rijeka, Europska prijestolnica kulture

by Yachts Croatia

Rijeka je poznata kao grad kiše, rocka i karnevala, a 2020. godine bit će i Europska prijestolnica kulture

Još se od antičkih vremena na ušću Rječine nalazilo naselje koje je dominiralo Riječkim zaljevom i koje je stoljećima služilo kao pristanište za brodove, a kasnije se razvilo u važnu luku i trgovački grad. U srednjem vijeku spominje se utvrđeni gradić podijeljen na gornji kaštel i crkvu sv. Vida te donje pučko naselje Riku ili Rijeku. Trgovalo se tada željezom, uljem, drvom, vunom i kožom, a već je u 16. stoljeću u gradu djelovala tiskara s hrvatskim pismom – glagoljicom. Dva stoljeća kasnije, car Karlo VI. proglasio je Rijeku slobodnom lukom, ali ona ubrzo dolazi pod snažan utjecaj Austro-Ugarske Monarhije, a kasnije i pod francusku upravu. Upravo su ti različiti utjecaji ostavili traga u arhitekturi grada, a otvorenost prema svemu novome i drugačijem rezultirala je značajnim inovacijama, među kojima je najpoznatiji riječki izum – torpedo.

Rijeka

Od dobre glazbe, karnevalskog veselja do gastronomskih užitaka i lijepo uređenih šetnica – u Rijeci će se naći za svakoga ponešto

Gradila su se u Rijeci i ratna i trgovačka plovila, a bogato naslijeđe čuva se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Guvernerovoj palači. Kulturno-povijesna baština ovog grada, ali i cijele Hrvatske, posebno će doći do izražaja tijekom 2020. godine jer je upravo Rijeka izabrana za Europsku prijestolnicu kulture. Svakako prošećite Korzom, razgledajte Gradski toranj, crkvu sv. Jeronima, crkvu Gospe Lurdske te katedralu sv. Vida, koja je jedina barokna rotonda izgrađena na tlu Hrvatske. Također, u njoj se čuva portret Franje Ksaverskog, zaštitnika turista. U blizini je i Peek & Poke – Muzej informatike te malo dalje astronomski centar koji jedini u Hrvatskoj primjenjuje digitalnu tehnologiju. Nad Rijekom se uzdiže Trsatska gradina ili kaštel, najstarija sačuvana utvrda na Primorju iz ranog srednjeg vijeka, a vrijedi je posjetiti i zbog pogleda na ostatke rimskog obrambenog sustava na suprotnim bregovima, Katarini i Kalvariji, kao i na riječki Stari grad. U neposrednoj blizini je i svetište Majke Božje Trsatske koje pohode brojni vjernici.

Rijeka

Oko Rijeke proteže se riječki prsten – s osam gradića jedinstvene povijesne i kulturne baštine te prelijepom prirodom

Rijeka je poznata i po svom petom godišnjem dobu – karnevalu, koji počinje 17. siječnja, na blagdan sv. Antona i pod motom ‘Krepat, ma ne molat’. Na riječke ulice tada izlaze na stotine karnevalskih skupina s desetak tisuća sudionika, a među njima su i Halubajski zvončari. Ogrnuti ovčjom kožom i stiliziranim maskama životinjskih glava, ovi zvončari dolaze iz okolice Rijeke i njeguju jedinstveni narodni običaj koji je uvršten i na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. Svako godišnje doba u Rijeci nudi različite gastronomske užitke. U proljeće se beru i pripremaju šparuge (šparoge), koje se odlično sljubljuju s kvarnerskim škampom i ovčjom skutom, u lipnju se uživa u srdelama i trešnjama, a u rujnu u lignjama i smokvama. Riječani posebno vole i čokoladu pa u prosincu organiziraju Tjedan čokolade. Prilikom posjeta Rijeci obavezno ponesite kišobran jer je Rijeka jedan od najkišovitijih gradova u Hrvatskoj i u Europi, ali i prvi grad u Jugoslaviji u kojem se svirao rock. A danas tu tradiciju njeguje najstariji riječki rock-klub Palach i hotel Continental, na čijoj se terasi okupljaju ljubitelji alternativnog zvuka, a ako vam je draži miris oktana, na Automotodromu Grobnik možete prisustvovati automobilističkim i motociklističkim natjecanjima.

Rijeka

Na brežuljku pokraj Rijeke uzdiže se srednjovjekovni Trsatski kaštel, a u Trsatu je i Svetište Majke Božje Trsatske koje pohode brojni vjernici

Uz Grobničko polje veže se i legenda prema kojoj su u spomen na pobjedu nad Turcima nastali morčići, prepoznatljivi riječki nakit. Zahvaljujući uređenoj mreži šetnica, u Rijeci ćete lako obići sve gradske znamenitosti, a na njih se nadovezuju šetnice uz more, planinarske, ali i biciklističke staze koje vode do osam manjih mjesta koja s gradom Rijekom čine riječki prsten. Na 365 metara iznad mora i svega desetak kilometara od Rijeke uzdiže se povijesni gradić Kastav. Prošećite njegovim ulicama, prođite kroz gradska vrata Voltice do Gradske lože ili do crkvice sv. Trojice i Crekvine. Uz potonju se veže zanimljiva priča. Navodno su početkom 18. stoljeća isusovci na Kastvu odlučili izgraditi veliku crkvu, a u izgradnji su morali sudjelovati svi Kastavci. Među njima je bila i siromašna udovica, koja ih je zamolila da je oslobode radova kako bi mogla zaraditi i prehraniti djecu, a oni su je tri puta udarili bičem. Udovica je potom proklela crkvu, koja se od tada urušavala i nikada nije završena. Malo dalje, u mjestu Klana, mogu se razgledati rimski bedemi, kao i zbirka starog oružja.

Rijeka

Rijeka je poznata i po svom petom godišnjem dobu – karnevalu, koji počinje 17. siječnja, na blagdan sv. Antona i pod motom ‘Krepat, ma ne molat’

Uz staru prometnicu koja se spominje još u 16. stoljeću kao jedini put koji je povezivao Rijeku, Trst i Ljubljanu, sve do Beča, smjestilo se Viškovo, a petnaestak kilometara od Rijeke nalazi se Jelenje, kraj iz kojeg su nekoć mljekarice nosile mlijeko na prodaju u Rijeku. Ovdje je sačuvana i izvorna kovačnica, a u Martinovu Selu i dandanas radi Gašparov mlin, izgrađen prije 350 godina. Uz more se smjestila Kraljevica, nekoć važna austrijska luka i najstarije brodogradilište na Jadranu. Kraljevica je također jedan od prvih centara zdravstvenog turizma na našoj obali. Bakar je još Marija Terezija proglasila slobodnim kraljevskim gradom, a kako se nalazi na području Nacionalnog parka Risnjak, ovaj je grad pravi raj za ljubitelje prirode, ali i dobre kapljice. Naime, ovdje se nekoć od loze beline proizvodilo specifično pjenušavo vino Bakarska vodica, a u ovom kraju valja kušati i bakarski baškot. Posjetite i Bakarski kaštel, Hreljinsku gradinu, crkvu sv. Andrije i njezine katakombe, Rimsku i Tursku kuću… A ako dolazite u ovaj kraj tijekom ljeta, svakako obiđite Kostenski poluotok koji krase mnogobrojne plaže. U jedno smo sigurni – ova mala, ali otvorena regija osvojit će vas svojim bogatim povijesnim i kulturnim naslijeđem te prekrasnom prirodom.

Fotografije TZ Rijeka, Mario Romulić i Boris Kačan

Park vila i leptira
Šumska prostranstva NP Risnjak