Canados predstavio novi Gladiator 571 Blade3 min

Brodogradilište Canados nastavlja jačati svoju poziciju na tržištu brzih otvorenih jahti s novim modelom Gladiator 571 Blade

Upravo predstavljena njihovoj mreži prodajnih predstavnika zastupnika, prva četiri primjerka Gladiator 571 Blade već su rezervirana. Vanjski dizajn novog modela rezultat je bliske suradnje između Canados Engineeringa i mlade rimske dizajnerske tvrtke Satura Studio. Canados je nadahnuće potražio u vlastitoj prošlosti, u jednom od svojih najprodavanijih modela, Gladiator 493, od kojeg preuzima najpopularnije osobine – golema sunčališta na krmi i pramcu, pramac s ugrađenim ležaljkama, središnji položaj upravljačkog mjesta.

gladiator 571 blade u plovidbi

Iako je dobio zadatak da zadrži poznati stil serije, šef Sature Francesco Viola je isto tako dobio i slobodu da novom modelu podari nove osobine i elemente – to su sofa okrenuta od uobičajenog smjera iznad platforme koja će se svidjeti ljubiteljima vodenih sportova, pretinci na bočnim branicima u kokpitu, ugrađeni naslonjači na pramcu i velikodušna garaža za tendera.

Najteži dio procesa dizajna vjerojatno je bio zadržati čistoću moderno-klasičnog dizajna pri izradi izvanbrodske verzije koja bi i opremljena s 3 ili 4 nova Mercury V12-600 KS motora i dalje izgledala seksi, a lak zadatak nije bilo ni smještanje jednodijelnog krutog krovića i dvostruko zakrivljenog prednjg stakla. Protok palubom bio je jednako važan, pa tako krmeno sunčalište od prednje palube dijeli samo jedna stuba, dok ih u kokpitu uopće nema.

gladiator 571 salon

gladiator 571 vlasnička kabina

Novi model je fokusiran na performanse, pa će temeljna verzija imati sposobnost postizanja 36 čvorova sa samo dva motora Volvo D11-725 KS, a ostale i do više od 50 čvorova. Sigurnost je očito bila izuzetno važna, pa novi model – kao i 493 – ima sigurne prolaze i toliko uvjerljive zaštitne ograde da će se čak i mala djeca moći kretati po brodu pristojnom brzinom.

Gladiator 571 Blade bit će u potpunosti izrađen od E-stakla u vakumu, dok će sve komponente kao što su kruti krović, roll bar, vanjska kuhinja, sofe i sunčalište biti izrađene od karbonskih vlakana, zbog čega će biti između 10 i 30 posto lakši od najbližeg konkurenta. Osim udobnog vanjskog rasporeda s raznim društvenim prostorijama u kojima je jednako ugodno na vezi u na pučini, Gladiator 571 Blade nudi i najbolje komponente dostupne na tržištu.

gladiator 571 izvanbrodski motori

Iako je po tipu savršeni dnevni kruzer, dovoljno je uvjerljiv za ozbiljna krstarenja, zahvaljujući udobnosti i volumenu interijera, prisutnosti garaže za RIB duljine 2,8 metara i dvostruko zakrivljenom prednjem staklu spojenim s tvrdim krovićem koji zajedno štite kokpit čak i u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Fotografije Canados

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above